烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

用黎搞整麵包既麵團佢夠力嗎?
麵包機壞左,我又鐘意用焗爐焗,想平平地買呢個,吾知評價如何呢?

伯爵府

Push

複式洋房

回覆:MK-GB1 打蛋攪拌器好用嗎?有圖

如果攪麵團呢類機基本上都哈夠力.....除非個麵團得手掌咁細(100g粉到)

我失憶了・我是人妻・所以是失憶人妻
-----------------

子爵府

引用:如果攪麵團呢類機基本上都哈夠力.....除非

原帖由 Amnesicwife 於 15-05-26 發表
如果攪麵團呢類機基本上都哈夠力.....除非個麵團得手掌咁細(100g粉到)

...
thx
請問知吾知邊隻機會好d呢?我指攪麵團
因如果為左攪麵團去買過部麵包機,好似浪費左部機咁

子爵府

BK Milk勳章

200w好似連打蛋都怕唔夠喎

子爵府

2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章

200W只足夠打蛋白.

要造包的麵團要過1000W以上才可以, 差太遠, 只會燒機
以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

子爵府

引用:200W只足夠打蛋白.要造包的麵團要過1000W以

原帖由 Manwah 於 15-05-26 發表
200W只足夠打蛋白.

要造包的麵團要過1000W以上才可以, 差太遠, 只會燒機
thx, 咁我向1000w既埋手

複式洋房

引用:Quote:原帖由+Amnesicwife+於+15-05-26+發

原帖由 心抱 於 15-05-26 發表
thx
請問知吾知邊隻機會好d呢?我指攪麵團
因如果為左攪麵團去買過部麵包機,好似浪費左部機咁
睇你多唔多整大量(起碼4人份),如果成日整野可以買部廚師機(唔知係咪咁叫,即係kitchen aid, kenwood, bocsh 大大部個d)

不過我自己無銀兩買,所以日日用手搓麵包,搓慣左就好快搓好!

關於廚師機就等其他jm 答你了:)

我失憶了・我是人妻・所以是失憶人妻
-----------------

男爵府

我啱啱買咗呢部(我住外地, 對換港幣約HKD540), 我整蛋糕多, 舊果部hand mixer壞咗所以買咗呢部hand and stand mixer 兩用(未開始用), 個鋼盆有兩個speed自轉, 我自己好啱心水, 我見說
明書內有做麵團用法, 我都有興趣整埋麵包, 希望呢部機幫倒我喇, 說明書內仲有埋整麵包個食
譜!!

個麵團鈎比以前果d hand mixer 粗好多

說明書

食譜

水晶宮

Tefal has hand mixer which is 450W which is not bad

you can see other post

but these hand mixer is not powerful enough to make dough.....

at least 800w-1000w

男爵府

peggy1020 發表於 15-5-26 22:06
我啱啱買咗呢部(我住外地, 對換港幣約HKD540), 我整蛋糕多, 舊果部hand mixer壞咗所以買咗呢部hand and sta ...

我啱啱睇咗說明書, 原來係唔可以揉面架, 麵團鈎只是將所有材料混合然後要自己揉面!!
我自己買嚟主要係整蛋糕

子爵府

引用:Quote:原帖由 心抱 於 15-05-26 發表thx請

原帖由 Amnesicwife 於 15-05-26 發表
睇你多唔多整大量(起碼4人份),如果成日整野可以買部廚師機(唔知係咪咁叫,即係kitchen aid, kenwood, b ...
用手搓好犀利呀

子爵府

引用:我啱啱買咗呢部(我住外地, 對換港幣約HKD54

原帖由 peggy1020 於 15-05-26 發表
我啱啱買咗呢部(我住外地, 對換港幣約HKD540), 我整蛋糕多, 舊果部hand mixer壞咗所以買咗呢部hand and sta ...
香港我未見過你呢隻,我見到隻kenwood差吾多樣,但無睇幾多w數,我再睇清楚先,thx

子爵府

引用:Tefal has hand mixer which is 450W which

原帖由 avbee 於 15-05-27 發表
Tefal has hand mixer which is 450W which is not bad

you can see other post
係啦,聽你地講我先知要1000w先夠,好在上黎問問,吾係又買多舊無謂野係屋企

子爵府

引用:Quote:peggy1020 發表於 15-5-26 22:06 我

原帖由 peggy1020 於 15-05-27 發表
咁我睇果kenwood都應該係一樣咁用

或者我都係買返面包機啦

大宅

回覆 心抱 的帖子

i use Bosch Hand mixer 500W about $600, used almost 2 years for bread dough mixing. fyi.

子爵府

引用:回覆 心抱 的帖子i use Bosch Hand mixer 5

原帖由 古古 於 15-05-27 發表
回覆 心抱 的帖子

i use Bosch Hand mixer 500W about $600, used almost 2 years for bread dough mixin ...
thank you

大宅

回覆 心抱 的帖子

每次我搓250g 乾粉, 最多搓過400g.

男爵府

回覆:心抱 的帖子

我初像你之用法,買了kitchen aid mixer 近4千,仍然打麵有仍不夠力。
用mixer 打包好煩,要看住改力度
20分鐘不可做其他工作。

包機打團,下料個多小時一發自動ok
我去做gym ,冲埋涼,好好

我結果買返包機搓面

首頁

尾頁

跳至