自由講場

跳至

首頁
12345...28

尾頁

男爵府

回覆:亞氏保加症

我仔都係A仔,睇過好多資料,聽多左治療師既講解,雖然老公無去做評估,但老公都有7成似A仔,但其實可以點?小朋友都生左,唔通離婚?定叫個老公去做訓練?識老公時係咪咁?我明白小朋友有問題好想老公分擔下,但老公既固執又係好難溝通,我通常係自己決定唔問老公意見算,老公有問題佢都唔想,兩公婆咪唯有忍讓下囉

joechan5201    發表於 15-5-2 08:59

禁止訪問

BK Milk勳章 畀面勳章

伯爵府

回覆:CALVEN 的帖子

好似有研究話自閉係父親嗰邊先會遺傳,媽咪嗰邊吾關事

水晶宮

我大仔係亞氏,我諗我老公也是但他為人好好,亦有專業能力,但正因為奶奶應該是極重症亞氏,我比佢激到喊,奶奶D行動好怪,成日要錢,做D行為令人作嘔,但又不能話佢,要忍佢!!

PCMW    發表於 15-5-13 15:00
joechan5201    發表於 15-5-2 08:59

自由太多會令世人失去平衡

大宅

我成日比佢激到嘔血,我都想唔同佢講野,但為左仔女,我唔可以唔同佢溝通。

大宅

我們住在外國。上星期,c6侄子在Facebook 寫: on the way back to hk to attend grandpa\'s funeral. 其實去世的是我大伯的外父。

C6看到後,神色很凝重的問我:你可否打電話給你那位好朋友,叫她打電話去我屋企,睇下發生乜事。

我話如果你覺得係你老豆出事,為什麼你自己不打電話?仲有,大吉利是真的是你老豆,你認為你阿媽會不會唔打電話叫你飛回去?(佢地關係ok,毫無問題)

之後c6好漠然咁望住我,好像不明白我的意思。

太多嘔血事件,不能一一盡錄。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章

未知佢有病時你地又點相處呀.... 咪又係冇咩野.... 會唔會你將佢個病放大左呀...

伯爵府

引用:有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年

原帖由 joechan5201 於 15-05-02 發表
有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年,起初以為只是他的性格問題,我自己又不是生得靚,心想㨂老公㨂 ...
去边度有得check?....几多錢?

翡翠宮

我老公係~

但並非確診左,而係以我對呢個病的認知,同埋我的觀察所得,呢個病的徵狀我老公中左9成~

有好多其實都幾明顯,包括做野欠缺靈異同彈性、對於新事物同環境的轉變都非常抗拒、心際關係極差、溝通能力有問題、難以融入人地的話題(會出現9唔搭8的情況)、完全唔音睇人眉頭眼額~

大宅

引用:未知佢有病時你地又點相處呀....+咪又係冇

原帖由 Carrot媽 於 15-05-02 發表
未知佢有病時你地又點相處呀.... 咪又係冇咩野.... 會唔會你將佢個病放大左呀... ...
Good questions. Because we didn\'t live together. But recently we live together with two children. The issues just come up.

大宅

引用:我老公係~但並非確診左,而係以我對呢個病

原帖由 小manman 於 15-05-02 發表
我老公係~

但並非確診左,而係以我對呢個病的認知,同埋我的觀察所得,呢個病的徵狀我老公中左9成~
Same here.

Thanks for pointing out what I want to say. I m sorry my Chinese typing is very slow. So sometimes I will use English.

男爵府

你住外國都好d,a仔在香港既小朋友條路行得好辛苦,我都plan緊離開了,樓主,加油,同路的人一定會明白你

joechan5201    發表於 15-5-2 09:28

別墅

其實真係好多男性都輕輕重重有呢種症狀
正面一點,佢都長大成人,都得到你我芳心
唔好咁擔心囡囡,上天自有路讓她走的!
亞氏孩子係社交有點問題,但另一方面應該有好大天賦,可以多找找然後重點培養
交際方面慢慢來,不要連媽媽自己都怕了社會怕了別人眼光,無問題的,信自己,信囡囡!加油!

男爵府

集中照顧好小朋友先再去諗個老公,老公咁大個唔會話變就變,小朋友可以訓練多而變

大宅

睇下邊一隻,台北市長都有自閉傾向,所以你見佢耐唔耐會講錯野

水晶宮

joechan5201 發表於 15-5-2 09:16
我們住在外國。上星期,c6侄子在Facebook 寫: on the way back to hk to attend grandpa\'s funeral. 其實 ...
老人的嚴重溝通社交𥕞礙,堅麻煩!出街食飯,佢將我老公食剩下的湯撈炒飯食,
將自己筷子啜完再攪我仔隻碗D食物,所有行為
古古怪怪,打電話関心佢,佢又扮病要你比錢!
總之十幾年我忍夠!我結婚約佢簽名,佢去返工
重要切親手要我們同佢入醫院!我想有個正常生活!
仔已難攪但我會盡力教導,但老人又唔話得任佢亂玩!
自由太多會令世人失去平衡

侯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

我兩個仔有唔同程度嘅問題(add + 亞氏,adhd),由於了解左呢啲病症,先發現同我老公好似,雖然我老公冇做評估,但好多都中,我又冇因為咁而好唔開心或嬲,反而因為咁而體諒佢多咗好多。明白冇可能改變佢,唯有接受佢,學識同佢相處。

我明白呢條路好難行,jm加油啊!我都努力左好多年,大仔9歲了,已經進步左好多呢!

象牙宮

joechan5201 發表於 15-5-2 07:45
有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年,起初以為只是他的性格問題,我自己又不是生得靚,心想㨂老公㨂 ...

好多人不明白
亞氏保加症. 好多很聰明的.

患者智力正常,甚至係天才,有良好語言能力,但唔識睇人眉頭眼額
,因此較難同一般人相處同交往

社交困難
溝通困難
固執或狹窄興趣

任何事有遺傳 (几代, 上代, 下一代, 父母, 子女....) 科學还未肯定而己.
性格多少都會遺傳. 后天培養.

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

公爵府

joechan5201 發表於 15-5-2 07:45
亞氏保加症, 即係自閉傾向囉, 不過人要衰既, 搵個病名推曬落去就得, 咩責任都唔洗負, 幾開心
所有事物,當你知道它不是真的時,它就不會令你痛苦。

珍珠宮

你住外國已經好好,香港嘅教育已經逼死小朋友同家長,冇精力再培訓

你老公咪理住啦,反正佢都咁多年,應該主力集中train個小朋友!一次唔明講十次,十次唔明講一百次,會有用嘅

首頁
12345...28

尾頁

跳至