自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

引用:3+日已經唔記得左佢

原帖由 prayformum 於 15-04-26 發表
3 日已經唔記得左佢
點解嘅?

子爵府

引用:年齡真系差太遠。我依前有個差十年,佢對我

原帖由 CysyBb 於 15-04-26 發表
年齡真系差太遠。我依前有個差十年,佢對我幾好,但真系夾吾到,有代溝

...
我c6都大我8年,我覺得其實十年都唔係太大問題,代溝會唔會係你唔夠成熟?

伯爵府

想生BB熱投 BK Milk勳章

引用:好大機會會同男朋友分手,原因係經濟條件同

原帖由 candyjjlin 於 15-04-26 發表
好大機會會同男朋友分手,原因係經濟條件同年齡差距導致媽咪唔鐘意,要迫我分手
大家可唔可以分享 ...
呢個年代仲有得迫分手?樓主真乖女。又唔係結婚拍拖即唔駛咁快猜身家。你讀書定做緊野?if so, grad 左幾耐?

男爵府

2018復活節勳章

年齡相差太多啦, 男人80歲都想搵個廿幾歲, 佢做得你老豆.....

伯爵府

回覆:分享一下分手事

拍咗幾耐?

大宅

分手都有得迫?身邊識親都係屋企人越迫就越要一齊俾屋企人睇

咁可能你都唔係好愛佢啫

只要有另一段感情,就好快沖淡

子爵府

回覆:candyjjlin 的帖子

我明白你媽媽點解想你地分手

子爵府

牛年勳章

如果我係當事人,我可能唔會理父母勸告;如果我係妳媽,我會反對你地一齊,因為經驗話俾阿媽知,妳跟佢會吃苦。阿媽總想個女可以搵到好歸宿!

小小魚媽    發表於 15-4-26 09:33
mei524    發表於 15-4-26 09:01

珍珠宮

畀面勳章

我爸媽一唔鍾意我就會分手,因為屋企人係對一世,而且都唔想佢地擔心一世,家人反對總有原因加上緣份有好多野好難講....

時間證明一切,擔心睇唔到既將來都無用最緊要諗下解決既方法,嫁左你有無地方住,將來會唔會生小朋友,小朋友邊個照顧,錢銀上點分配尼D咁現實既問題如果你都可以說服屋企人咁已經唔洗擔心太多

祝福你

珍珠宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 p_b 於 15-04-26 發表佢經濟

原帖由 candyjjlin 於 15-04-26 發表
搵萬幾2萬,身家夠俾首期,冇家底,同屋企人住公屋
我媽咪希望我搵經濟能力好d同年紀差唔多

...
現實D諗如果你嫁左你同男朋友差大概20年咁佢退休時你要擔起頭家如果有埋小朋友咁到時小朋友又未出身又最需要錢時到時你就撐得好辛苦,仲要講緊係你搵既錢夠你養一個健康既c6,人大左總有少少病痛,再加上你到時4x歲仲要搵多2x年錢好彩先有可能退到休....你父母擔心既野都有佢地既道理....到時你地養老既屋如果都無咁真係會令人好擔心

侯爵府

梗係對你好啦,你咁卜卜脆。

babykyle    發表於 15-4-26 16:35
愈嚟愈冇記性

男爵府

回覆:candyjjlin 的帖子

支持分手,差廿年喎,真係唔止代溝,好命嘅佢做得你老豆。四十歲人,乜都冇,得二萬人工,又真係少左d。你廿歳出頭,揾返個廿幾歳嘅拍拖,一齊成長。興趣相近。

水晶宮

你還細,可以選擇就選一個年輕些,經濟好些吧!

男爵府

廿年太多了!

別墅

你將來會後悔 成30尾咩都無都揾到個後生女鐘意自己,當然對你好啦,錢唔係萬能,但就好重要!

男爵府

支持分手。最大問題係佢成40歲,事業都定定地形,仲搵萬幾兩萬蚊,無咩上流機會。
你唔分手,到你30歲都會識後悔!
當我結左婚,只知道咩叫貧賤夫妻百事哀。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

身家夠首期又點?現實d講,佢都三十尾仲係搵萬幾,上位賺多d機會好低,升都升個後生架啦。買樓俾左首期供三十年,佢咪差不多70?再講,你廿歲出頭應該會打算要小朋友?佢都快四張搵萬幾仲點開始一個有小朋友既家庭?

樓主,I hate to say it 但通常阿媽反對個女既對象都有好原因,係人都唔想個女捱

男爵府

只可以話明白你媽媽點解會想你分手,因為如果我係你媽媽我都會想你分手!你仲有大把世界未見識過,會值得更好的!分手吧啦!唔係想踩死佢但40歲都仲係2萬人工夠俾首期嘅就應一早買樓啦,依加真係有首期都唔夠供樓,衰d講句,佢老左退休唔做得果時都係得返你一個捱!到時你只會後悔當初無聽呀媽講

伯爵府

你媽咪無錯,你仲好後生大把世界,個男人對你好,好大可能係因為自身條件唔太好(無$,年紀大)但竟然有個青春無敵妹妹仔做女友,我係佢都對你好啦

大宅

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章

你地無代溝咩?家人反對的話我會分手,時間可沖淡一切

相處時需要包容    爭吵時需要溝通
孤獨時需要陪伴    難過時需要安慰
生氣時需要冷靜    快樂時需要分享

首頁
12345...8

尾頁

跳至