單親天地

跳至

首頁

尾頁

洋房

有冇人可以幫下我?

大家好,
我本身有個女 9個月大, 咁我就報讀左一個化妝課程, 希望遲d可以搵份好d的工養佢, 但係我自己邊有咁多錢讀丫, 咁我就諗住申請政府的免入息審查貸款, 分期比學費
申請呢個計畫, 須要一個彌償人同埋一個見證人, 我自己本身冇咩朋友, 最好的朋友已經幫我做左彌償人, 咁我想問下有冇人可以幫我簽見證人, 見證人不須負任何責任架, 只係見證我係同政府借錢, 同埋見證我朋友幫我簽左做彌償人...簽左做見證人, 就算遲d我唔還錢, 佢都唔會有咩野責任架, 因為我本身有個彌償人, 佢係須要比入息證明架....
如果你肯幫我, 只須影印身份證 同埋係我申請表上簽名, 同要填住址和電話...同埋我會比哂所有表格同埋申請須知你睇清楚, 如果你信不過, 可以同我一齊去長沙灣政府合處的學生資助辦事處交表架, 我願意付$100的車馬費(我已經冇乜錢架喇最多只可以比咁多)
希望有人可以幫我啦, 我真係想學多d野賺錢養我囡囡, 我而家仲拿緊綜援過活架咋, 但係我唔想成世靠人.....
如果你可以幫到我, 請email去[email protected]
非常感謝!
我囡囡--以澄--☆03年9月9日出世架☆

洋房

Re: 有冇人可以幫下我?

up一下, 仲未有人聯絡我 麻煩幫幫手丫/_\
有咩野問題可以pm我架

大宅

ols check pm!

男爵府

HI柔柔
希望你唔好怪我多口啦,你扲綜援知唔知有一個叫"恩葵計劃"啊?佢冇要你參加嗎?個計劃係比扲綜援的媽咪 爸爸or家庭自願參加的,你參加左佢會有書比你讀,我都讀左個"剪髮班"
有証書~但我"肥"左 =.="
仲會有實習"就係去老人院個d幫人剪喇"唔係比錢架~仲幫你睇埋bb的~
你睇下岩唔岩~我宜家都申請左個美容班..唔知有冇我份呢+.+"

男爵府

"恩葵計劃" ? where can i find the infomation ?

thz~!

男爵府

社處@@"你去問d社工就會答你+.+

洋房

我諗呢個唔岩我喇, 我其實都有諗過報d學費平的課程
但我而家報緊呢個係考國際試(itec) 我真係諗住讀完之後搵返呢行做, 咁我有國際專業證書搵工都易d啦
我睇過其他價錢平的幾間學校, 課程內容同上課時間都少好多....
所以真係好希望有人可以幫到我啊~
我本來未報之前已經搵到人, 但係原來佢張身份證見爛到見唔到個樣! 我報左名先知(已經比左學費定金)
佢叫我要盡快去交表架, 如果唔係趕唔切個課程開課
唔該好心的人幫幫手丫! icq同email都搵到架^^

洋房

已經有人幫左我喇~~謝謝各位的支持!!
希望其他一個人帶著bb的媽媽都好似我一樣, 努力為將來打算, 我地將來的生活一定好好的~~~
大家一齊努力丫~~~~~~

民房

柔柔
難得妳懂得為自己和女兒打算,而且是靠自己自力更生。值係別人的尊重和讚賞。繼續努力啦。加油!
如果時光可以倒流....

大宅

柔柔

你好勇敢,負責任和有遠見呀,勇敢是不畏懼別人的冷眼,知道

你拿綜援,有遠見是還會放眼將來,學習一門手藝謀生,負責任

是愛錫和照顧女女. 有需要幫忙的時候,可以pm我 !
我有一個5歲女女和8個月仔仔 , 閑時返下 freelance湊下仔...

我的blog
http://hk.myblog.yahoo.com/chancharlize/article?mid=1357&prev=1373&next=1342

大宅

God always bless you!

民房

柔柔 ;
請問你o係邊度學美容o架? 其實我一直都想學但心大心細,
唔知選擇邊間好 ,我d朋友提議我去美容院做學徒先 (有野學又有$人工) ,但我已經唔係十八廿二 ,仲邊有人請 o丫!

男爵府

柔柔
點解你唔報政府個青年自顧計劃呀!佢地有好多野讀(包括美容),免費架,頭4個月讀書,之後8個月俾個地方同錢(唔知幾多)你同其他同學一齊搞生意(緊係搞關於讀書
o個D啦),所有收入(扣除其他雜費)都係你同同學自已分。我都報o左,仲收o左我添!你可以上政府網頁到睇下!
直明月耀安
極星輝照長

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

[quote]
yaupuiyi 寫道:
"恩葵計劃" ? where can i find the infomation ?

[quote]

貓BB

有啲嘢請教妳!有朋友想揾保母湊2個細路幾個鐘,又冇能力付高费用~~~因老公正處破產而家兼職收入微薄。全家只攞公緩!大仔快入學、細仔快一歲。因佢做幾個鐘嘢(已揾到)。或請問有冇其他介紹幫到??
我女2001年1月8日QE出世  

首頁

尾頁

跳至