媽媽會所

跳至

首頁
23456...13

尾頁

別墅

Re: 澳門媽媽請入黎

你個囡囡好得意啊.
其實我都唔知仁慈堂同母親會托兒所係邊, 我凈係知好似係南岸花園個頭, 請問係唔係呢? 而仁慈堂幼稚園就係皇朝花園下面.

伯爵府

月希
因為返托兒所係過著群體生活,放心啦,個個小朋友係咁,你個仔一樣會係咁,即係很快會習慣架啦,最多係佢係返托兒所前話,我唔想返學呀...唔返咁既話.但你唔聽佢講,佢話唔返,一定要佢日日返呀~唔係好難習慣返托兒所.

民房

yeelam123
唔好頭痕,每件事情都會有解決既方法,可能到時你生左bb,你覺得bb好得意,好可愛,你就唔捨得比人湊,又可能你會放棄你既工作,專心湊bb呢.我開頭都係諗住工作,所以比我奶奶湊左一段時間,但後來我都捨唔得,好似你咁講"奶奶始終係奶奶"又唔話得,我日日返工都掛住仔仔,又唔知奶奶會比咩佢食喎,(雖然係自己個孫,唔會害佢既),但你知老人家架啦,我奶奶又食煙喎,我仔仔都唔知吸左佢幾多二手煙,最後我都放棄工作,自己湊返.

別墅

Hi, 5dm,
咁你奶奶又跨d喎, 明知bb唔可以吸2手煙

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

pinkylee..剛剛諗起一個問題...我老公之前話如果香港人係澳門唔讀左托兒所先..就好難入幼稚園..係咪真架?其實我諗我仔仔都唔會返足咁多日托兒所架..因為我地久唔久都會返香港既...

yeelam123...其實你bb都未出世..唔好諗咁多住啦..依家比你plan到d野再好..到bb出左世又係兩回事既..而且我點都覺得..bb都係自己湊好..之前唔知係邊度睇到個topic..話如果份人工得得8000..請左工人計埋所有野都用左5-6000囉..咁會唔會自己湊番個bb好呢??我就覺得自己湊好啦

伯爵府

月希......
我未聽過你所講既''''如果香港人係澳門唔讀左托兒所先..就好難入幼稚園'''''
我想該是如果小朋友未入個托兒所就直收入幼稚園會好難識應才真呀~
現在給個小朋友去托兒所係等佢習慣下群體生活和學規矩的.要是學知識都是自已教會更好~

yeelam123.......我都覺得月希講得冇錯既~[size=xx-large]認同

伯爵府

係啦,呢到有沒有全職媽咪呀????????

珊瑚宮

pinkylee...我咪全職媽咪囉^o^

係啦..我想問呢..如果hk身份証..可唔可以係澳門做野既呢??我老公話唔得(唔知係佢唔想我做野定係真係唔得呢?)

伯爵府

咁月希.....你有沒有搞澳門身份証呀?
持香港身份証係澳門做野都屬於外勞架喎~~呢層我都唔係好清楚.
要做野唔係唔得既,看看個僱主請唔請囉,但要合法先得,唔係就會比勞工局起訴架啦.....
早排澳門都有幾個香港人被補,話係黑工喎....

珊瑚宮

我同我老公都係香港人喎...冇得搞澳門身份証...咁即係真係唔搵得野做囉喎?

別墅

月希,
係呀, 除非有間公司肯幫你攪工作簽證咁就得

民房

各位媽咪
你地會唔會生左bb之後,唔捨得買野比自己,相反買野比bb就好捨得呀,好似買衫咁,寧願買多件比bb,自己就買小一件.自己想買d野都會左諗右諗,到最後都會唔買.

伯爵府

5dm 寫道:
各位媽咪
你地會唔會生左bb之後,唔捨得買野比自己,相反買野比bb就好捨得呀,好似買衫咁,寧願買多件比bb,自己就買小一件.自己想買d野都會左諗右諗,到最後都會唔買.

[size=xx-large]Agree

伯爵府

係啦,想問下各位媽咪...
邊個有買過迪士尼出既美語世界''world family''呀?
大約最平都要hk19500一套哥隻呀?
因為早年幾前都接觸過d教育顧問,但因價錢太貴唔拾得,因為全套(完正版)要成四萬五千元咁上下....唔知好唔好呢~近幾個月發現我二個小朋友很愛看電視,想給佢地有益又有教育性咁影片,唔知買在哥套好唔好,但又真係好貴喎,想問下澳門媽咪既意見囉~
係啦月希............你有沒有買過呀?

別墅

我有個朋友就買

伯爵府

yeelam123 ......
XX版係乜呀?咁幾多錢呀?
你有沒有打算買比你個b呀?

珊瑚宮

5dm..我初初都有咁架...唔捨得買自己野..成日買野比bb..但係依家我反而成日買野比自己..少左買野比bb :-P 因為我覺得日日都湊得佢咁辛苦..獎下自己囉...老公又唔反對(hehe..佢冇得反對)..而仔仔d玩具..多到...好多佢玩左幾次就唔玩..

pinkylee..我冇買丫..對迪士尼出既美語世界冇乜興趣..我睇過佢有隻promotion既vcd..介紹d野麻麻地

yeelam..真係work既咩?xx版係乜丫??其實我見依家迪士尼出果d 學英文既dvd..有動物篇.生活篇(重有幾個唔記得乜篇)...我反而想買果個..好似幾得意咁..而且只係百幾蚊隻

別墅

XX版, 即係係珠海買到個d呢. 我個friend, 係珠海買

伯爵府

yeelam123 .......
你個朋友真有心機湊個仔喎~

月希.....你話''迪士尼出果d 學英文既dvd..有動物篇.生活篇"係唔係系歌謠到買架 ?我一年前買在一隻係語言篇架,有九種語言,不過係教最簡單幾句,如你好,hello,Ola,有d都唔識打出來添,有日文,德文,法文,國語,英語,西班牙,等等.....

侯爵府

我到而家仲係不停買野比bb, 自己就幾十蚊件衫都唔捨得買....... 佢d玩具成間房都係, 但係我仲係忍唔住買野比佢 ...係咪病黎架..............

首頁
23456...13

尾頁

跳至