醫護健康

跳至

首頁
23456...10

尾頁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:唉,我真係唔敢想象佢最後的日子點,好怕面

原帖由 prissy 於 15-05-15 發表
唉,我真係唔敢想象佢最後的日子點,好怕面對
X2,我一諗起就好驚,驚佢受好多苦

仲要我唔可以係佢身邊

子爵府

引用:回覆 Jennie 的帖子想問下你去邊到可以租借

原帖由 yuenngai2001 於 15-05-19 發表
回覆 Jennie 的帖子

想問下你去邊到可以租借氧氣機呀? 我62 在3月份都確疹末期肺癌, 現在接受電療中, 佢成 ...
我在這間租: http://www.celki.com/zh_TW/pathology/ot-1.html

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

大宅

認識瑞士牛牛第一回

回覆:Jennie 的帖子

Thanks ! 已在政府醫院租了!😉

複式洋房

回覆 濛查查 的帖子

自然無力 (
何来力 !!! )

年纪大體內陽氣 (陽氣=氣=氣) 消耗得快,補充得慢

身體弱病從風寒濕入侵而來,以致血寒凝滯而阻塞經絡,氣機不暢令正氣虧損

傳統中醫認為 「百病皆從寒中來」,包括「岩」病在內,即現代人之所謂癌症,多與身體受寒血凝滯有關。

是一種在陽氣不足的基礎上,被多種致病因素同時入侵,引致經絡阻塞,臟腑失調,氣血運行失常,最終導致瘀血凝結不動,積聚成塊的惡疾。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴

原帖由 julialiu 於 15-05-21 發表
加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴散盆骨和琳巴,現在在公立醫院做了四針化療(本來安排做六針), ...
請問你爸爸擴散至盤骨時痛嗎?我估我爸已擴散至盤骨,因為呢兩日勁痛,痛到唔停
而家可以點做?入急症轉去腫瘤科?

大宅

回覆:我愛Corina 的帖子

其實佢so far冇乜痛,盤骨果度係照pet scan先知架,佢照左有先話果個位有時有少少好似風濕痛咁!因為盤骨有腫瘤嘅位置好細,公立醫院安排左佢電療兩次(連續兩日),我問佢電療痛唔痛,佢話唔痛,好似照左張X-ray咁喎!

你馬上去排公立腫瘤科,或者可以去私家睇一次腫瘤科醫生,大概知道佢個情況和可以用乜方法治療,你有個full picture會冇咁擔心!加油!有乜唔清楚可再問我!

瑪瑙宮

引用:其實佢so far冇乜痛,盤骨果度係照pet scan

原帖由 julialiu 於 15-05-26 發表
其實佢so far冇乜痛,盤骨果度係照pet scan先知架,佢照左有先話果個位有時有少少好似風濕痛咁!因為盤骨有 ...
佢3月時照過pet ct scan, 當時係背骨嚴重,做過電療,呢兩日話pat pat骨好痛,所以應該係走左去盤骨了

大宅

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

我今日先知呀爸都係肺癌第4期,佢由新年開始話隻腳同背部有d痛(當時我地個個以為佢只是老人病),到左5月中佢痛都要入院先知佢有肺癌,連醫生都話我呀爸好忍得痛woo,但醫生話標吧藥同電療及化療到唔做得話怕佢受唔住(我爸75歲),我老豆暫時行得走得睇佢無咩事係身體弱d(佢話用唔到力),但醫生同我地講佢唔擺得好耐……

瑪瑙宮

引用:我今日先知呀爸都係肺癌第4期,佢由新年開

原帖由 阮太 於 15-05-28 發表
我今日先知呀爸都係肺癌第4期,佢由新年開始話隻腳同背部有d痛(當時我地個個以為佢只是老人病),到左5月 ...
我爸上年11月尾開始痛,佢係勁痛,但3月頭才懷疑癌症,到3月中才確診,佢都75,但有做電療,佢做咗個大手術後先電。不過而家唔夠一個月,又到盤骨痛,我都唔知點

伯爵府

我老豆向大陸染左肺炎(係好勁嘅菌),年齡78,而家頸開洞插喉用氧氣80% ,到而家已個幾月,唔知仲要頂幾耐 !

伯爵府

見到佢好辛苦

伯爵府

有無人知老人家肺炎係咪都會離世?

別墅

不過我爸爸四日前突然間又痾血又嘔血入院,併發症走左啦前後40日

伯爵府

節哀順變 !

子爵府

引用:不過我爸爸四日前突然間又痾血又嘔血入院,

原帖由 prissy 於 15-05-28 發表
不過我爸爸四日前突然間又痾血又嘔血入院,併發症走左啦前後40日

...
不要傷心,癌病痛楚可能仲辛苦。你都要小心身體。

耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

子爵府

引用:我今日先知呀爸都係肺癌第4期,佢由新年開

原帖由 阮太 於 15-05-28 發表
我今日先知呀爸都係肺癌第4期,佢由新年開始話隻腳同背部有d痛(當時我地個個以為佢只是老人病),到左5月 ...
如果老人家肯,試吓另類治療或睇中醫。

男爵府

...
節哀順變,希望你都要振作,好好保重

男爵府

...

節哀!
其實你同佢都辛苦啦,佢走得唔算辛苦都算好好

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

男爵府

引用:Quote:原帖由 阮太 於 15-05-28 發表我今日

原帖由 我愛Corina 於 15-05-28 發表
我爸上年11月尾開始痛,佢係勁痛,但3月頭才懷疑癌症,到3月中才確診,佢都75,但有做電療,佢做咗個大手術 ...
你爸爸依家點?

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

瑪瑙宮

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-05-28 發表

原帖由 mercy_mama 於 15-06-22 發表
你爸爸依家點?
岩岩出左院,因為上左腦,好多野都記唔到,又要聞氣,而家係安老院。

首頁
23456...10

尾頁

跳至