論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

有次係會所見到個工人, 帶個小朋友 (約 3 歲) 係會所玩. 但佢自己就係兒童遊戲室門口同人地傾計, 個小朋友自己係裡面玩, 雖然話係遊戲室, 但係都有意外架麻 ! 眼見個小朋友自己玩, 跟住個工人就比支水佢 (奶瓶)叫佢自己玩, 佢同人傾完又打電話同人再傾, 完全冇理個小朋友. 後來見到個小朋友支水係地下度, 又冇用蓋 "come" 住支水. 個工人都仲係度煲粥, 我同另一個家長睇住佢指指點點佢依然少理.如果比我見到佢太太, 好想同佢太太講佢 d 惡行, 不過又怕人地覺得我多事 !

禁止訪問

I don't think it is 多事

伯爵府

我會同佢empolyer 講ga, lee d 唔係多事, if 個小朋友日後真係有事咁點算.

大宅

我鄰居C座個印印,常常獨自留個5歲小朋友在家或由她在走廊獨自陪迴,比B座師奶見過,我自己都親眼見過,同佢僱主講,原來佢自己都知有此事,但比我感覺好似無正視問題, 唉 ! 我昨日又見到一次 LA!

唔通D人要真係有事先知

別墅

不過我就有朋友試過見到個菲傭係街,無拖實個細路,重閙個細路,看不過眼,走去話個菲傭,個菲傭好寸,我個朋友於是同她返雇主屋企想話比個雇主知,點知。。。個雇主唔信,重閙我朋友,話我朋友多事。搞到她鬼禁興呀!

複式洋房

呢 d 人又係衰架, 人地做好心話你知, 仲要閙返人都有既 !
我仲有試過一次, 見到一家人有對孖女, 佢請兩個工人. 我估係一人照顧一個啦, 不過有次見到其中一個好惡咁拉住個妹妹, 個妹妹就 緊, 佢就係咁 扯住個妹妹行. 後來比台我見到佢個先生 效 太太, 我同佢同講返, 佢仲唔該先唔該後, 問我係兩個工人之中邊個 tim.

原文章由 Ann0805 於 08-6-25 18:23 發表
不過我就有朋友試過見到個菲傭係街,無拖實個細路,重閙個細路,看不過眼,走去話個菲傭,個菲傭好寸,我個朋友於是同她返雇主屋企想話比個雇主知,點知。。。個雇主唔信,重閙我朋友,話我朋友多事。搞到她鬼禁興呀! ...

男爵府

比我都會同佢太太講, 或者寫字條入信箱。 人地太太理唔理係一回事, 但我地已叫做盡人仕幫了個小朋友, 呢D唔係8掛, 只係出於好意。

十萬個讚成咁做~~~

男爵府

將個小朋友交比工人照僱,真係時刻都擔心佢既安全.如果有人見到個工人對小朋友唔好而話比我知,等我可以加以防範,感激都黎唔切啦,點會係多事.

大宅

我都係咁話,如有發現梗係要講啦,唔講自己個心都唔安樂啦!
:-D

子爵府

幾年前
我個印印同我仔個同學個印印有d $瓜葛
同學個印印 (暫稱為印印b), 叫我個印印幫佢買左野但唔俾$
我個印印向我訴苦
但我都照直講, 我幫佢唔到.

過左一陣,
我個印印話,
印印b 有個印巴籍男友
大左肚
但佢自己去買d印尼草藥
==> 落左

再過幾個月
偶然發現印印b位太太
係我一位舊同事的姑仔

咁我講左2件事俾佢聽
前者事小
但後者較事大

我舊同事覺得
有印巴男友攪到要落仔這事
要講俾佢姑仔聽

點之佢姑仔聽後
噴我舊同事話 :
唔係佢自己親眼見的佢唔會信

再過多幾月
我和位同學仔家長在另一同學仔的生日會中相遇
我抵唔住頸
同位太太講話印印b有印巴男友
最近還落過仔
佢究竟知唔知

該對夫婦竟然對我說 :
"憑你一面之辭,
我地唔會因此而炒左印印b的 !"

我當場o晒嘴 + 氣死 !
我原意並非要佢炒印印b
而是印印b要湊小朋友
僱主應該留意一下
是否有其事
(eg有x病傳開點算)

咁過多2年
我個印印話印印b同位樓下印巴看更結婚
大住個肚去街市買菜
著到上面tube top
下面低腰褲
凸出個肚
(個太太係designer, 很開通的)

再過多一排
我個印印話
原來個仔
係個先生的 (not 印巴看更的)
係個先生叫印印b同印巴看更結婚
每月俾$5000印印b養仔

祝佢好運 !!!

[ 本文章最後由 Bluestar 於 08-6-26 13:21 編輯 ]

珍珠宮

見到衰工人, 我一定會同佢僱主講! 理得個僱主接受定拒絕好意啦!! 我只做我認為正確既事!

複式洋房

如果我工人係咁,我都想有人話比我知

公爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章

若果工人有惡行, 我都好想有人主動同我講
神未曾應許天色常藍;但衪曾應許生活有力!

男爵府

我上次見到朋友個印餵BB食蛋糕, 自己就用同一隻羹食生果, 我 .. 但唔知好唔好話比個朋友知, 因為她兩公婆返工, 兩個印印看兩個B, 比她知道又可以點, 咪得個擔心 你係我會唔會講??

複式洋房

回覆 #1 trintrin 的文章

我覺得都係要講.
嘩 ! 佢地咁唔衛生點得架 ! 一陣有 d 咩病傳染左比個小朋友就麻煩啦 !

複式洋房

回覆 #1 trintrin 的文章

我覺得都係要講.
嘩 ! 佢地咁唔衛生點得架 ! 一陣有 d 咩病傳染左比個小朋友就麻煩啦 !

首頁

尾頁

跳至