自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

畀面勳章

【晴報專訊】港爸媽對孩子呵護備至,連搵暑期工也代勞。有網民呻最近常有家長來電,為就讀大學的子女找暑期工,既要高薪又要有指定午膳時間。有升學顧問指,部分家長但求子女有工做,甚至提出暗地代付薪金。社工指過分保護子女會令他們欠獨立能力。

有網民指每年踏入四月,總有怪獸家長來電為海外讀大學的子女找暑期工。有家長以「公主」稱呼女兒;亦有人詢問是否有「唔使點做」,但時薪有60元的筍工。

家長不願放手 害苦子女

該網民直言每次聽到這類要求,均會直斥其非。「仔女搵工就由得佢自己去碰釘吧!」認為家長若不放手,最終會害了子女。有自稱從事零售業的網民指,曾有家長代兒子搵工,竟要求午飯放兩小時兼要指定時間,方便兒子回家午膳。不過,亦有網民認為家長緊張子女,應可理解。

創智教育國際升學中心資深升學顧問古潔雯指,約七成家長會替海外讀書的子女找暑期工,較以前只佔半數明顯增加。「曾有媽媽想我請她的兒子做兼職,還說薪金可由她支付,只需左手交右手。」但她認為做法不當而拒絕。

她又指,另有女生回港做暑期工,家長擔心她逼地鐵會辛苦,每日管接送。「家長過分保護,子女就更依賴,有學生說為應付父母才做,根本無心工作。」

機會得來太易 不懂珍惜

救世軍教育及就業服務高級主任羅偉業說,家長心急替子女擦亮履歷表,惟因雙方溝通不足,部分人無知會子女便為他們搵工。「年輕人有自己計劃,但未必會跟父母坦白,家長自行找親友探問工作,惟部分人不肯接受,甚至認為父母自把自為。」

香港基督教女青年會青年就業服務督導主任林遠濠表示,明白家長出於緊張及善意為子女搵工,但也要了解他們是否有興趣接受。「一切也被安排,反而會令他們不懂珍惜,中途亦易放棄。」

合眾人事顧問有限公司總經理蘇偉忠認為,如海外學生因時差及不了解香港市況,由父母先搜集求職資料屬無可厚非,如本地大學生要靠父母搵工,則難以接受。「部分年輕人連面試及請假都由父母陪同及代勞,叫公司如何相信他們可獨立處事。」

求職信粗疏 未見工已淘汰

早前有外電報道,指英國許多年輕人習慣以簡寫發手機短訊,連求職申請表也用簡寫,被僱主「一見即Out」。當地有大型保險公司指,曾收到求職者的申請表寫「U r a gr8 company 2 work 4」(貴公司是個理想的工作地方)!負責人又指,遇過不少人用短訊語言,沒標點符號或大寫,遞交申請表時可能已被淘汰。

羅偉業承認,部分年輕人準備求職信時很粗疏。「例如在cover letter將招聘職位、空缺出處也打錯,人事部一見就知對方胡亂抄寫。」他又指部分人發求職信太濫,有時被邀請面試,也忘記是甚麼公司。

[size=16.0029983520508px]https://hk.news.yahoo.com/%E5%AD%90%E5%A5%B3%E6%B5%B7%E5%A4%96%E8%AE%80%E5%A4%A7%E5%AD%B8-%E5%AE%B6%E9%95%B7%E4%BB%A3%E6%90%B5%E6%9A%91%E6%9C%9F%E5%B7%A5-224530590.html

珍珠宮

畀面勳章

回覆:子女海外讀大學 家長代搵暑期工

我想講

我boss 果日都打比某大銀行,叫人留定個位等佢仔,6月尾返香港做Summer job

珍珠宮

減齡達人勳章

得罪講句,人地唔知以為佢個公主/王子,係咪智陣,事事要安排唒

公爵府

internship好多唔留位根本揾唔到
個個都係咁留都冇辦法

esmehouse    發表於 15-4-13 17:33
talkative    發表於 15-4-13 17:20

珍珠宮

畀面勳章

FennieMan 發表於 15-4-13 17:01
得罪講句,人地唔知以為佢個公主/王子,係咪智陣,事事要安排唒

...
我想講....既然放得個仔出去讀書.... 就係要佢學習獨立

而家根本係本末倒置

wcpcelia    發表於 15-4-13 17:18

珍珠宮

畀面勳章

prayformum 發表於 15-4-13 17:02
個個都係咁留都冇辦法
最搞笑... 佢叫人盡留.....仲大大聲同人講...
個個都係6月尾放暑假先返香港啦

