自由講場

跳至

首頁
12345...12

尾頁

男爵府

【on.cc 東網專訊】深水埗一名22歲賊匪入屋爆竊事敗,爬棚逃走失足受傷,竄入一個三口家暫避,全家皆被他驚醒。姓麥住戶的兒子稱,全家人都不太驚慌,皆因賊匪成身傷似「血人」,行為舉止無傷害性,形容:「驚就唔驚啦!笑話就有啲!」

他指出,母親發現賊匪踢爆客廳窗戶的窗花後,竟不忿向賊匪稱﹕「你踢爆咗我個窗花呀!快啲賠返個窗花畀我!」而賊匪竟未有動怒,回答更出奇地搞鬼﹕「得啦!我搵人寄番錢畀你啦!」

戶主麥先生則主力做「談判專家」,施混身解數游說對方自首投降,「好少事嗜,無謂搞出人命啦,自己傷害自己,行出去認一認罪,反正都走唔甩啦,自己行出去都一樣啫,仲可以即時睇醫生添!」又擔心門外不斷嗌「開門」的警員會刺激到犯人,竟開門向警員稱﹕「唔好嘈!我哋喺入面,你哋喺出面呱呱嘈。對方態度已經軟化,唔好煩住,你哋成班人喺度,一陣刺激到佢點算?」

麥子則指自己毫不驚慌,更笑言賊匪「冇乜傷殺力」,「佢第一次拎把薑刨好弱智,冇殺傷力,第二次拎生果刀指住自己,又唔係指我哋,最後他拎把鉸剪都冇目的,唔知做緊乜!」

幸三人最終亳髮無損,成功將賊匪勸服,由麥父將他扶起,打開大門將他送出,交由警員處理。

tsung    發表於 15-4-23 13:26
康媽    發表於 15-4-23 07:38
ng5ek    發表於 15-4-22 21:37
SiuBBee    發表於 15-4-22 21:23

大宅

回覆:dennis_lkw 的帖子

水晶宮

回覆:點解可以咁攪笑 好似睇緊周星馳咁

大宅

hashtag影視迷勳章

「拎薑刨」呢度笑左...

幸好只是遇上笨賊

jtw_ki    發表於 15-4-23 13:52

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

趣劇情節?

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

放下自在

水晶宮

回覆 dennis_lkw 的帖子

禁止訪問

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:【on.cc+東網專訊】深水埗一名22歲賊匪入屋

子爵府

好攪笑

子爵府

公爵府

陪月勳章 畀面勳章

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章

男爵府

Life is so cool~~~

男爵府

最後佢地成為左朋友?

禁止訪問

珍珠宮

牛年勳章 開心吸收勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

別墅

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 睛靈勳章 BK Milk勳章

禁止訪問

首頁
12345...12

尾頁

跳至