媽媽會所

跳至

首頁
45678...13

尾頁

珊瑚宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

Re: 澳門媽媽請入黎

LULU-MAK..嘩..你留你老公一個係澳門丫??你同囡囡唔會掛住佢咩??而且我覺得香港讀書好辛苦既...依家我同我老公都係plan比仔仔係澳門讀書..感覺澳門既生活悠閒d..讀書又冇咁多壓力

pinkylee...我買左你話果隻vcd啦..不過未睇 ..

伯爵府

月希....係啦,,哥隻唔係dvd來架咩?
想問下各位媽咪,有沒有看開既牙科醫生呀?如果脫智慧牙知唔知收費如何呀?

伯爵府

仲有喎....
6月16日係百佰伴既vip day,大家有沒有心水貨品呀?

珊瑚宮

pinkylee..係丫..果隻係dvd黎...我頭先同仔仔睇過啦...好似..我同佢都唔多明 一時中文,一時英文..又日文又法文咁..重要係得d好無聊既畫面...我仔仔睇唔夠5分鐘就走人..自己玩啦 :-( 你係點同你bb一齊睇架??

八佰伴vip??我冇丫...會平好多既咩?不過我好多時買野都係等返香港時先買

伯爵府

月希......係啦..果隻dvd就係出d好九唔答八既畫面...不過我仔仔和囡囡都會看下,我只係播放出來,跟住一齊看,佢地就陪我看囉,沒有什麼方法架.....因為個封面話呢隻碟得過好多獎所以我才買下來看炸....隻dvd有其他玩法架,你可以放圖給個小朋友看,好似flash card咁既效果,你可以試下既.....

珊瑚宮

我有試過flash card果個function...但係我仔仔真係...冇興趣>_<或者放多幾次比佢睇會好d掛...

伯爵府

月希 ......你不一定要你仔仔坐定定看架,得閒播下,佢可能都會接收到一些資訊了...系啦.. 月希...你個b仔張相又幾得意喎~

珊瑚宮

pinkylee..係..但係我唔想成日開住電視比佢睇喎...

張相得意^^cc我都覺..不過依張係我求其post上去架咋..等我得閒搵d得意d既

民房

月希
你bb好得意呀,見到你bb,就諗起我仔仔bb個樣,攪到我而家好想生多個bb出黎玩下添......咁你有冇諗住生多個呢.
如果你唔想成日開咁多電視比bb睇,你可以買d英文兒歌同故事既cd比bb聽,我都買過一set(4隻)英文兒歌比我仔仔,個封面有APPLE呢個字,我仔仔都好鐘意聽架.
各位媽咪,你地有冇買過企鵝PINGU個隻CD比你地既小朋友睇呀,我仔仔呢幾日出水痘,日日係屋企,我買左呢隻CD比佢睇,佢超級勁鐘意睇,一日睇幾次,(不過我就覺得好悶)呢套PINGU係明珠台做過架,係得奬既節目.

男爵府

5dm & 月希,

SORRY! 咁遲先至覆. 因為呢個星期五六日, 我都帶左個女返澳門.
其實我都好想好似其他人一樣, 每日都可以見到個老公, 但係為左搵食, 無計啦! 兩公婆都唔可以放棄自己原有的工作. 但依家好彩有電腦, 我地可以係綱上見面, 每逢星期六,日, 老公咪返香港同我地團聚.
至於個女, 梗係跟媽媽, 所以就要係香港讀書, 暫時無得個女選擇.
早兩個星期, 個女小一放榜, 雖然我唔係揀什麼名校, 我真係好緊張, 無法依D係香港人既習慣, 樣樣都懶緊張.

民房

LULU-MAK
咁你揀唔揀到你想揀個間學校呀,香港係幾年級先有免費教育架,咁你個女讀幼稚園個時一年幾錢學費呀,我諗香港讀書一定貴過澳門好多.我仔仔讀緊個間幼稚園一年要比萬二至萬三蚊.

男爵府

5dm

派到第一志願, 好似中六合彩咁, 之前一晚直頭好似無訓過.
香港係一年級開始至中三係免費教育, 雖然話免費, 但每日的午餐費, 車費, 課外活動費, 我唸都幾貴.
我個女讀幼稚園既學費, 每個女2仟幾, 比足12個月, 計落同你個仔仔差唔多.

伯爵府

5DM.........咁你個小朋友讀邊呀,沒有入綱嗎 ?

珊瑚宮

5dm..哈..哈..我d relative話我仔仔個樣係好標準既bb樣..周街都係果d..哈..哈...

幼稚園一年比萬二至萬三蚊係香港定澳門丫??我見香港有好多..所為好d既幼稚園..每個月都幾千學費架喎...

LULU-MAK..原來係咁..咁你都好辛苦喎...囡囡入到第一志願..恭喜晒喎..依家可以有覺好訓啦

民房

LULU-MAK
真係恭喜你,可以派到第一志願既學校,你囡囡讀書一定好叻架啦,澳門如果入左網既學校k3開始至中三就有免費教育,我想問下咩係直資學校呀.
月希
萬二,三蚊一年我係講澳門呀,香港都有咩,我睇d雜誌介紹個d 好鬼貴,7 -8萬蚊一年, 你咁快就plan定你仔仔係澳門讀書既計劃,咁有咩心水學校呀….
Pinkylee
我仔仔讀緊永援幼稚園,就係冇入網,所以K3都要比學費,好可憐.我仔仔放完暑假升K3啦.係呢,你係一直係澳門住既澳門人,還是好似月希佢地咁係香港黎澳門住既澳門人呀

男爵府

月希,

由放榜開始果日開始, 我已經放下心頭大石, 可惜就係~一晚唔夠訓, 十晚都補唔番 :cry: :cry:

5dm,

香港的直資學校, 好似係有部份學費由政府支付, 所有其餘費用需要學生交學費.學費由千多元至二千多元.

男爵府

不過, 我聽d親戚朋友講, 比較好d的學校, 都未入綱

珊瑚宮

5dm..唔係丫..我係想講香港d 幼稚園好貴..要幾千蚊一個月..不過我知都有d好平既幼稚園..但係果d..我諗唔讀好過讀囉...
我都未諗到仔仔大個讀邊間好...重有咁多年..我依家plan好..到佢大d..可能d學校會變好左or衰左..所以都係睇定d先...出年先同佢睇有乜好幼稚園(諗住比佢讀d國際既)

LULU-MAK..咁又係..一晚唔夠訓..真係10日都保唔番...不過點都叫做放下心頭大石..訓都訓得舒服d丫嘛

伯爵府

5dm...........我係澳門出世架~本地人嘛~~~~係啦,永援幼稚園好唔好呀?係唔係一定要足三歲先收架 ?我個囡出年三歲啦,都唔知比個讀邊,比d見意我呀?

民房

Pinkylee
終於可以係bk遇到一個真正係澳門出世既澳門人啦.你囡囡出年幾月夠3歲呀,永援要9月份足3歲先收架,永援幼稚園都幾好架,佢地好活動教學架,每一個教學主題都有一個活動攪,小朋友就會好開心囉(不過我地就覺得好麻煩,好多時都要同小朋友整d手工返學校),同埋最重要係小家課做.澳門好既學校來來去去都係得個幾間,但要選擇比自己既小朋友讀邊間就好似好頭痛.最好有埋中學,第日唔使煩,咁你有冇諗住你女女同仔仔第日讀埋同一間學校呀,係就同你女女報間男女校好d啦.永援幼稚園有個網址你可以去睇下.
www.phcsuc.k12.edu.mo

首頁
45678...13

尾頁

跳至