自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

請問各位一日用多少錢, 怎樣慳錢.

可否教我怎樣慳錢.

THANKS

男爵府

每日開支我都會記錄低 :

1. 食品 : 每日早午晚餐,米,油鹽,飲料 ,零食

2.日用品 : 廁紙、洗粉之類家庭日用品

3.仔女使用 : 零用$,飯$,學校什費

4.特別支出 : 衫褲,車$,送禮...等非經常開支

每星期埋數,邊一瓣用得太多錢都一目了然,下星期就會慳d使。平均一日都要使$2xx

禁止訪問

男爵府

原文章由 臭八婆 於 08-6-24 10:15 發表

記低都無用la,要用既唔通唔買咩,金象95.9一包8kg丫

惟有買少d零食慳番dd囉。。。。。不過樣樣開支都大咗,好難打斧頭,c6又唔肯加家用,就來要倒貼吖  

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

禁止訪問

男爵府

早餐只食面包,lunch帶飯
唔買零食,唔買soft drinks
仲要少d去街,少d出街食飯都會慳好多

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 flower0885 於 08-6-24 09:45 發表
請問各位一日用多少錢, 怎樣慳錢.

可否教我怎樣慳錢.

THANKS

如果一家有大有細,有bb果d家庭想慳都好難,大人食小d都冇所謂,唔shopping都可以,細路一下又話呢樣唔妥果樣又唔妥睇下醫生都成一,兩百,下下都係錢真係好難架.
<br><br>

子爵府

畀面勳章

食早餐及lunch,食少d
一出街,要洗$$ 留起屋企,安全d

禁止訪問

伯爵府

我自己就好慳, 多數在家食早餐, 去親買野都減價貨, 例如A牌買二送一, B牌無減價, 我就會買A牌. 唔會指定買邊隻牌子用品. 有d野會去藥房買又會平d.

但老公就唔識慳, 佢好鐘意去超市買野, 日日早午餐下午茶都出街食. 佢話唔慳得多, 又費事打價.

男爵府

行多d格吓價, 報料.... 華潤本週食油減價
粟米油/芥花子油 $108.90/4支(900ml)

上週五, 我買到4支(900ml)花生油$109.90, 只得一天, 第二天已售$138.90了。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

原文章由 臭八婆 於 08-6-24 10:37 發表

奶粉尿片乜都加好彩個仔唔使買啫
諗返以前d尿片維成2-3蚊一條,一督尿就3蚊,肉都赤埋

真係加得好恐怖呀!
以前買奶粉102-108一罐,我昨天買128呀!
咁加法,真係搵多多都唔夠呀!
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

已刪除用户

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 臭八婆 於 08-6-24 10:37 發表

奶粉尿片乜都加好彩個仔唔使買啫
諗返以前d尿片維成2-3蚊一條,一督尿就3蚊,肉都赤埋

3蚊一篤....有d靚仔靚妹,你果頭拉條片走換條新片落去先來整多篤呀...叫都叫唔住咁先激死人呀.
<br><br>

伯爵府

一日起碼一百,唔計買衫,買化粧護膚用品,想儲$好難!

禁止訪問

禁止訪問

水晶宮

熱血金章 至尊種植勳章 畀面勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原文章由 琋琋BB 於 08-6-24 10:30 發表
早餐只食面包,lunch帶飯
唔買零食,唔買soft drinks
仲要少d去街,少d出街食飯都會慳好多

same as you.

面包唔好買單個, 去supermarket買一包幾個的嘉頓就最慳啦。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至