自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走左去玩,要鬧先去做。做時又唔專心,一路做一路玩,要做成四、五個鐘先做完。叫佢改就發脾氣,又駁咀,經常性大嗌「我冇錯!係咁架!啱架!」,然後喊、dum地
我成日覺得阿女好似有d問題,究竟我可以點做

SiuBBee    發表於 15-4-14 09:21

大宅

回覆:求助,我已經唔知應該點教女

但佢係學校係好乖好听話

侯爵府

好媽媽勳章

引用:但佢係學校係好乖好听話

原帖由 ilovemokmok 於 15-04-13 發表
但佢係學校係好乖好听話
由得佢唔做,欠交,在校出醜後就會自律。

公爵府

親子王國15週年勳章

引用:阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走

阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走左去玩,要鬧先去做。做時又唔專心,一路做一路玩,要做成四、五 ...
我呀女同樣嘔血,不過改錯其實尤得佢,佢自己做果我唔對內容,對對做齊功課,錯咗老師會叫佢改正

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由+ilovemokmok+於+15-04-13+發

男爵府

咁似我個大女,佢日日都係咁樣,下下都要捉,捉少次就欠交功課,有時捉左都會欠,因為佢寫漏左落手冊度/一係就無帶返學校/一係就唔見咗,總之就係欠,好似防不勝防

伯爵府

阿女初小,明知有功課唔會去做,永遠都係走左去玩,要鬧先去做。做時又唔專心,一路做一路玩,要做成四、五 ...
送佢去補習社俾人教

男爵府

佢認為自己啱咪由佢交俾老師改,反正佢喺學校受教啲。做都唔肯做就寫落手册通知老師,等佢喺學校冇得扮乖。

講真㗎!我細個做功課慢,老師叫我啊媽夠鐘訓教就做唔哂都唔準我再做,等第二日俾老師罰。

大宅

引用:Quote:原帖由+ilovemokmok+於+15-04-13+發

原帖由 叉燒媽咪 於 15-04-13 發表
由得佢唔做,欠交,在校出醜後就會自律。
佢已經幾乎日日欠野,差不多日日上天台罰企,佢已經同我講話好驚,但依然繼續欠。手冊可以只寫一樣,其餘空白。

侯爵府

的佢去補習班比人教!廢事傷感情.我一早都比個仔去補習班.做埋先返屋企.有D細路係唔係咁受教!我對住個仔都好鬼燥!曳到人都癲

男爵府

我細女同你女一樣 …終於搵補習冇眼*乾淨盲

大宅

你佢承擔幾次無交既後果就會有改善啦。

不過家長驚畀老師寫手冊,降操行分多過小朋友。

大宅

引用:佢認為自己啱咪由佢交俾老師改,反正佢喺學

原帖由 阿流 於 15-04-13 發表
佢認為自己啱咪由佢交俾老師改,反正佢喺學校受教啲。做都唔肯做就寫落手册通知老師,等佢喺學校冇得扮乖。 ...
好似今日咁,寫個climb字,佢寫成climd,叫佢睇書睇下有咩錯,佢睇完明知自己唔岩,都話咁個climb字有d音丫嘛,然後死都覺得自己岩唔肯改

侯爵府

最緊要,你唔好表現得你緊張過佢(雖然事實係咁),畀佢知自己嘢,除佢自己之外,無人會緊張,佢本身學校係乖嘅,自然唔想被老師罰,就會自己做。
不過,大人先要放手,夠恨心。唔好怕一次半次欠交

大宅

引用:你佢承擔幾次無交既後果就會有改善啦。不過

原帖由 大力士媽咪 於 15-04-13 發表
你佢承擔幾次無交既後果就會有改善啦。

不過家長驚畀老師寫手冊,降操行分多過小朋友。 ...
已經承擔左好多次,幾乎日日老師都有紅字寫返黎,但佢態度都係咁

wcpcelia    發表於 15-4-14 08:49

子爵府

回覆:ilovemokmok 的帖子

請問日常邊個照顧囡囡

子爵府

同佢講欠交同寫漏一樣抄一次中文書默書範圍,放假先抄,抄完先準玩

大宅

引用:請問日常邊個照顧囡囡

原帖由 rm_hk2001 於 15-04-13 發表
請問日常邊個照顧囡囡

大宅

引用:同佢講欠交同寫漏一樣抄一次中文書默書範圍

原帖由 hui.lai 於 15-04-13 發表
同佢講欠交同寫漏一樣抄一次中文書默書範圍,放假先抄,抄完先準玩
都好,听日開始試

大宅

你有話佢係學校好乖既?

當然小朋友自理能力係差d,適當幫佢係要,但成日鬧,久而久之會麻木左。

或者講,你下一步真係唔知可以對佢點,奈佢咩何?

首頁

尾頁

跳至