少年成長

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

Re: 我個女好惡,好野"盲"又成日發脾氣,點教好...

gloriap,
係我湊大ga!
我覺得佢仲曳過哥哥細個果時~
有時好嬲ga!
佢自己整跌野又係咁不停叫媽媽,叫到我應佢為止~
成日都叫媽媽,比人鬧又叫媽媽~
有時同哥哥傾計都唔得,一定要同佢傾~
~.~
好煩~
哥哥呢排又唔知攪咩又曳左~
攪到我呢排就黎痴線!!
救命!!真係好想放下假去下旅行...
我就黎忍唔住打晒佢2個ga lar!

別墅

kitty:
唔介意 你都係想幫我至咁講姐
不過你眼大睇過龍啦,比番件污漕衫佢著果個係e ma唔係我呀,仲有呀~~~著完之後係唔彩佢呀,之後佢咪知激嬲在e ma囉~~

別墅

pin pin:
你講果d完全同我個女既一模一樣呀,當佢鬧人或想打人時我會同佢講你咁樣係好冇禮貌架,咁樣冇人會鍾意你,冇人o錫你架,你打人,人地會好痛,媽媽打你,你都痛啦!係咪!!以後唔啦!知唔知呀,但每次佢答完我知(有時唔答)!之後又係咁!!!
隨左咁解釋比佢聽之外,我都唔知可以再點講啦 :-(

珍珠宮

小咪,
我同你都要努力ar!~
有時我真係好唔開心~
囡囡咁樣,我又全職湊佢2個好大責任!
湊得佢地曳,又唔知人地會點諗/講~
唉...
有時我真係想放棄,比我奶奶湊就算了~
不過我好快又會諗,如果我唔湊佢地,大左變壞又係會埋怨自己!
我諗我要加多幾倍努力先得喇~

別墅

pinpin:
我同你倒返轉喎,我就希望自己揍番,不過因為要搵食冇計咋 :-(

珍珠宮

小咪,
我個仔3歲讀幼稚園時我返過工,我覺得果陣自由d!
無奈,我老公唔想我做野,想我湊2個小朋友!
~.~
我呢排覺得好辛苦!我脾氣亦差左...
我真係好怕好怕...

子爵府

oh , really............sorry ah

不過都係個句, 大家一齊努力教好佢地啦 !
多謝am 幫我搵個好英o既buzz 呀! 特此鳴謝!!!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

我而家發覺男仔係比女仔乖啲(呢個時候)
係咪妳攬得佢多呀 :-P :-P 咪應佢:我知!聽到!佢可能想有安全感,要知妳存在。(我睇學前教育曾講過)
妳同仔傾佢要一齊的話可以咪3個齊講;唔得咪叫佢玩住先我同哥哥、同其他人講嘢唔可以咁冇禮貌架!係要不停重覆教訓說話,轉頭洗腦架
哥哥怕妹霸曬妳咪曵啲引妳注意 :-P
我女2001年1月8日QE出世  

大宅

恕我直言,所謂trouble 2其實會吾會係父母係佢歲零既時候做得(or 教得)吾謹慎導致既呢?例如,太就佢,要乜比乜,少解釋點解個樣野吾可以,父母同揍佢既人標準吾同令到小朋友難分對錯等等...

可能 stccmc說得較掘,但真係嘅wor,如果問點解小朋友會咁,真係要review下自己有冇在之前的教導方面出錯更加實際,千祈吾好以"trouble 2"做左理由or藉口:實係咁架la,大D會好D;個個細路仔都係咁架la,返學會乖架la..... (我自己就吾信既!) 我聽過一個專家回答一個母親有關佢話自己個仔(7/8歲)的頭痛問題,專家答案頭幾句,我就好深刻記住,佢話:你個仔仲咁細,又吾係識左D損友比人影響,任何環境都係你比佢,你點教佢就點收,咁細個細路係吾會無端端錯,有錯一定係父母錯,係你之前做錯(or教錯)好多野,佢至會咁!

說話係難入耳,但確實又有導理!

伯爵府

醒目開學勳章 BK Milk勳章

所以佢細未識講、未識做,唔代表佢唔識嘢!妳同佢講乜,鬧好、讚好、打好佢入曬腦,到呢個時候就做番曬出嚟?!
我女2001年1月8日QE出世  

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至