自由報料

跳至

首頁

尾頁

大宅

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

我有 D 幾年前影低的菲林, 而家諗住將佢轉做數碼檔方便收藏, 有咩方法提供?? $$ ??

謝謝
[url=http://tickers.families.com][/url

珍珠宮

2024年龍年勳章

快圖美幫到你。
快圖美幫到你。

男爵府

市面上有d scaner 可以scan到菲林,你可以買黎自己做soft-copy!!如果拎出街俾人做,要搵間好d,因為試過有朋友拎去俾人做,d 菲林熱溶左!!

大宅

知唔知要幾錢?

原文章由 PaPa 於 08-6-23 10:34 發表
快圖美幫到你。
快圖美幫到你。

男爵府

2023年兔年勳章 BK Milk勳章

我都有部scanner係到,係可以scan到菲林既,個時買部scan成2千幾蚊......

男爵府

好媽媽勳章

原文章由 viennawong 於 08-6-23 11:39 發表
市面上有d scaner 可以scan到菲林,你可以買黎自己做soft-copy!!如果拎出街俾人做,要搵間好d,因為試過有朋友拎去俾人做,d 菲林熱溶左!!

any scaner 可以scan到菲林????

男爵府

好媽媽勳章

I gave my wedding picture film to Fotomax for scanning a few years ago, it costed around $35 per film (picture). Very expensive!!

原文章由 ester 於 08-6-23 10:19 發表
我有 D 幾年前影低的菲林, 而家諗住將佢轉做數碼檔方便收藏, 有咩方法提供?? $$ ??

謝謝

伯爵府

相影相就可以,採用充足自然光(不要用閃燈),方法如下:
平放相片,鏡頭對準相片,留意有沒有反光,如果有則微微改變角度被免反光.我是用此方法的.

大宅

原文章由 gorky 於 08-6-23 18:18 發表
相影相就可以,採用充足自然光(不要用閃燈),方法如下:
平放相片,鏡頭對準相片,留意有沒有反光,如果有則微微改變角度被免反光.我是用此方法的.

用呢個方法咪有排影?仲有,放大d相咪好濛囉,相紙咁細,個畫質又粗

伯爵府

相影相會失去層次感,當然效果會差了,交到專業相鋪也是用此方法,視乎自己要求,找幾張試試,用高像素放大 都 無 問 題.除非對焦不準否則相片不會比原相片濛.
有需要才會這樣做,不敢說過幾年又有新的記憶設備(末命名)到時又要將現有的儲存移過去,我們這一代看真相片有手感啲!

首頁

尾頁

跳至