醫護健康

跳至

首頁
12345...10

尾頁

別墅

回覆:prissy 的帖子

就頂唔順

民房

大家加油

子爵府

prissy 發表於 15-5-8 23:51
就頂唔順

你爸存活動力來自你們, 加油呀!
我爸,我媽都係病長者, 我都繼續撐緊! 你都要呀!
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

prissy 發表於 15-5-8 23:50
上個月我爸發現肺癌至少三期,係將軍澳醫院,住院到而家就一個月,仲check唔到咩結果。未知邊種肺癌,第幾 ...
其實買o左保險住私院都未必係一定好, 好多設備正苦係最TOP, 差在會5會用在你身上. 因為見得太多住私院最終都要返正苦.
如果你爸爸年紀唔太大, 比我會邊睇私家醫生, 邊睇中醫, 邊在正苦覆診O羅藥, 因為標把藥正苦係最平.

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

男爵府

引用:我爸覆診後知道半個肺花晒,有氣喘,醫生話

原帖由 Jennie 於 15-04-23 發表
我爸覆診後知道半個肺花晒,有氣喘,醫生話需租氧氣,其實去到呢個地步係咪已經好差?仲有幾耐時間? 因我媽 ...
我屋企人 由發現到走約3個月
人人唔同,他是睡著走的
聞氧會好口乾 加油

男爵府

引用:Quote:原帖由 candycsy 於 15-05-02 發表我

原帖由 prissy 於 15-05-08 發表
上個月我爸發現肺癌至少三期,係將軍澳醫院,住院到而家就一個月,仲check唔到咩結果。未知邊種肺癌,第幾 ...
我記得你。
依家你爸爸報告出未?
我爸爸76,係小細胞肺癌,醫生話佢淨返唔夠3個月

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

我爸都是一發現就肺癌4期,由發現到走都無3個月,對我地家人來講真係好突然好大打擊。當初我地都用了好多方法去想廷長同舒緩佢病情,但最後都係留唔到佢。 希望你呢段時間好好陪下爸爸傾計,襯佢仲精神同有胃口就食d佢鐘意既野,去想去既地方,或者下家庭相。

不過人人體質唔同,我希望你同你爸爸可以有好多相處既日子,祝福你同你家人,加油!

男爵府

引用:我爸都是一發現就肺癌4期,由發現到走都無3

原帖由 ladynana 於 15-05-14 發表
我爸都是一發現就肺癌4期,由發現到走都無3個月,對我地家人來講真係好突然好大打擊。當初我地都用了好多方 ...
我爸爸決定咗做化療。
其實佢3月中過風,又有糖尿血壓高,風險好大,不過佢話佢唔會咁易認命。
見佢咁堅毅不屈,我亦全力支持,我打算申請無薪大假陪佢打哩場硬仗。
佢話就算最終失敗,起碼佢係光榮戰死!

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-14 發表我

原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表
我爸爸決定咗做化療。
其實佢3月中過風,又有糖尿血壓高,風險好大,不過佢話佢唔會咁易認命。
見佢咁堅毅 ...
加油!! 家人既支持係最重要!! 希望你爸爸可以戰勝呢場仗

我爸爸當時醫生唔建議化or 電療,標鈀亦唔岩佢食,所以除了帶佢睇中醫,西醫個面係無晒方法做到。

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表

加油!! 家人既支持係最重要!! 希望你爸爸可以戰勝呢場仗

我爸爸當時醫生唔建議化or 電療,標鈀亦 ...
其實已經見過兩個醫生,佢地都唔建議做化療,係我爸爸堅持咋!
因為佢係小細胞肺癌而且已經嚴重擴散,未計風險,就算做化療都殺唔晒D癌細胞,就算今次癌細胞死清,95%的人會復發,而且主要係2-6個月內就發

不過既然我爸爸好想醫,我就同佢撐到底!

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-14 發表加

因為佢係小細胞肺癌而且已經嚴重擴散,未計 ...
我爸都是小細胞癌啊!個時轉介了去qe見醫生,醫生唔建議電療化療同鏢鈀就轉睇中醫了。

你爸爸好勇敢呀,明白佢好想爭取多d日子去陪伴你地,明知個療程好辛苦都要去做,希望佢順順利利,加油!!!!!

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-05-14 發表

我爸都是小細胞癌啊!個時轉介了去qe見醫生,醫生唔建議電療化療同鏢鈀就轉睇中醫了。

你爸爸好勇敢呀,明 ...
多謝!
我地一家人抱住不成功便成仁的心態,希望佢最後都可以好舒服咁離開!

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-14 發表我

多謝!
我地一家人抱住不成功便成仁的心態,希望佢最後都可以好舒服咁離開!
一講到離開真是好傷感! 我爸走了剛半年到而家諗起佢時個心都仲好痛。雖然我日日放工都有探佢,但我都後悔個時無請假真正陪佢,同佢傾多d計。唯一感恩就係一家人去影了緝家庭相,非常珍貴。

子爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-14 發表加

加油,我地都撐你!

別墅

引用:Quote:原帖由 prissy 於 15-05-08 發表上個

原帖由 mercy_mama 於 15-05-12 發表
我記得你。
依家你爸爸報告出未?
我爸爸76,係小細胞肺癌,醫生話佢淨返唔夠3個月
琴日轉介左去QE睇,今日終於出院,要租氧氣!我爸啱啱61歲咋,醫生話我爸係非小細胞核,鱗狀細胞病,冇得食標杷藥

別墅

原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表
一講到離開真是好傷感! 我爸走了剛半年到而家諗起佢時個心都仲好痛。雖然我日日放工都有探佢,但我都後悔個 ...
我想問你爸睇左中醫期間有冇好D,幾耐走左?

別墅

你爸爸真勇敢!我爸又悲觀,又成日發我媽脾氣,搞到我媽要照顧佢之余仲要受佢氣

男爵府

原帖由 prissy 於 15-05-15 發表
你爸爸真勇敢!我爸又悲觀,又成日發我媽脾氣,搞到我媽要照顧佢之余仲要受佢氣

...
其實病人自己的心態好重要!
我每日都同我爸爸講:世事話唔埋,可能我死先過佢都未定,而且就算醫生話我明天會死,我今日都要盡力好好過。

男爵府

引用:Quote:原帖由 ladynana 於 15-05-15 發表一

原帖由 prissy 於 15-05-15 發表
我想問你爸睇左中醫期間有冇好D,幾耐走左?
因為好多中醫都要等,我地最後揀左個最快睇到診的,一星期睇兩次開3日藥,飲左心理感覺好點,但都係咳得木勁好多痰。 睇左3,4次中醫左右我爸就訓訓下覺去廁所時跌倒(可能中風或者癌入骨所以跌親) , 自從呢一跌佢就行唔到,下半身無力,係醫院住左幾日就出院,出左院後過幾日又入返院,由跌倒到出出入入醫院屋企3星期左右就離開左我地了!

所以真係要24小時睇住佢地盡量唔好俾佢地跌倒。我爸未跌前行得走得睇落都ok的。一跌就急轉直下

男爵府

原帖由 Jennie 於 15-05-15 發表
加油,我地都撐你!
多謝!
有前無後,撐到最後!

首頁
12345...10

尾頁

跳至