興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

大宅

updated Norton 防毒是否真的萬無一失?

由於部電腦有Norton所以經常肆無忌憚download野,估唔到最近中招,幸好除左上唔到綱之外部腦並無大礙,咁以後咪要提心吊膽?

Thanks

大宅

Re: updated Norton 防毒是否真的萬無一失?

這個問題非常好。就如係住係警察局附近,係唔係可以唔閂門出街一樣。

複式洋房

Re: updated Norton 防毒是否真的萬無一失?

matau 寫道:
這個問題非常好。就如係住係警察局附近,係唔係可以唔閂門出街一樣。

哈哈,問得好,答得都非常好.

有毒先會有防毒資料update,毒快過防毒,所以唔會一定安全

大宅

有毒先會有防毒資料update,毒快過防毒,所以唔會一定安全

即係警局仲未將通緝犯個list update

我個仔好得意架

大宅

:idea: 好多謝各位高人指點. (正在反省中 )

matau, 我其實唔係當自己住係警察局附近,而係感覺上自己裝左24小時防衛系統,只要人在家中有賊入屋一定會聽到警鐘 :-P

Thanks.

大宅

要有效解決病毒問題。

首先,大家應該經常從軟件供應商方面取得有關的最新patches,例如http://windowsupdate.microsoft.com/,在大家安裝過最新patches之後, 您的系統應該有能力拒絕任何可疑網路連線。現今, 有許多病毒會透過使用作業系統(OS) 的安全漏洞做傳播。如果這個安全漏洞未被堵塞,這就是做成您可能再被傳染的原因。

隨後, 您及您管理員帳戶都應該設置密碼。因為某人能經過網路從沒有密碼的管理員帳戶獲取您電腦的完全控制權。這亦是大家可能再被傳染的一個原因。有些電腦是沒有管理員帳戶的,這是因為您的帳戶已經代替了你的管理員帳戶,這亦是我要求大家給您的帳戶也設置密碼的原因。

一但大家做了上述步驟,再配合防病毒軟件,應該可以安心上網。

祝大家好運!

大宅

蜻蜓 寫道:
matau, 我其實唔係當自己住係警察局附近,而係感覺上自己裝左24小時防衛系統,只要人在家中有賊入屋一定會聽到警鐘 :-P

裝左24小時防衛系統都要睇睇有無其他漏洞,就如你已經裝左,將門閂好,但係又唔記得

大宅

matau,

好多謝你提供堵塞漏洞的方法.

Best Regards

版主

版主 好媽媽勳章 BK Milk勳章

我想問下 Norton 係咪要比錢買?? 有冇d 係 free 架?? 如果比錢, 要比幾錢架.........

thank you 各位
「到我這裏來的,我總不丟棄他。」(約6:37)"

首頁

尾頁

跳至