醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

我爸覆診後知道半個肺花晒,有氣喘,醫生話需租氧氣,其實去到呢個地步係咪已經好差?仲有幾耐時間? 因我媽又嚴重中風入咗院,好似2頭5到岸。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:我爸覆診後知道半個肺花晒,有氣喘,醫生話

原帖由 Jennie 於 15-04-23 發表
我爸覆診後知道半個肺花晒,有氣喘,醫生話需租氧氣,其實去到呢個地步係咪已經好差?仲有幾耐時間? 因我媽 ...
Sorry to hear that, 我唔識,但明白你的辛苦,在此向你說聲加油!

伯爵府

我爸覆診後知道半個肺花晒,有氣喘,醫生話需租氧氣,其實去到呢個地步係咪已經好差?仲有幾耐時間? 因我媽 ...
樓主
加油,睇到你應該都好辛苦,要兩邊顧及冇人可以同你講,肺癌會幾時走,半邊肺花咗,代表肺功能已經開始差,所以先要靠機,咁醫生有冇話第幾期?有冇擴散?多d陪下佢,病人意志好緊要,癌症對病人嚟講,的確係身、心都受到傷害,身邊嘅愛,可以幫佢減輕痛楚
我媽咪初期2B 期發現(5x歳),經標杷、化療、中醫各種治療,不到兩年就走咗
最近有朋友親戚(6x歳)一年到就........

禁止訪問

珊瑚宮

伯母現在住院。起码有E院睇住

主力照顧左爸爸先
玩具萬歲!

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-04-23 發表我爸

原帖由 我愛Corina 於 15-04-23 發表
Sorry to hear that, 我唔識,但明白你的辛苦,在此向你說聲加油!
謝謝大家!我會努力。

年幾前初發現都已經話第4期,我5知有拆分A,B,C。不過佢可能5夠氧,常見暈,見2年前bk 有人問租氧問題,當時長者都5夠3個月。

我爸5肯睇中醫,佢話已到呢個地步無謂晒錢。

睇吓除咗雲芝仲有咩可以幫助佢

請問知5知佢飲5飲得人蔘茶? 因我見佢好寒,連呢幾日在家都著fleece 背心。

我想佢可延命至阿媽有返意識。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

別墅

回覆 Jennie 的帖子

藥用雲芝幫到, 我家也有癌病人, 吃了的確舒服 D 。

子爵府

引用:回覆 Jennie 的帖子藥用雲芝幫到, 我家也有

原帖由 neowneowcat 於 15-04-25 發表
回覆 Jennie 的帖子
請問咗幾耐有舒緩d? 我爸剛食5日,無乜感覺。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+neowneowcat+於+15-04-25+發

原帖由 Jennie 於 15-04-25 發表
請問咗幾耐有舒緩d? 我爸剛食5日,無乜感覺。
我好明白得知親人有癌,會好傍徨,但亦要了解病人嘅感受
我媽咪之前都有食雲芝,食完冇好轉,仲喺咁痾d好臭嘅大便,唔係個個都受得,當時,我地都好似你咁,邊個話呢個方法得,便叫佢試,佢亦好合作,轉過幾個醫師、雲芝、食乜食物,都冇乜起色,一樣痛苦,佢好唔開心,之後,我地選擇多d陪佢,支持佢!
癌症有分4期,每期之中亦有分A B ,中醫可舒緩病人痛楚
你爸爸覺得寒,係因為身體弱
其實政府醫院(腫瘤科)有d小册子及相關資料,講有關癌症食療,你可以攞嚟睇下

別墅

回覆:濛查查 的帖子

我媽媽都係有肺癌走左,多點陪佢,真係唔知佢幾時走

男爵府

我阿爸由用氧氣機到離開,吾夠兩個月!我好後悔佢在生時,冇同佢講\"我愛佢\". 抽多d時間陪你爸爸。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-04-23 發表我爸

原帖由 小翠 於 15-04-30 發表
我阿爸由用氧氣機到離開,吾夠兩個月!我好後悔佢在生時,冇同佢講"我愛佢". 抽多d時間陪你爸爸。

...
你爸爸最後走前係咪好辛苦? 我爸好想一覺訓咗5醒就最好。但案例真係好少。

過咗去不要想,他都知你對他是一片孝心。

大宅

我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好傷心,但由於政府要到6月5日才第一次見腫瘤科,好可能要去到六月中才進行治療, 我們沒有錢, 只可以等或叫醫生寫信要求快些期.

男爵府

引用:Quote:原帖由+小翠+於+15-04-30+發表我阿爸

原帖由 Jennie 於 15-05-01 發表
你爸爸最後走前係咪好辛苦? 我爸好想一覺訓咗5醒就最好。但案例真係好少。

過咗去不要想,他都知你對他是 ...
最後個幾星期好辛苦,食吾到,講吾到,全身都痛,但都清醒有反應。 佢連口渴想飲水自己都冇力做到。

子爵府

引用:我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好

原帖由 candycsy 於 15-05-02 發表
我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好傷心,但由於政府要到6月5日才第一次見腫瘤科,好可能要去到六月中 ...
有冇得揀食標杷藥? 食3個月就知有冇用,但有些人會選擇看中醫。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Jennie 於 15-05-01 發表你爸

原帖由 小翠 於 15-05-02 發表
最後個幾星期好辛苦,食吾到,講吾到,全身都痛,但都清醒有反應。 佢連口渴想飲水自己都冇力做到。

...
謝謝你給我1個心理準備

大宅

EGFR mutation is pending , 所以無論私家或政府要等結果才知道. 我之前都有其他朋友患癌, 已經問左媽咪中醫,中藥只是在電療後起著舒媛作用.

男爵府

引用:Quote:原帖由+小翠+於+15-05-02+發表最後個

原帖由 Jennie 於 15-05-02 發表
謝謝你給我1個心理準備
祝福你爸爸和媽媽一切安好, 不會太痛苦!

大宅

回覆:Jennie 的帖子

我爸上星期走了,由聞氣到走只是兩星期
兩星期內由聞3度跳到走的一天聞10度,
我的心現在還很痛很痛

ha-ppyday    發表於 15-12-16 13:51

別墅

引用:我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好

原帖由 candycsy 於 15-05-02 發表
我媽咪星期四都得知有肺癌四期, 已上腦,好傷心,但由於政府要到6月5日才第一次見腫瘤科,好可能要去到六月中 ...
上個月我爸發現肺癌至少三期,係將軍澳醫院,住院到而家就一個月,仲check唔到咩結果。未知邊種肺癌,第幾期,應該點樣治療乜都未知!原本今日會轉介去QE復診,不過我爸前兩日係肺抽取左D組織出黎,搞到佢肺出血又積水,又抖唔到氣,所以要推辭下個禮拜先去QE之前又心包積水要放水,又肝有事,呢兩日雙腳又無啦啦腫我爸冇買保險,住唔起私家, 政府check幾百樣野D報告又未出,我真係驚我爸仲未治療

首頁
12345...10

尾頁

跳至