翡翠宮

FennieMan 發表於 15-4-13 17:01

...
新一代,有D真係好恐怖!我呢半年見過兩個..........
1個20歲弟弟,黎做左唔夠一個月就話要請3個星期假同家人去歐洲渡假?!老細話冇可能比佢請咁耐,佢就話只係放自己D假,點解唔得?!做得果一陣就以為可以放大假?!好好笑!咁冇常識都有?! 仲有,佢父母又搞笑,明知做左咁短日子都叫佢返黎請假?!唔通父母冇打過工?未見過世界??另一個仲好笑,又係廿歲出頭,話公司得個微波爐,亞媽話冇益,所以亞媽日日送飯黎?!! 呢D父母........

speonyip    發表於 15-4-13 20:02

珍珠宮

我仔都5月中回港summer job,我只係問下他找甚麼做,都沒有多大理會了!以往都係他自己找工作

公爵府

prayformum 發表於 15-4-13 17:02
個個都係咁留都冇辦法
尤其是 law firm 或者 ibank 嘅 internship,冇人事真係咪使旨意搵得到,父母世叔伯嘅人脈關係就係呢個時候用了,咁父母為子女前途籌謀又冇乜唔啱嘅,internship 都要自己努力做㗎,否則將來畢業後你想入返呢間公司就難了

esmehouse    發表於 15-4-13 17:33

珍珠宮

減齡達人勳章

引用:Quote:FennieMan+發表於+15-4-13+17:01+得

原帖由 BonBonLin 於 15-04-13 發表
我想講....既然放得個仔出去讀書.... 就係要佢學習獨立

而家根本係本末倒置
我曾經聽過一個媽媽講,養兒一百歲長休99,就算個仔40歳,永遠都係我嘅bb所以做父母要學識放手

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+BonBonLin+於+15-04-13+發表

原帖由 FennieMan 於 15-04-13 發表
我曾經聽過一個媽媽講,養兒一百歲長休99,就算個仔40歳,永遠都係我嘅bb所以做父母要學識放手

...
慘,害死個仔
個仔係40歳,唔係4歳

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:FennieMan+發表於+15-4-13+17:01+得

原帖由 fatchu@home 於 15-04-13 發表
新一代,有D真係好恐怖!我呢半年見過兩個..........
1個20歲弟弟,黎做左唔夠一個月就話要請3個星期假同家人 ...

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:internship好多唔留位根本揾唔到個個都係咁

原帖由 prayformum 於 15-04-13 發表
個個都係咁留都冇辦法
尤其大 firm, 9x9 有關係人士……

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:FennieMan 發表於 15-4-13 17:01 得

原帖由 fatchu@home 於 15-04-13 發表
1個20歲弟弟,黎做左唔夠一個月就話要請3個星期假同家人 ...
送飯 case, 上過報紙……

男爵府

Summer internship, 唔靠父母uncle auntie關係根本唔會輪到你,啲位根本唔會流到街外人。

男爵府

早2日,我仔以前老師突然上FB找我,話暑假番黎要搵internship, 暗示想介紹,俾老公一口對我say no。

公爵府

不過依家d人都真係騎騎呢呢
揾d uncle auntie揾intern都算
d同學走黎揾我幫手揾intern我先搲晒頭

琥珀宮

個個都係咁留都冇辦法
Internship既工,無論香港或海外大學生都一樣,呢d唔係個仔女自己肯去搵就有得做,無人事根本無得做,父母有能力點解唔幫,有intern個資歷對將來畢業搵工也有幫助!

識人好過識字,在而今社會是不容否認的事實!

琥珀宮

個個都係咁留都冇辦法
Internship既工,無論香港或海外大學生都一樣,呢d唔係個仔女自己肯去搵就有得做,無人事根本無得做,父母有能力點解唔幫,有intern個資歷對將來畢業搵工也有幫助!

識人好過識字,在而今社會是不容否認的事實!

我朋友自己開公司,係銀行客戶,搵個銀行經理想介紹HKU 兒子做暑期工,個經理好老實話唔夠位分比客,要係VIP客先得!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

首頁

尾頁

跳至