媽媽會所

跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

Re: 澳門媽媽請入黎

唔得啊. 我得30幾日假咋, 放完就要返工搵奶粉錢囉.
所以我諗住喂人奶都係喂1個月到咋. 唔知夠唔夠呢.

伯爵府

yeelam123
你肯餵bb母乳,最好就餵到佢有半歲,咁對個b會身體好d,我都係咁餵我個b架,大囡囡餵到一歲,跟住有在個仔,.現在個仔仔七個半月大,我仍餵佢全母乳呀.

很少會見到澳門媽媽既topic.我都係住係澳門架.......多多指教~~各位媽咪 ~~~~

民房

pinkylee
hello 你好..好開心又 有一位澳門媽媽上黎呢度

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

yeelam 123白馬行果邊??我覺得好好行喎 你要搵人湊bb丫??唔可以搵番你媽咪或奶奶湊咩??我覺得比人湊唔多好
:-( d工人湊得好求其架...喊又多理..淨係定時定候換片餵奶...點都唔會好似自己人湊咁..當bb係寶架...我係公園見過一定工人帶細佬...由得個細佬走..自己就企埋一邊同人傾計...個細佬跌親都冇人理...

pinkylee...你好丫^o^

民房

我都覺得如果真係要比人湊,最好都係比自己人湊囉,d工人真係唔多負責架,月希講得對,係公園好多呢d例子,有d仲會打個細路添.

民房

月希
我真係睇唔到你bb張相喎,有冇辦法整整佢呀.....

別墅

hello, 你地好.
其實我都明, 但我阿媽係香港, 而且60幾歲人啦, 邊有咁好精力啊. 我奶奶就要照顧我有癌症的老爺, 加上, 奶奶始終係奶奶, 又唔話得佢, 所以, 我又唔係好想. 耐唔耐比佢玩下咪算囉. 其實我奶奶都有提過叫我請一個工人比佢, 即係日頭放係佢到等佢睇住, 等我地放工返屋企吃飯個陣接埋佢地一齊返屋企. 但咁樣, 個b就要日日晨咁早係我返工前車佢地返去. 而且, 我奶奶又係黒沙環個頭住, 你地都知個頭d空氣又麻麻, 所以....總之就煩啦.

伯爵府

yeelam...我覺得你講得好0岩既一句就係"奶奶始終係奶奶, 又唔話得佢",所以你可以的話都係自已照顧返個b啦~~
現在都幾難請工人架,因為渴市嘛~不過你真係冇法的時候都要你奶奶湊架啦....

別墅

pinkylee,
我都好想自己湊, 但事實又唔得呢, 要搵奶粉錢嘛.
我諗到最後, 可能只有2條路, 一係就聽佢話請個工人, 一係就聽我d friend 講, 2-3個月就放個b落托兒所.

珊瑚宮

我見d托兒所..好似最細都係收3個月...其實如果托兒所同工人比我揀...我會柬托兒所..唔知點解呢..可能覺得托兒所點都pro d...又多小朋友...

係啦yeelam123...你住邊頭架?

係咪真係冇人睇到我張相丫??係我就整整佢先..

伯爵府

yeelam......
但係入托兒所一定好易唔舒服架,而且個b仲好細嘛.
好似我個囡囡咁,一歲九個月入托兒所,每個月最少有一次發燒和咳嗽.
現在好在d因為適應在少少,但時常都會流鼻水咁,我都是沒法才給她去托兒所,因為仲有個細佬要照顧.
或許你先請個工人照顧個b半年或至一歲先好入托兒所啦~

珊瑚宮

pinkylee...係咪一入托兒所真係咁易唔舒服架?我仔仔7月都會入托兒所丫...我都好擔心..又唔知佢入到佢會唔會扭計唔慣...

bb入托兒所有乜要準備架?我問過托兒所..佢地點安排bb既時間..佢地話係跟幼稚園..11.30食lunch...12.30至3點午覺..你囡囡係咪都係咁架?咁你囡囡入托兒所之前..你有冇跟托兒所d時間去做野?定係等囡囡入到托兒所先由佢地去改bb既生活作息?

