自由講場

跳至

首頁
23456...28

尾頁

男爵府

回覆:VenusNLK 的帖子

請問有書名嗎?

伯爵府

joechan5201 發表於 15-5-2 09:16
我們住在外國。上星期,c6侄子在Facebook 寫: on the way back to hk to attend grandpa\'s funeral. 其實 ...
點解要咁轉折?自己立即攞起電話打返自己香港屋企咪得囉?思路有d怪。

大宅

引用:Quote:原帖由+aurora2020+於+15-05-02+發表

原帖由 LubiLubi 於 15-05-02 發表
下,真架?佢醫生黎架喔
你試下search 柯文哲 亞斯伯格症

伯爵府

chris_y_ching 發表於 15-5-2 09:28
其實真係好多男性都輕輕重重有呢種症狀
正面一點,佢都長大成人,都得到你我芳心
唔好咁擔心囡囡,上天自有 ...
歷史上好多有成就的人,都多多少少有呢個問題,其實因為現今社會多左注重人與人的溝通,所以就突顯左呢個病的嚴重性; 其實細心發掘佢哋都好有天賦。

禁止訪問

引用:乜病徵?杜文惠个仔都自閉,但栽培下已考全

男爵府

引用:Quote:原帖由 親親小寶 於 15-05-02 發表請

原帖由 michelle1222 於 15-05-02 發表
亞氏保加症係自閉症的一種,但主要係社交溝通方面有問題。某啲狀況,佢地會有特別的堅持。社交方面,可能會 ...
有無例子女性有呢個症,但結埋婚生埋仔

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

回覆:亞氏保加症

我仔有。
有時佢地自都唔知自做野乞人憎,肉麻當有趣。但當佢想tum 人時一樣可以天上雀仔都tum 落黎。要以柔制剛,有d野預左佢唔會明(堅持己見唔理人感受)。呢d係要自己adjust自己心情
嫁得俾佢,佢一定有長處,我都成日唸我仔老婆應該要好tough 、食自己至頂得佢順。唔好咁易放棄,加油

禁止訪問

引用:其實我識左我老公12年,係呢2年先發覺佢有

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 joechan5201 於 15-05-02 發

原帖由 wonderlulu 於 15-05-02 發表
信唔信根本唔係重點。

如果你先生生活上完全能自立工作照顧自己,對你有感情付出,大把人老公連呢啲都做唔 ...
又唔好講到d咁extreme既人做例子~

我睇wiki都有講呢個病有遺傳,好明白樓主話早知丈夫有病就唔生小朋友。因為老公同小朋友都有障礙,真係會好大壓力。

同埋我又覺得佢丈夫確診左都唔信自己有問題係百上加斤,唔覺得自己有問題,固執到醫生都唔信,根本唔會改進自己,更加唔會接受任何形式治療。

希望樓主加油

我是一隻喵

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

我明,仔 adhd +亞氏保加,同心理醫生見面,在理解我們家庭關係過程中心理醫生發現我老公都應該有

我終於明白隻佬點解咁難頂了

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年

原帖由 joechan5201 於 15-05-02 發表
有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年,起初以為只是他的性格問題,我自己又不是生得靚,心想㨂老公㨂 ...
請問你C6有咩病症?我對住C6都真係好辛苦..佢好似唔識同人溝通甘

禁止訪問

伯爵府

wongpro 發表於 15-5-2 10:25
Same here...我仔都係最近確診亞氏,了解亞氏呢樣野多左,心裏都知c6中左冇10成都9成……奈何c6都唔認同個 ...
唔明體統,禮儀,呢d抽象概念。

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由+wonderlulu+於+15-05-02+發表

原帖由 siumeow 於 15-05-02 發表
又唔好講到d咁extreme既人做例子~

我睇wiki都有講呢個病有遺傳,好明白樓主話早知丈夫有病就唔生小朋友。 ...
如果明乜係阿氏,以今日醫學知識上仲以為「治療」能解決,真係好唔合理嘅認知

大宅

樓主加油老公同女女更加需要你

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-02 發表又

如果明乜係阿氏,以今日醫學知識上仲以為「治療」能解決,真係好唔合理嘅認知

...
From wiki:

