自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我工人又有一單新野……

繼上一次係到發表工人放完四日新年假期,個心散哂,話想唔同佢續約,之後係到俾人鬧。

工人姐姐今日又一新由,我又冒住可能俾人鬧既機會想同大家分享。

我係在職媽咪,阿仔十歲,屋企冇長輩幫手,工人姐姐菲傭,只服務左我地一年多啲,平時係工人姐姐幫手湊返學放學,學校距離屋企大概10分鐘腳程,佢平時已經多次係街同我仔走失,有時係溝通錯誤,有時可能係有人發脾氣,唔知邊個,可能雙方都有,試過個仔係街打電話俾我話唔見左姐姐,已經同姐姐講唔可以前後腳跟唔到個仔。

今日又黎料,兩人放學返到屋苑平台,因為個仔想係平台公園玩一陣,但姐姐唔想,應該兩個係爭拗左一陣,姐姐自己返上樓,跟著個仔死死地氣都返上樓,但條氣唔順,打俾我投訴!

我冇嬲,平心靜氣同姐姐講番件事,開頭佢仲覺佢自己好啱,係個仔錯。我只可解釋作為一個家長聽到一件咁既事,個細路有幾錯,我都唔可以同意佢既做法,我知佢心好唔順,但都冇辦法

我已經同個仔講,唔好咁樣試姐姐底線……

我唔係真係想換工人,但工人同個仔咁,真係唔知點捱多兩年合約。

禁止訪問

回覆:工人發阿仔脾氣留低佢係屋苑平台

侯爵府

引用:我工人又有一單新野……繼上一次係到發表工

原帖由 Vincent913 於 15-04-30 發表
我工人又有一單新野……

繼上一次係到發表工人放完四日新年假期,個心散哂,話想唔同佢續約,之後係到俾人 ...
坦白講,而家啲工人唔憂搵唔到工,我估到約滿,妳工人都未必會肯同妳續約。

大宅

BK Milk勳章

你同工人講如果阿仔唔聽話要打比你。由你去教仔。工人發脾氣自己走就一定唔岩啦!阿仔要去公園玩本身你比唔比?如果比就同工人講定要等埋。你唔比就同工人講阿仔唔聽就打比你。
工人同仔要聽你支笛先得。

珍珠宮

唔洗講野啦留低個仔一定炒啦。

珍珠宮

兩個都有不是
但係你個仔都要教
唔係下下扭計姐姐都好難做

fanny3315    發表於 15-4-30 09:45
wcpcelia    發表於 15-4-30 09:02

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

唔可以接受
無論點都唔可以留低小朋友一個
今次係平台,下次如係商場或馬路咁點?

我會即炒!
明白請工人難,但都唔可以忍氣吞聲!佢地會試你底線!

利申:在職媽,有工人照顧兩小孩

伯爵府

HELPER 點都唔可以留低細路一個,絕對錯,但聽落你個 10 歲仔都幾識擺老闆/少爺款,唔多似當姐姐係一個「要聽佢話」既對象,如果搞唔掂呢 PART 你換幾多個人都一樣

arting    發表於 15-4-30 11:13
babyhoi    發表於 15-4-30 09:59
si_princess_si    發表於 15-4-30 09:48
fanny3315    發表於 15-4-30 09:45
facialchung    發表於 15-4-30 09:12
PandaRabbitttt    發表於 15-4-30 06:52
優悠在澳洲

珍珠宮

抄得

禁止發言

伯爵府

有冇清晰指示每日常規係點? 如果放咗學應該返屋企但做唔到(如你講囝囝想玩),咁工人又搞掂唔到,工人就要打電話比你,等你解決。 我覺得件事幾嚴重。 工人我會出警告信,囝囝也會有懲罰。

禁止訪問

大宅

教好自己個仔先啦 雖然咁留低小朋友一個係街係唔岩 但講真 你個仔教唔好 成日擺少爺款 工人都頂唔順啦 就算你換幾多工人 結果都一樣

Fatjelly    發表於 15-4-30 09:05

珍珠宮

回覆:Vincent913 的帖子

你換了 幾多次工人呢?

伯爵府

我估樓主個仔應該仲難頂個工人

男爵府

引用:你換了 幾多次工人呢?

原帖由 skmibb 於 15-04-30 發表
你換了 幾多次工人呢?
完成合約既有兩個,一個做左兩年,另外一個做左6年,極唔捨得佢,佢應生完仔會返黎,不過有排等,佢剛剛小產……

做唔哂合約有三個,一個教左幾個月,出動埋屋企老人家教,教到佢地投哂降,頂唔順炒左,一個做左7日炒我,一個印傭,又係攪唔掂個仔,留底個仔係公園自己去買餸,當時得6歲!加上態度同溝通上都有問題,炒左。

其實我當然知個仔玩野,佢越來越大,越來越多呢啲古靈精怪既事,我已經盡我能力控制,但工人冇智慧控制大局,我唔係屋企都冇辦法,冇可能秒秒鐘睇住佢地……

珍珠宮

好媽媽勳章

表面睇是工人最錯, 留低小朋友在屋苑平台, 但唔排除小朋友好扭計, 好唔合作, 我地外人唔會知真實情況.

翡翠宮

畀面勳章

Vincent913 發表於 15-4-30 08:44
完成合約既有兩個,一個做左兩年,另外一個做左6年,極唔捨得佢,佢應生完仔會返黎,不過有排等,佢剛剛 ...
就算係控制唔到你個仔,都冇可能留低佢係街,你要好嚴厲咁同工人講唔容許佢咁做
日日是好日

禁止訪問

引用:我工人又有一單新野……繼上一次係到發表工

大宅

點解當時唔直接打電話/whatsapp問你可唔可以係平台玩一陣呢?咁咪兩個都唔駛嘈囉。你話ok..斷估你工人冇得say no卦。

首頁

尾頁

跳至