時政擂台

跳至

首頁
23456...35

尾頁

子爵府

畀面勳章 親子達人勳章

回覆:我好可憐個12歲小朋友同呀婆!

我要可憐都可憐街邊d流浪貓狗先,佢地少惹起人關注,起碼佢地係土生土長嘅港貓,港狗。

rainstarwater    發表於 15-5-22 12:45
esmehouse    發表於 15-5-22 09:07
ChinoB    發表於 15-5-22 07:27

男爵府

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-05-22+發表

原帖由 songabchuk 於 15-05-22 發表
如呀!如政府比身份佢讀書!我負責佢住同食!你們okay la ????自私的bk 太太!

...
Er...你養佢嘅話唔該送佢去讀國際學校,唔好用納稅人錢供佢讀書喎!咁大口氣!

侯爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

同情心原來咁用架?唔該你諗長遠啦,雙非點解會有?

開左呢個前例後患無窮呀!世界各地湧到香港拎福利嗰陣你會有咩愛心理論呢?

今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

水晶宮

引用:受左應該野,再來說同情解決辦法

原帖由 shannnb 於 15-05-22 發表
受左應該野,再來說同情解決辦法
更正錯字,受左應受既罰

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表

如呀!如政府比身份佢讀書!我負責佢住同食!你們okay la ????自私的bk 太太!

...
你咁鍾意佢,唔洗港府比身份佢,你都可以養佢架喎,佢打返大6你都可以養架,一樣可以培育佢成材

我認我自私ga...因為我唔會慷納稅人之慨

milktealai    發表於 15-5-22 12:33
RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:25

侯爵府

樓主你咁講,因為我好窮,去打刧, 你可憐下我啦,咁法理何在? 我知你好有同情心,但你要諗下你既同情心應該用響邊方面。

男爵府

讚成。樓主+小朋友親人齊齊返上去照護佢。大6先係小朋友應該stay的地方。黨咁好,中國咁大,係會好好照顧小孤燕。

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

同情就唔駛守法呀? 咁做乜要有法律?
一對不負責任嘅父母同一個不守法嘅阿婆攪出黎嘅後果,我唔同情。

RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:26

水晶宮

引用:同情心唔係咁用。香港係個法治社會,個個都

原帖由 我愛Corina 於 15-05-22 發表
同情心唔係咁用。

香港係個法治社會,個個都亂黎,個個都同情,仲得掂
如果下下犯法都用同情嚟處理,要法律嚟做咩?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+我愛Corina+於+15-05-22+發表

...
你快點聯絡陳x 嫻,你有咁既愛心應該會見傳媒講出建議!

通知千千萬萬可憐人,你屋企係專收身世可憐、犯法都無事;提供最好福利、包食包住、包生養死葬。全部都係你既錢供養積福積德大善長呀!

供請你呢位大善長面對傳媒講出包食包住包讀書既大功德。

RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:26
Mrs.Luckycat    發表於 15-5-22 10:02
今天種下何種因, 它日必收何種果!!  每天努力為亞仔同我的生活打拼!!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

果個議員有問題

子爵府

唔好滥用同情心,细个都知犯法要受罰。呢个细佬無讀書姐,电视都有教la,吾好再博同情la!

男爵府

好媽媽勳章

用人地證件申請双程証嚟香港,咩都係佢講,如果講吓就可以留低,好快又有偷渡潮架喇! 同情還同情,唔依法辨事就後患無窮!

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

一開始就錯喇要讀書賺生活費孝順返亞婆,唔洗喇,亞婆都養到你肥c大隻

男爵府

回覆:songabchuk 的帖子

法治精神是重要的,雖然有時法律不外乎人情,但要特殊情況及好有智慧認真地作決定。
這件事,首先是犯法,也有很多疑點,最重要是,並非留在香港才是唯一出路。

男爵府

請將同情心用喺合法嘅事情上得嗎?

即係如果一個好窮嘅爸爸,走去打劫係為左屋企嘅90歳阿媽同幾歲嘅仔比人拉左,都一樣要坐監㗎,如果法官同情佢可以輕判佢,而唔係放走佢。

男爵府

樓主你真係好心地!如果佢留係香港,你可憐佢養埋佢,唔好要納稅人養佢啦!你做到嗎?我自問冇你咁好心lor,我真心希望個細路遣返大陸,因為佢同佢婆婆一開始已經犯法,一早知有呢個結果,我唔想納稅人養佢,我唔想有先例,個個都話咁慘要留係度攞福利,咁多多錢都唔夠養犯人啦

RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:27
咪肥媽媽    發表於 15-5-22 07:56

大宅

呃居港權

伯爵府

songabchuk 發表於 15-5-22 04:57
希望政府幫佢地!我吾介意人家來取福利!呀婆都養到佢咁高大!講到福利,只是一個讀書既機會!可能個小朋友 ...
善心唔好泛濫,先例一出,後患無窮,已有的機制形同虛設,制度崩潰; 好心,人人都識做,人人都想做,但作為決策者要考慮的非表面的同情心,對整個社會制度有否衝擊才最是考慮的重點。

RelaxHippo    發表於 15-5-22 12:27

大宅

同情心唔係咁濫用的 開左先例 到時可憐會係你下一代 三思

cherrie_q    發表於 15-5-22 11:24

首頁
23456...35

尾頁

跳至