自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆:KAMILK 的帖子

你先做詳細儉查,如果沒有特別,可以考慮試下刮沙

大宅

回覆:有無人試過身體內熱,攪到低燒?

我囡早輪又係咁37.2、37.3咁,又唔出汗,又燒晤上!晤知做咩事!佢係中完甲型流感就係咁!

侯爵府

飲花旗參

愈嚟愈冇記性

珍珠宮

引用:如果你食完涼嘢仍然有低燒就唔好繼續食,越

原帖由 bochai 於 15-05-11 發表
如果你食完涼嘢仍然有低燒就唔好繼續食,越食越虛,你應該先去西醫度驗血睇下有沒有其他隱藏問題!

...
yes yes yes!!
我唔係好識不過都聽過係咁

我食綠豆沙都係食左一次咁大把,好左 d
不過都唔敢再食住,如果係咁陰虛火旺之類就咁陰涼茶唔得的,中醫既野太複雜

男爵府

羊太太 發表於 15-5-11 22:48
樓主,我強烈建議你入院抽血檢查一下!

我並唔係想嚇你!我家有長輩低燒左一星期,保險經紀叫佢入院檢查, ...
大件事=?

大宅

其實我去左醫院檢查,驗過血照左肺,touch wood 無事。低燒即37.5以下,以上才可叫發燒並吃退燒丸。睇左中醫就話因內熱,所以時低燒時退。因好擔心,所以諗住睇下有無人試過,同點樣醫好

大宅

回覆:joyceyeung715 的帖子

我之前患過感冒。但您個女攪左幾耐先無事?

大宅

回覆:mabelwongkwan 的帖子

未試過,其實係咩來?

大宅

回覆:錢錢媽 的帖子

有做檢查,touch wood 無炎症

大宅

回覆:gillson 的帖子

您仔仔睇完中醫又係話佢內熱?燒左幾耐?thanks a lot

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

試過,唔係去CHECK都唔知有低燒,最後係一個月後肺炎
身體有器官發炎就會有低燒,KEEP住成個月就一定要睇醫生

禁止訪問

引用:其實我去左醫院檢查,驗過血照左肺,touch

大宅

回覆:fanny3315 的帖子

想問您係低燒,之後去驗血就發現有炎症?

大宅

醒目開學勳章

我都試過 因為身體有炎症 後來食左supplyment 就無事
得閒要飲多D水呀

翡翠宮

畀面勳章

bik1229 發表於 15-5-11 23:08
入院全身驗查安心些。我19歲果年燒左成年,仲間中發冷,中西不停看都冇效,去左私家驗哂又話冇病,最後自己 ...
我有個朋友又係咁,無端端低燒左成年,中西醫睇哂,入埋醫院左驗右驗都唔知乜事,最後無端端又自己好番
日日是好日

侯爵府

hashtag影視迷勳章

持續低燒最好去做全身檢查;好多病初期都會持續低燒,因為身體打緊仗所以比平時熱。

水晶宮

試過一排37.2自己好返

大宅

回覆:fanny3315 的帖子

原來我有發炎,但係驗血都唔知

水晶宮

2018復活節勳章 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

引用:原來我有發炎,但係驗血都唔知 +

原帖由 KAMILK 於 15-05-21 發表
原來我有發炎,但係驗血都唔知
咁你邊到發炎呀?

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

我試過長期 37.2~37.8, 持續4星期左右,最後食一星期盤尼西林後等退,check 唔到邊度發炎,但食完抗生素就無再燒了

全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

首頁

尾頁

跳至