美容扮靚

跳至

首頁
12345...39

尾頁

水晶宮

我用左Chantecaille十幾年,無論係skincare定係彩妝, Chantecaille o係我心目中都係Cosmetic brands中超哂班, 超級好用!

我成日都話如果價錢唔係考慮因素, 我一定全條line轉哂用Chantecaille, 因為佢係少有牌子係幾乎冇雷品! 用過真係返唔到轉頭...

十幾年前初接觸呢個牌子, 一用愛上, 推介俾朋友們, 但得來o既反應係9成9都未聽過個名, 聽完下次都唔識讀...多年來鍾愛o既brand都好似唔係咁多人識, 真係有D寂寞。眼見近日多人講佢隻新出Rose oil, 又似乎多左唔少Chantecaille fans...不如大家一齊集中討論...?

大宅

回覆:Chantecaille集中討論區!!!

呢隻牌子我都有興趣,暫時訂在rose set 不過未到手,唇膜用緊唔錯,夠滋潤。其實本身我都用緊organic products:Eminence , John master organic , primavera等,大家交流下心得

大宅

引用:我用左Chantecaille十幾年,無論係skincare

原帖由 Elenalan 於 15-05-04 發表
我用左Chantecaille十幾年,無論係skincare定係彩妝, Chantecaille o係我心目中都係Cosmetic brands中超哂班 ...
不過我是新加入的,skin care 都只係初試的階段,但makeup 就用咗一排了。我好中意future skin, loose powder , compact makeup

水晶宮

Chantecaille 入門產品 - Vital Essence

如果我只可以用一款Chantecaille產品, 我一定揀Vital Essence。

佢係保濕精華, 可以搽埋eye contour, 眼面都用得, 方便又相對性價比高。

咁多年來我用過唔少牌子o既水份精華(e.g. laneige, Sofina, Shiseido, Ipsa, Lancome, Cosme Decorte Liposome, Estee Lauder Advanced Night Repair, 各大醫學牌子o既B5 gel (SkinCeuticals, Olecule, Bicelle, Loveisderma, DermaQuest, etc.), 無論保濕持久力同埋用後感都係Chantecaile Vital Essence最好, 質地輕但又好保濕, 有時懶到乜都唔想用, 洗完面只係單用Vital Essence, 都覺得夠。用佢再搭其他面霜/防曬亦唔會似某D b5 gel咁有擦膠碎問題! 上個冬天毒到一個用左十年EL ANR o既朋友, 佢轉用左Vital Essence, 都話更加保濕好用。

水晶宮

tsangmarilyn 發表於 15-5-4 14:47
呢隻牌子我都有興趣,暫時訂在rose set 不過未到手,唇膜用緊唔錯,夠滋潤。其實本身我都用緊organic produ ...

我上年開始都有用Eminence!

大宅

引用:Chantecaille+入門產品+-+Vital+Essence如

原帖由 Elenalan 於 15-05-04 發表
Chantecaille 入門產品 - Vital Essence

如果我只可以用一款Chantecaille產品, 我一定揀Vital Essence。
咁下次一定要試下vital essence, 精華有50ml 算大支了

大宅

回覆:Elenalan 的帖子

咁vital essence呢條line sell 保濕的嗎?但見網上的jm都推介rose系列,心大心細唔知買邊款

水晶宮

tsangmarilyn 發表於 15-5-4 15:12
咁vital essence呢條line sell 保濕的嗎?但見網上的jm都推介rose系列,心大心細唔知買邊款

...

Vital Essence唔算係一條line, 佢係Chantecaille產品中最basic o既保濕精華(但我覺得好用過佢D貴價精華), 基本上你用咩Chantecaille面霜都可以用Vital Essence打底。我都有用Vital Essence搭其他牌子面霜用,佢係好百搭產品。

水晶宮

tsangmarilyn 發表於 15-5-4 15:12

...

Vital Essence唔算係一條line, 佢係Chantecaille產品中最basic o既保濕精華(但我覺得好用過佢D貴價精華), 基本上你用咩Chantecaille面霜都可以用Vital Essence打底。我都有用Vital Essence搭其他牌子面霜用,佢係好百搭產品。

大宅

大家都好捨得. 佢D野真係太貴...

大宅

回覆:twiggy0108 的帖子

其實chantecaille唔算貴喇,我用 la Pairie白鱘子晚霜$4350一平,已經用左3平,但真頂唔緊了

水晶宮

twiggy0108 發表於 15-5-4 15:18
大家都好捨得. 佢D野真係太貴...

係!佢D產唔真係好貴....所以我第一句就話「...如果價錢唔係考慮因素, 我一定全條line轉哂用Chantecaille...」

但係同其他我用過o既貴價Cosmetic牌子比較, e.g. La Praire, La mer, CPB, Dior Prestige, etc....Chantecaille真係幾乎冇雷品, 功效未必全部及得上醫學牌子(我都有用其他醫學護膚品牌), 但用後感覺(滑溜保濕潤澤舒緩和relax感..)真係好難有其他代替品。

水晶宮

tsangmarilyn 發表於 15-5-4 15:22
其實chantecaille唔算貴喇,我用 la Pairie白鱘子晚霜$4350一平,已經用左3平,但真頂唔緊了

...

La Praire白魚子我用過samples敏感出哂風癩咁....藍魚子我早年用過一排係有效, 但上年用番又敏感....
La Praire最好用又有效淡到黑眼圈o既eye product係Age Mangement Eye Repair, 已經停產, 其他產品唔值得我留戀。

大宅

回覆:Elenalan 的帖子

咁大近視?其實la Pairie 隻eye contour eye cream 都幾好用同有效,我用左超過20年,so far對眼真係無紋

大宅

另外vital essence 你用邊隻?原來佢有兩款架

水晶宮

tsangmarilyn 發表於 15-5-4 15:40
另外vital essence 你用邊隻?原來佢有兩款架

另外一支Vital Essence with Arbutin有熊果素美白成份 (呢個成份用密封pump裝係最佳保鮮), 我用過一支, 因為只係貴$60蚊就有埋美白功效又一樣可以用o係eye contour好似好抵用咁。呢支質地比普通果隻Vital Essence杰少少,保濕效果差不多,但最大件事係有陣魚腥味, 好臭, 雖然好快消失, 但每次用都要閉氣, 用完一支又唔覺有明顯美白效果(雖然都係好保濕), 所以我冇再用。

伯爵府

死,我又想試埋serum
如果有rose oil, 邊支打底?

大宅

我都係剛買咗rose set, 本身有玫瑰痤瘡同濕疹,BA話呢set岩我皮膚用,用完皮膚唔乾唔油,好正呀!

水晶宮

引用:死,我又想試埋serum如果有rose oil, 邊支

原帖由 forgive?forget? 於 15-05-04 發表
死,我又想試埋serum
如果有rose oil, 邊支打底?
我會用Vital Essence打底,rose oil面霜前用或溝面霜用。

水晶宮

引用:我都係剛買咗rose set, 本身有玫瑰痤瘡同濕

原帖由 simplegirl 於 15-05-04 發表
我都係剛買咗rose set, 本身有玫瑰痤瘡同濕疹,BA話呢set岩我皮膚用,用完皮膚唔乾唔油,好正呀!

...
我fd有玫瑰痤瘡,佢keep住敷Chantecaille Jasmine & Lily Healing Mask好番好多,Chantecaille嘅化妝品亦係佢唯一用完冇敏感嘅少有牌子。

首頁
12345...39

尾頁

跳至