論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教, 我同屋企人將會去旅行(唔帶工人去), 即係呢幾日工人全無皇管, 其實都預左佢唔會點做野或者蛇出街, 但我覺得我臨出發前都應該同佢約法三章, 叫佢做好基本野同埋唔可以日日出街.
想問下你地有無試過呢個情況, 會事先點同工人溝通? 同埋會唔會俾錢工人當伙食費? 因為平時工人跟我地食, 如果我地唔在家, 係咪要俾錢佢自己買野食? 平均一日要預幾多錢俾佢? 謝謝

大宅

回覆 小_魚 的帖子

咁要睇佢平時老唔老實啦, 復活節我放佢有兩日假, 其餘4日要佢自己係屋企, 我比左 200蚊佢, 見佢都係一菜一魚一日, 用 30日度, 返來有比返我.

男爵府

thx thx, 咁你工人都幾老實喎
我工人都OK 老實既, 叫佢去買野都有單有據, 不過係驚佢會成日蛇出去, 因為平時我阿媽會來睇下B, 試過幾次工人問我阿媽可唔可以落一陣街買野(工人事先無同我講過, 我亦無要求佢去買野), 我阿媽有俾工人落去, 我到而家都扮唔知, 費事俾工人覺得我阿媽講佢是非, 諗住唔太過份就隻眼開隻眼閉
如果我地去左旅行, 有成個星期無人管佢, 我阿媽又唔會過來, 驚工人會更加過份

大宅

你同個看更熟唔熟, 我就會特別問佢, 你今日落樓買咩, 個看更話你好似好急,咁迷唔知係你阿媽講囉.咁佢知個看更會吸住佢就唔敢咁大膽.

男爵府

好辦法喎, 下次工人再自己走落街我可以扮係看更話我知, 我諗佢都唔夠膽自己走去問個看更有無同我講過掛.
我諗住同工人講明唔可以擅自出去, 除非係放假, 同埋話佢知我會經webcam 睇屋企情況, 希望佢醒水

大宅

回覆:小_魚 的帖子

我照開左cam,佢黑面我無理!晚晚9pm睇下佢有無回家囉!同埋我去4日佢放當中3日,所以我無俾飯錢,果一日我之前買多少少送,但就預左佢放假果3日都有係我廚房煮飯帶出去架喇,無得防!

珍珠宮

回覆:去旅行時工人的工作安排

我好簡單,只要求她9時前回家,不准帶人入屋,任佢出街,放低約80 元per day , 冇叫佢特別放假。

大宅

我試過,第一日當工作日,打後日子要佢放假,日後補番番工日。但點都好,佢有冇番屋企瞓lee d 真係唔知,最好set 個cam 當看門口,主人房鎖晒

男爵府

回覆 marlou 的帖子

想問多少少, 如果我去六日, 即係照當放佢六日假?但之前同佢傾過, 佢七日年假想留返完約一次過放
我都唔想自己去旅行就迫佢放年假
咁呢d 當係咩假? 同埋會照扣佢糧?
(第一次請工人, 問太多唔好意思)

大宅

咁你咪照放佢6日,但你要同佢講要搵番6個公假日補番.... 我果時年頭去的,放咗佢4日,咁咪新年要佢番初一到三,再搵個星期日補

男爵府

原來如此, 我番去同工人傾下先, 唔該晒!!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

一定要講明唔准帶人返屋企,農曆新年時,我工人個 friend 嘅僱主出門旅行,我工人日日去人哋屋企,由朝坐到晚。

我都驚我去旅行時,佢又帶人返來。

首頁

尾頁

跳至