罹患亞氏保加症的實際原因依然不明。許多研究支持遺傳論點;但神經成像技術尚未找到共同明確的病因[1]。亞斯伯格症沒有單一診治辦法,許多特殊的治療方式都沒有足夠的數據證實完全可行[1]。現今的診治辦法主要以改善症狀和機能為基礎,多採行為治療,針對特定障礙,進行溝通技巧、強迫性或重複性行為以及肢體不靈活的處治[7]。多數個案會隨療程而有所進步,然而,溝通、社會適應與獨立生活等方面的障礙仍可能持續存在,甚至直到成年[4]

我睇wiki呢段,以為有得改善

我是一隻喵

珍珠宮

開心吸收勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 siumeow 於 15-05-02 發表又

...
咁其實係咪無得醫?

我是一隻喵

侯爵府

引用:有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年

原帖由 joechan5201 於 15-05-02 發表
有沒有人的C6有這個病?我和c6認識了十多年,起初以為只是他的性格問題,我自己又不是生得靚,心想㨂老公㨂 ...
發現你c6有亞氏保加症前,你唔覺有問題
可以結婚
點解確認有亞氏後想離婚?
會唔會係你因為亞氏而標籤左你c6

我唔識人有亞氏,我唔知有幾難相處
我觀點係點解發現後先覺得有問題,未發現前就覺得性格係咁

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

我身邊有人有,老公係「自」,細路係「亞」!倆個都係叻果類!
佢老公話到有咗小孩後,發覺自己要同人講嘢,就迫自己衝出呢個關口,學同人相處和溝通 !
另外,佢覺得信教都有幫助!佢成家係基督教!

其實我身邊都有好多人有呢類症!

努力!加油!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-05-02 發表其

原帖由 ntefamily 於 15-05-02 發表
如果十年後才發現老公唔妥,咁應該個病唔算嚴重,唯有慢慢接受佢,無人完美的嘛。
我諗應該就唔算好嚴重個隻掛,學你話事解識左成10年先發覺,但其實以前都覺佢的行為同言詞有d古怪,但可能我個陣年紀比較細,對呢個病夊無乜認知,亦都可以話拍拖時係盲既,婚後生埋bb先睇得更清楚~

亦可能係因為日日見住,bb出埋世就更加多野要去共同處理,所以發覺越黎壞多分歧同意見不合~

但本來咁樣都唔係太大問題,最多慢慢磨合同傾,但傾話好多好多次都無用,我無論點講佢都依然好執著於自己的睇法,認為自己無問題,錯既都係我,因為咁我先發覺同佢價值觀好唔同,同埋佢好自我中心~

但都無諗過佢好可能係有病,但後黎開始發覺每次傾都係會變吵架收場,因為我每次同佢平心靜氣傾時,明明講緊的話題係a,佢講講下講左去b、c、d,搞到我都r哂頭,覺得佢好似9唔搭8咁~

直至一次,我堅覺得佢有病,個次又係吵架,我話我希望佢唔好每次有意見分歧時就義正詞嚴咁話我,即使我哭哂佢都係企硬,我唔鍾意咁樣,家係講愛唔係講道理的地方,點知佢完全溝通唔到咁,我點講佢都唔明白我的感受,我最後舉個例子,我話當有一日個女大個結左婚,你見到自己個女哭哂,但個女婿依架半點唔讓步,仍然繼續指責你個女,你做爸爸會點??會有乜感受??你會唔會想見到一個咁樣對你個女的女婿??

點知佢竟然話「要睇番件事囉,如果個女係做錯,女婿鬧得佢啱就應該鬧」,我問即使個女哭哂,女婿都完全唔讓步,唔氹佢仲繼續鬧,佢話咗係啱既,係無問題既~

我即使傻的嗎??

就呢件事我開始發覺佢完唔會顧人感受,只識一條路一個道理,就係錯就要鬧,就好似之前tbb套「以和為貴」講朱千雪有亞氏保加症,有一幕講徐子3因為婚變而對千雪無理取鬧左,江美儀就同千雪講,因為佢家姐婚變,老公唔要佢所以佢好難過,而令佢情緒受困擾,叫千雪體諒家姐,但千雪講黎講去都係話家姐錯,家姐要道歉,情節就同我同老公吵架時一樣,所以我先覺得佢地係完全難以明白人地的感受~

首頁
23456...28

尾頁

跳至