伯爵府

月希.....
因為托兒所多小朋友,一個唔舒服便會傳染給其他,特別低強力差的小朋友,但都可以說是必經階段了.唔去托兒所返學都會感染到~~~~~
小朋友初入去托兒所,一定會哭架,.你要忍心d,唔好見佢哭就唔比佢返,唔係好難會識應架.
我之前沒有跟托兒所時間表咁比佢睡覺,食野,但我個囡囡入在去不久便習慣了.
咁你去會便間托兒所呀?

民房

月希
你仔仔7月入邊間托兒所呀,初初入托兒所一定會扭計架,你千其唔好心痛,我仔仔個時喊左成個星期,日日接佢放學雙眼都腫晒,心都痛,不過之後佢就好鐘意去托兒所,因為好多野玩.
你現在有時間就帶多d佢去個間托兒所,話比你bb聽佢會係呢度返學,等佢有心理準備,會有一定的幫助架.
仲有呀,你最緊要煲多d清熱既湯水或涼茶比bb飲,因為托兒所食既野好熱氣,小朋友一熱氣d病就出黎架啦.

別墅

hello,
我係新口岸個頭住,我d friend就介紹我去母親會間托兒所, 你地有冇聽過, 好唔好啊?
其實都真係好心大心細, 我聽朋友講, 請賓賓就最勞氣, 請本地又人工高,兼多是非.(你地知澳門幾大

民房

yeelam123
聽你咁講,都覺得好煩,都唔知點好,賓賓唔止勞氣,仲好唔乾淨,你諗住請人係你屋企湊呀,如果你驚是非多,點解你唔試下請一個本地人係佢屋企湊呢,咁你放工可以帶bb返屋企,又唔怕比人知你d家事,我聽我媽咪講,佢有個朋友以前都係咁樣同人湊bb,佢湊dbb個個都肥肥白白,本地人比較乾脆d喎.

民房

yeelam123
母親會個度d環境都幾好,又新,好似幾個月既bb都可以去.
仲有頭先打錯字,係本地人乾淨,唔係乾脆,sorry

別墅

5dm:
多謝你的提議, 其實我都有諗過你的提議, 我老公個侄女就係咁比人湊, 3000幾一個月凈湊B, 仲未包奶粉,尿布, 加上又冇人幫你收拾屋企煮飯咁, 所以我老公就會覺得請人抵D囉. 不過, 針邊有2頭利呀, 有利就有弊. 所以....... 好頭痕!!!!

珊瑚宮

yeelam...我都係住新口岸果頭喎...不過我同我仔仔報左仁慈堂托兒所咋..因為近屋企..到我報左名之後..我老公先打聽到好多人話母親會好..不過我到依家都唔知母親會係邊~_~

5dm...唔心痛好難架..唉..其實我仔仔依家17個月就黎18個月..我已經覺得佢勁難湊..成日扭計成日喊(以前都唔係咁既>_<)...雖然知佢係扮野..但係真係佢一喊我就心動..

pinkylee...咁係咪即係等佢係托兒所先改生活作息??係咪真係會好快就慣架?因為要我自己同佢改...真係好難...我成日都唔知醒...

侯爵府

大家好,
我都係澳門媽媽黎架, 而家先見到呢個topic, 好開心呀~~~~
我囡囡都報左仁慈堂呀.... (9月先番...) 我又覺得佢好好wor, 又新又clean, d伙食又好....

yeelam123
我覺得住澳門餵人奶比住香港容易很多....因為唔係咁遠, 所以你可以唸下餵耐d, 我囡囡14個月, 而家仲係人奶bb....

首頁
12345...13

尾頁

跳至