自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:坐骨神經痛劇痛。。。求幫忙

你可以睇多次物理治療師,叫佢寫紙俾你做水療.香港復康會有些中心有, 係物理治療師帶組做水中運動,唔識游水都做得. 唔貴

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

伯爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

我農曆新年前,條腰、盤骨也很痛,行步路也很墜。西醫,跌打也看了很多次,西醫的药也吃了很多! 因為睇得跌打多,知道pat pat 最多肉的地方有穴位,不要死(咪)落去,要大範圍(有力,但又唔可以太大力)捽個位,條腰會無咁痛。

伯爵府

2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

跟著…有時行路覺得右邊腳很墜,我剛試過用,兩邊轉會發熱的小型按摩機(唔好問牌子),放大腿後面上去按,頭一曰覺得痛,20分鐘一次按了兩次。第二日覺得比按第一日更痛!我也按了40 分鐘。
第三天,覺得少許痛,行路鬆咗好多。
現在不是全部好番晒,盤骨有D痛,腰有小小扯,但已經行得好好, 不用再舉步難行了。
我的方法未必全部適合大家,純分享!(我有照 X 光,知道自己盤骨無時,都好開心)
備註: 勿拎重嘢!

伯爵府

呢段時間我都有做拉跟運動,因為我不是物理治療師,反而令自己更傷更痛!

珊瑚宮

2022勳章 牛年勳章 2021勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

[email protected] 發表於 15-5-11 08:03
Sorry
呢個名先啱

呢個係唔係4X歲到架?
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

大宅

小虎88 發表於 15-5-11 08:53
係油麻地有個女經筋師,唔貴,隻手痛左十經年和痺,比佢整左3次就開始無痛和痺,唔錯架! ...
可否PM我,因我妹妹都有此病症,影响佢返工!

首頁

尾頁

跳至