跳至
[2008年] 開刀傷口

首頁

尾頁

複式洋房

各位開刀媽咪,你哋仲有無用,cool住傷口個肚封?我唔記得問醫生,要cool幾耐,但個肚封好焗,cool 得好唔舒服

子爵府

我第5日出左院就無用啦..

複式洋房

我用左3個星期左右冇用喇

複式洋房

thks, 等我用咗咁耐添

大宅

我出院後用了5日就冇用啦....實在太熱....mouth:

大宅

我個 e 生叫我用足一個月 , 佢話個傷口會埋我靚 d

大宅

我醫生叫我用疤痕貼(Cica-Care), 最好貼3個月...傷口會靚 d冇肉牙....我而家都重用緊....你地有冇用呀?

複式洋房

有呀,我都係用緊,不過張膠成日走位,甚至跌落嚟,都痴唔實。"屈人寺"個藥劑師叫我用四至六個月

大宅

原文章由 EggEgg08 於 08-6-25 20:46 發表
我醫生叫我用疤痕貼(Cica-Care), 最好貼3個月...傷口會靚 d冇肉牙....我而家都重用緊....你地有冇用呀?

開刀個"腰封"我用左一個月, 係斷斷續續用, 喺醫院就用足咁多日, 返到屋企好多時沖完涼都無用番, 因為傷口同子宮都唔痛, 無乜動力. 同埋又要老公幫先整到, 好煩. 不過有時又唔想見到自己條肚皮彈彈吓, 又未買收腹果d腰封, 咪用黎頂住檔, 遮住見唔到算數. 依家我又用緊收腹果d.

疤痕貼我都有用, 但醫生無講用幾耐. 30/5佢幫我貼左一塊, 俾左一塊我, 我 30/6再覆診. 但係因為係唔好洗塊野. 我洗左就無左痴力, 成日走住, 琴日掉鬼左lu. 諗住都係爭幾日就見醫生, 唔怕啦.

大宅

我個"腰封"已经变shape after few weeks( I wear it on and off). Where can I buy a new one? Which brand is good?

複式洋房

孕媽媽

原文章由 babyrib 於 08-6-26 06:53 發表
我個"腰封"已经变shape after few weeks( I wear it on and off). Where can I buy a new one? Which brand is good?

別墅

我想問下咁幾時可以轉果D超緊身腰封?
我生完6星期去睇醫生.. 醫生話我要做多D運動.. 仲要我係床到做SIT UP..

不過我返到屋企做多兩下時覺得有D痛..
究竟係唔係可以做運動呢?

複式洋房

你係咪開刀?我開刀,凡親用到腹肌力,都會痛,無乜可能做到sit up。我約在滿月後,轉用收腹腰封,一唔用,肚入面啲嘢,好似浪下浪下咁

別墅

原文章由 bb515 於 08-7-16 12:41 AM 發表
你係咪開刀?我開刀,凡親用到腹肌力,都會痛,無乜可能做到sit up。我約在滿月後,轉用收腹腰封,一唔用,肚入面啲嘢,好似浪下浪下咁

係呀, 我開刀呀, 係LA,, 我周圍睇D FORUM同埋問人, 個個都話開刀起碼要2-3個月之後先好做SIT UP, 跑步呢D運動.. 但係我生見一個月去醫生到檢查, 佢就話我好返晒, 仲叫我快D做多D運動...

其實我都好想做運動, 但係我又好驚唔知係唔係真係做得WOR...

我而家都有每日去做GYM, 不過開跑步機淨係行斜路, 同埋玩下果部好似太空漫游既機....

所以而家D手腳瘦返, 但係個身同條腰仲好肥, 好似無瘦過咁...

大宅

原文章由 mary1004 於 08-7-16 13:27 發表

係呀, 我開刀呀, 係LA,, 我周圍睇D FORUM同埋問人, 個個都話開刀起碼要2-3個月之後先好做SIT UP, 跑步呢D運動.. 但係我生見一個月去醫生到檢查, 佢就話我好返晒, 仲叫我快D做多D運動...

其實我都好想做運動, 但係 ...

我5月18生既, 都係開刀, 6月30去覆診醫生幫我照 u/s 就話好番喇. 佢有叫我開始做運動, 佢話做 gym , 跑步都得. 但係佢就話 situp 就最好遲d先做, 如果真係要做, 就唔好做過15mins wor (都好耐啫... )

別墅

原文章由 dormom 於 08-7-16 05:37 PM 發表

我5月18生既, 都係開刀, 6月30去覆診醫生幫我照 u/s 就話好番喇. 佢有叫我開始做運動, 佢話做 gym , 跑步都得. 但係佢就話 situp 就最好遲d先做, 如果真係要做, 就唔好做過15mins wor (都好耐啫... ) ...

你個醫生咁好GEH.. 咁詳細.. 我5月30日生.. 7月5日返去覆診個醫生淨係話咩運動都做得....

咁你跑步有無瘦呀? 我跑左一個星期都唔覺得有瘦到GEH.. 我本來諗住醫生話我咩都做得, 我就想去WACOAL到買修身內衣, 個SALES話人地順產都起碼2個月先著.. 佢話叫我唔好咁快著.....

都唔知點減返個身,下個星期要返工LA..

首頁

尾頁

跳至