自由講場

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

回覆:其實, 會唔會考慮去外國退休

伯爵府

尼古丁 發表於 15-5-29 00:03
幾十年流流長, 局勢點變無人知, 當初邊個想到歐豬幾國攪成咁?

最緊要個個要有錢儲, 聽聞好多老外都唔儲錢 …
我個人覺得歐洲雖然好浪漫,但經濟唔好罪案率提高左,衣食住行可以比澳洲更不便,要住得近 CBD 又貴,我老公個 COUSIN 都剛由英國搬左黎澳洲定居,佢形容為「REAL LIFE JUST STARTED」

講到錢,好多鬼有個心態係今朝有酒今朝醉,同埋呢邊係周薪唔係月薪,所以 D 錢會難儲 D (金額無咁大,個人好易對數字放鬆左)

BK 好多 JM 都係西人國家住左好鬼耐,我黎左 10 年都無其實算新仔
優悠在澳洲

子爵府

我想去泰國

大宅

會!去澳洲

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆:Brainwave 的帖子

你其一屬意嘅馬來西亞

男爵府

悶的地方啱我呢啲悶的人住

子爵府

引用:如果非常&

原帖由 ash_yehyeh 於 15-05-28 發表
如果非常𢶣水,一定去瑞士生活,quality of life。
但我有瑞士朋友已退休,打算回流香港,因為唔想打理咁大間屋,怕自己老咗揸唔到車。。。佢哋話香港交通方便,最重要係可以請得起姐姐幫手打理家務 這2年頻頻睇樓,可惜香港樓價太高,未啱心水。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

尼古丁 發表於 15-5-28 22:03
幾十年流流長, 局勢點變無人知, 當初邊個想到歐豬幾國攪成咁?

最緊要個個要有錢儲, 聽聞好多老外都唔儲錢 ...

住外國真係好難儲錢,交稅都交到冇剩。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

jump.jump 發表於 15-5-28 22:14
我個人覺得歐洲雖然好浪漫,但經濟唔好罪案率提高左,衣食住行可以比澳洲更不便,要住得近 CBD 又貴,我老 ...
地理上澳洲好似離d 窮國遠,多唔多難民去澳洲?

侯爵府

移民就唔考慮,身體狀況良好去玩吓,一般生活都係香港比較適應

伯爵府

bosch 發表於 15-5-29 18:29
地理上澳洲好似離d 窮國遠,多唔多難民去澳洲?
都有,主要來自非洲,一黎到有屋有車,幫佢搵埋工,無工有綜援,大家對佢地感覺未至於話好不滿,但當然會有私心想政府收少 D
優悠在澳洲

珍珠宮

香港而家d消費物價真係好貴,我仔啱響英國回來都話而家香港食野拍得住英國

禁止訪問

珍珠宮

回覆 lumijuli 的帖子

想. 好想. 大半生人都係活喺一個人多擠迫空氣唔好嘅地方, 好想去人煙稀少嘅環境住下.
加上現在有收入, 好多人以為我好好環境. 但退休後樣樣要慳, 我會睇唔慣D人嘅"現實"咀臉. 如果可以去到一個無人識我嘅地方, 點慳點使都無人知. 久不久咪返下香港見下大家. 人會比較活得輕鬆.
HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:香港而家d消費物價真係好貴,我仔啱響英國

原帖由 wuwucancan 於 15-05-29 發表
香港而家d消費物價真係好貴,我仔啱響英國回來都話而家香港食野拍得住英國

...
London d食市都係好貴,遠少少其他埠如Birmingham好d

不過物品已差唔遠,我覺得好多野香港仲貴,特別係bb野

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:原帖由 ash_yehyeh 於 15-05-28 發表

原帖由 熊妹妹 於 15-05-29 發表
但我有瑞士朋友已退休,打算回流香港,因為唔想打理咁大間屋,怕自己老咗揸唔到車。。。佢哋話香港交通方便 ...
我住歐洲,我都想返香港退休呀,我未老,但見到個花園都暈,不過而家唔洗我做咋,要我做應該會打平佢

伯爵府

係台灣住緊,如果唔駛入籍都可以長住既,我同老公都會考慮係度退休。 因為生活費都算平。 醫療就算外地人都唔係天價。 一係就去加拿大,陪阿女讀大學。

珍珠宮

佢就近Birmingham果边所以D野平dd

侯爵府

從來無想過呢個問題,我中年都未到仲事業上打拼緊,等生活穩定啲可以先慢慢思考下退休的問題。但係就算搬去外國咁醫療個啲可能要自己俾wor,又要重新適應過環境。

首頁

尾頁

跳至