0-6個月

跳至

首頁

尾頁

大宅

家裡個廳已放了張網床,房有bb床,有一張大女用過fisher price放在餐椅上的餐椅(for識坐的bb用的),還有一張親友比的學行車

問題嚟喇,呀仔而家7週,開始成日扭抱,成日要棟高嚟抱,因為可以周圍睇野周圍八卦。除非完全瞓著,如果唔係唔肯瞓bb床或網床,放底一陣就爆喊,你地嘅bb一兩個月大會唔會咁? 你地d b喊你地會唔會較搖椅功能搖佢? 有無用?會唔會較些小角度等佢睇下野?

日間由我媽媽幫我湊b,我媽就話已經有好多野,唔好再買d野嚟牙地方了。但我又覺得呢段時間成日要抱攪到對手好唔得閒,好想解決呢個問題

大宅

回覆:penny998 的帖子

我bb都係咁 我打算買搖床 因為試過幾次放佢係bb車搖佢就好快訓著

別墅

瞓得好勳章

penny998 發表於 15-5-14 15:13
家裡個廳已放了張網床,房有bb床,有一張大女用過fisher price放在餐椅上的餐椅(for識坐的bb用的),還有一 ...
我都準備要添置High chair喇,囝囝扭抱扭得好犀利,好彩搵到sponsor...

大宅

回覆:大家有無用搖椅high chair

我有用high chair,自己覺得好好用,因為全職湊B,有時BB冇瞓,自己行開行埋或者食野時都可以低下……

侯爵府

畀面勳章

HIGH CHAIR

大宅

引用:家裡個廳已放了張網床,房有bb床,有一張大

原帖由 penny998 於 15-05-14 發表
家裡個廳已放了張網床,房有bb床,有一張大女用過fisher price放在餐椅上的餐椅(for識坐的bb用的),還有一 ...
我有搖住訓,OK work, 大D, 例如3個月就教高D比佢睇下野一陣,始終腰頸沒夠力,吳可以耐

大宅

引用:家裡個廳已放了張網床,房有bb床,有一張大

原帖由 penny998 於 15-05-14 發表
buy second hand, sell yr fish n price chair

大宅

karman0723 發表於 15-5-14 17:38
我bb都係咁 我打算買搖床 因為試過幾次放佢係bb車搖佢就好快訓著
我都試過放佢係bb車搖佢, 的確好快瞓著, 似乎是暈車浪了

大宅

emily1209 發表於 15-5-15 02:54
我有用high chair,自己覺得好好用,因為全職湊B,有時BB冇瞓,自己行開行埋或者食野時都可以低下……

...
如果只係放低佢而又安全嘅, 我張網床已做到呢個功能了! 由於媽媽是同我一齊住, 而我在生大女時不自覺地添置左好多野, 都的確幾牙定, 就算張網床由於大女唔肯被困在網床玩, 所以攪攪下就變左用嚟擺玩具, 之後索性收埋在床下低了, 所以今次添置大件野要好小心, 唔係有排比呀媽哦!

大宅

JB5 發表於 15-5-15 11:44
我有搖住訓,OK work, 大D, 例如3個月就教高D比佢睇下野一陣,始終腰頸沒夠力,吳可以耐

...
搖住瞓有效嗎? 我個仔雖然未夠2個月, 但已經好硬淨了, 而家抱佢一齊住係梳化, 橫抱係唔得架囉, 佢要面向外圍, 棟高咁坐在我大脾, 頭就椅住我心口咁坐, 週圍望, 可以坐好耐架! 所以就唸買搖椅囉!

大宅

JB5 發表於 15-5-15 11:45
buy second hand, sell yr fish n price chair
有唸個買second hand, 上網睇combi $2xxx的就大約$800左右吧, 但C6有點介意買2手的, 始終是唔識的人用過吧! 至於呀女舊個張fisher price餐椅由於可以當加高椅放在大人的餐椅上嚟用, 所以用了很多件, 真是很殘舊了, 所以唔會賣啦! 留嚟粗粗地用埋佢咪算囉!
有唸過買fisher price個張玩具搖椅, 唔太貴又可以比佢大D當椅子坐, 但唔知係咪咁實用囉!

大宅

引用:Quote:JB5 發表於 15-5-15 11:45 buy secon

原帖由 penny998 於 15-05-15 發表
有唸個買second hand, 上網睇combi $2xxx的就大約$800左右吧, 但C6有點介意買2手的, 始終是唔識的人用過吧! ...
second hand sometimes $500also have, u can order a new cover for the high Chai, 淘寶 or BK 大把

大宅

引用:Quote:JB5 發表於 15-5-15 11:44 我有搖住

原帖由 penny998 於 15-05-15 發表
搖住瞓有效嗎? 我個仔雖然未夠2個月, 但已經好硬淨了, 而家抱佢一齊住係梳化, 橫抱係唔得架囉, 佢要面向外 ...
good for 搖訓, 吳搖都好訓,因為夠 逼,有安全感,醫生話BB dont like their bed as too big foe them, feel longly

男爵府

冇吖,之前就打算買嘅,不過後尾C6又話驚佢搖慣咗好難戒。

大宅

回覆 penny998 的帖子

High chair 真係好好用 買迪士尼個隻新嘅特價都係$12xx左右

大宅

引用:冇吖,之前就打算買嘅,不過後尾C6又話驚佢

原帖由 芝芝媽咪 於 15-05-15 發表
冇吖,之前就打算買嘅,不過後尾C6又話驚佢搖慣咗好難戒。
當bb成日扭抱時候,你就情願佢扭搖好過扭抱架喇!

大宅

引用:回覆 penny998 的帖子High chair 真係好好

原帖由 泡菜媽ww 於 15-05-16 發表
回覆 penny998 的帖子

High chair 真係好好用 買迪士尼個隻新嘅特價都係$12xx左右
Disney新個隻? 係坐地搖個d? 等我去睇睇先! 我都有唸買平平地的,因為個仔所需的傢俱大至上都有了! 我在fb見到有呢個,$400,大家又覺得點呢?

大宅

回覆:大家有無用搖椅high chair

大宅

我覺得高身個隻好D

大宅

引用:我覺得高身個隻好D

原帖由 泡菜媽ww 於 15-05-17 發表
我覺得高身個隻好D
最終用2舊水買左架2手combi high chair, 矮身個款,由於個套返嚟洗左,個椅身洗乾淨後鋪左被仔比個仔試搖下,都ok受落喎,雖然瞓得太耐都會扭抱下,但對手相對得閒左啦!因為用瞓推麻!
我覺得我地用矮身ok呀!因為我地另外有high chair麻,而且咁岩搵到價錢相宜,聽日去買翻個椅套套住嚟用就唔驚2手啦!

首頁

尾頁

跳至