醫護健康

跳至

首頁
34567...10

尾頁

男爵府

引用:Quote:原帖由 mercy_mama 於 15-06-22 發表

原帖由 我愛Corina 於 15-06-23 發表
岩岩出左院,因為上左腦,好多野都記唔到,又要聞氣,而家係安老院。
你自己都要保重。
祝一切順心

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-06-23 發表

原帖由 mercy_mama 於 15-06-23 發表
你自己都要保重。
祝一切順心
多謝

大宅

我媽媽六十幾歲,最近突然廋了但冇事冇痛,去找醫生check照X光有5cm陰影,再做埋素描醫生話好大機會係肺癌重唔係一、二期,過幾日去私家抽組織,我好擔心接真係受唔到!應該點做好?出報告後會去政府醫。

男爵府

媽媽確診肺癌末期!
我想問佢係聯合醫院驗到, 會否之後轉介去第二間醫院?如果係, 會去邊間?

大宅

引用:媽媽確診肺癌末期!我想問佢係聯合醫院驗到,

原帖由 花老爺 於 15-06-29 發表
媽媽確診肺癌末期!
我想問佢係聯合醫院驗到, 會否之後轉介去第二間醫院?如果係, 會去邊間? ...
我唔知聯合有否腫瘤科,不過佢會有referral letter比你,你可以帶去有腫瘤科嘅醫院登記!我爸爸也是末期肺癌,四次化療後神績地冇曬癌細胞(pet scan睇唔到),所以唔好灰心!雖然化療期間有D辛苦,但要相信辛苦會過,爸爸的副作用也漸漸減退,頭髮都生番啦!加油!雨後會有彩虹的!
明白一開始知道會有D㥬惶,可以考慮去睇一次私家腫瘤科醫生,帶齊D pet scan報告去,醫生會講個full picture,治療方案等,知道後你會放心D!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

好灰, 好傷心, 眼淚不停流, 真係眼都腫了.
點解可以黎得甘快? 唉......
想知如去私家到睇下, 了解下, 係咪一定要有照過晒既片呢? 因屋企人係政府照左, 但等佢D片都要等成40日!!
我好想去私家睇下, 了解多D, 我怕明明可以快好D, 就係因為要等政府而錯失機會

大宅

我媽媽都係岀去照哂先去政府醫,在私家抽組織化驗埋,要爭取時間

大宅

畀面勳章

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

唔知香港幾時有呢隻新藥呢?

革命性肺癌新藥 每兩周打一針 存活率倍增

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20150630&guid=53914205&category_guid=10793140&category=instant

男爵府

香港有就好了!!!希望高永文救救我們的家人!!!

伯爵府

認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

真係希望快D有.
唔知引入一隻新藥黎香港要幾耐呢?

子爵府

我媽12月確診末期, 標靶治療中, 本來指數一直下跌, 近呢3個月回升番, 醫生說有抗藥現象出現, 但是照了pet scan沒有抗散, 原位腫瘤已細粒左, 點解指數會上升呢? 建議我們轉用化療, 請問大家有無經驗可以分享給我?

現在好無奈, 唔知點做好? 化療其實對末期病人是否有幫助? 尤其我媽的情況是由標靶產生抗藥而要轉化療。

有關好心人可以幫我。
世上只有!!!

子爵府

julialiu 發表於 15-5-21 08:43
加油啊!我爸爸一月初確疹第四期肺癌,已擴散盆骨和琳巴,現在在公立醫院做了四針化療(本來安排做六針), ...

請問指數18k即是多少? 18000?

你爸做的是自費藥物嗎? 你的資料對我很有用, 謝謝~! 可能介紹私家醫生給我? 我希望聽多個醫生的意見。

世上只有!!!

子爵府

mercy_mama 發表於 15-5-18 22:44
我爸爸firm咗下星期二開始一連三日的第一針化療,想星期六同佢去食自助餐,但又怕佢食完唔舒服,影響化療

...

你爸爸現在點呀?

化療後如何? 可以分享多點給我知道嗎?
世上只有!!!

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-5-18 22:44 我

原帖由 hoikiuqq 於 15-07-04 發表
你爸爸現在點呀?

化療後如何? 可以分享多點給我知道嗎?
其實都無咩可以分享,因為我爸爸雖然化療已經完咗第二個cycle,但佢無咩特別唔舒服。

係第一個cycle試過牙肉腫痛,不過後來我買咗D蘆薈啫喱俾佢搽全身同每日飲半杯,咁佢第二個cycle就無再牙肉痛。
係要小心出入一定要戴口罩。

:-D 我於七月四日在廣華醫院出世 :-D 4/7 = 3.27Kg 13/7 = 3.7Kg 4/8 = 4.2Kg 23/8 = 5Kg

子爵府

mercy_mama 發表於 15-7-4 08:12
其實都無咩可以分享,因為我爸爸雖然化療已經完咗第二個cycle,但佢無咩特別唔舒服。

係第一個cycle試過牙 ...
謝謝!副作用維持多久?過左是否好像平日一樣可以有番胃口?請問飲半杯什麼?
世上只有!!!

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-7-4 08:12 其

原帖由 hoikiuqq 於 15-07-04 發表
謝謝!副作用維持多久?過左是否好像平日一樣可以有番胃口?請問飲半杯什麼?
...
佢一直胃口都唔錯,係牙肉痛嗰兩日要食D軟身D嘅食物,佢開始咗化療之後食嘢多咗,所以兩個星期重咗5磅。
每日飲半杯蘆薈啫喱

男爵府

畀面勳章

引用:媽媽確診肺癌末期!我想問佢係聯合醫院驗到,

原帖由 花老爺 於 15-06-29 發表
媽媽確診肺癌末期!
我想問佢係聯合醫院驗到, 會否之後轉介去第二間醫院?如果係, 會去邊間? ...
聯合check到都會儘量響聯合跟番,再嚴重d如果要動大手術就要安排去QE,做完,再安排出院或轉回聯合安排覆診

子爵府

mercy_mama 發表於 15-7-4 12:43
佢一直胃口都唔錯,係牙肉痛嗰兩日要食D軟身D嘅食物,佢開始咗化療之後食嘢多咗,所以兩個星期重咗5磅。
...
吃到真好,請問蘆薈啫喱對病情有咩好,可以在那有得買?
世上只有!!!

男爵府

引用:Quote:mercy_mama 發表於 15-7-4 12:43 佢

原帖由 hoikiuqq 於 15-07-05 發表
吃到真好,請問蘆薈啫喱對病情有咩好,可以在那有得買?
你去D專賣有機食品的地方或citysuper揾吓,因為我買的香港無,我係喺美國訂返黎。
蘆薈可以有清熱和滋潤的作用,對release飛滋或喉嚨痛幾有效,另外可以搽全身皮膚,因為化療會影響皮膚的質地,好易有爆裂,而且化療會影響抵抗力,所以小小的傷口都可以搞到好嚴重。蘆薈可以加速傷口好返。
不過,記得要揀D純D的蘆薈gel或飲品,儘量買D無咩加化學嘢的

男爵府

回覆:有冇家中長者有肺癌可分享

我媽四年前確診為3A肺癌
中西醫都睇,暫時都算OK,切忌食熱毒野
各位病人家屬都要加油,路當然不易行,最緊要病人夠堅強,醫院姑娘曾經鼓勵過我地,只要好好愛惜自己,與癌細胞同行,一定會看到雨後陽光。

貓貓6299    發表於 15-7-8 11:56

首頁
34567...10

尾頁

跳至