自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:近排呀囡被同學仔在whatsapp欺凌,情緒好do

原帖由 ching828 於 15-04-19 發表
近排呀囡被同學仔在whatsapp欺凌,情緒好down, 她們幾個原本係好朋友,我見其中一個同學寫d説話非常難聽, ...
我個女都係在wa比同學欺凌。

本身和這個同學關係都不太好,但要做常識專題報告,老師偏埋同一組。

同學在wa問,xxx同學,死咗未?

有些同學就回:做咩問人死咗未,唔可以這樣的、有些話:唔會呀

我就叫阿女唔好回這個同學,因和功課冇關係。

但我又冇特別處理。

伯爵府

回覆:被同學仔欺凌

事源係點㗎?

伯爵府

畀面勳章

應該學習一下怎跌倒,跌倒又怎起身,人生不如意事時常八九,咁大個應要學習了。

珍珠宮

千祈唔好插手,等佢自己解決。搞出人命除外。

男爵府

唔好插手,但可以及輔導佢

大宅

我會叫囡囡唔好再上ws,唔好理佢地,仲有三個幾月升中都唔同校了,何必理佢地,比心機讀好書,由得佢地,有無其他唔同班同學仔小息時一起玩吓,會同佢多些聊下天,會接佢放學,等佢一齊放學唔會咁獨單,心理上有些溫暖。

水晶宮

畀面勳章 BK Milk勳章

多啲關心佢 最重要留意佢情緒問題。
彼信心佢處理 學識堅強獨立
彼囡囡知道屋企全力support佢 已經足夠。

Cheer up! Enjoy every Little Thing in LIFE

水晶宮

引用:Quote:原帖由 migola 於 15-04-20 發表我覺

原帖由 ching828 於 15-04-20 發表
我都擔心會發生
叫你囡退出個chatgp.
唔睇就会冇事。
說實話,小六生仲未識分輕重,d text message 除浪費時間外,還可傷人於無形,所以我唔比個仔沾染whatsapp.

子爵府

千祈唔好插手, 不過可以在背後教佢路, 等佢自己解決, 都係人際關係
學習的一種 ! ~

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

試吓比佢自己解決, 佢有需要先提供協助

男爵府

叫女鎖左個gp佢
先同社工傾下

子爵府

2018父親節勳章 畀面勳章 DHA勳章

我小學時,爸爸上左天堂,立即比最好幾位好性朋友蝦同排擠,當時我有同老師反映過,不得要領.........獨力承受到畢業。
到依傢我仲覺得O個段日子係黑暗時期。
做父母既......希望比多D關注佢,如果惡化,需要私下同老師溝通,留意一下佢校內情況。

侯爵府

你插手其他同學仔咪更排拆你小朋友

子爵府

引用:我覺得你心理輔導下你個小朋友仲好教佢點樣

原帖由 migola 於 15-04-20 發表
我覺得你心理輔導下你個小朋友仲好
教佢點樣面對同處理呢d人際關係既問題
同老師講左可能仲會有反效果添:qu ...
同意,開解下佢

大宅

而家好多學校老師都會關注whatsapp ,當有事情發生會問同學情況。

被同學欺凌的同學可以將whatsapp上發生的事情給老師看,老師調查後會處罰欺凌的同學,而且同學那麼多 ,很多都明白事理, 哪位好同學,哪位會欺凌別人,心中有數, 都會遠離欺凌的同學,

家長也可以與班主任聯絡共同解決問題。

家長要教自己孩子不要上呢類whatsapp,。

被欺凌同學不上呢類whatsapp而多些時間讀書,反而是好事。家長因此省力。

不與會欺凌別人的同學一起玩,也可是好事。教孩子多親近那些不講事非,勤力的同學,將壞事變好事。

做好自己, 讀好書為上策。

其實同學上whatsapp是非常浪費時間的。

珊瑚宮

環保接龍勳章

下,唔好咁樣衰啦,依啲事出動家長,仲要驚動老師,俾人笑到面黃,仲易俾人排斥。

人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

很多事情當同學自己解決不了時, 是要家長和老師合作。
處罰那位欺凌同學的同學 讓他會明白要尊重別人。對他也是好事。

男爵府

引用:很多事情當同學自己解決不了時, 是要家長和

原帖由 Gracemama 於 15-04-20 發表

很多事情當同學自己解決不了時, 是要家長和老師合作。
我會留意佢情绪,亦叫她唔好理會佢,如果個位同學仍然用傷害字眼影响得嚴重,我諗……我會向學校返映。

伯爵府

唉!都小六啦!讀晒呢幾個月,都各散東西,到時咪離開个群祖

男爵府

叫佢ignore果班人,同過其他同學玩,可以找一些平時也被同學ignore 嘅女仔玩

首頁

尾頁

跳至