網購天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

好恐怖,朋友個淘寶戶口尋日零晨被人盜用買嘢,好在只係買咗十幾蚊!佢中午發現即刻打比我,叫我幫佢登入按退款同改密碼(佢話用第三者電腦改密碼會好d)
真係嚇死人真係要耐唔耐改下密碼,大家都要小心

子爵府

但你朋友有無放錢係支付寶裡面?
如果無就唔驚啦

大宅

引用:但你朋友有無放錢係支付寶裡面?如果無就唔

原帖由 cc_tse 於 15-05-28 發表
但你朋友有無放錢係支付寶裡面?
如果無就唔驚啦
佢無入錢係支付寶,只用pps付款,但貪方便儲存咗付款密碼

大宅

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:朋友個淘寶戶口被盜用買嘢😫

別墅

PPS買野,唔係要埋個短訊密碼先過倒數嗎

大宅

引用:PPS買野,唔係要埋個短訊密碼先過倒數嗎

原帖由 ezam 於 15-05-28 發表
PPS買野,唔係要埋個短訊密碼先過倒數嗎
佢用pps網上付款,話唔需要再驗證碼就比到錢

子爵府

阿展 發表於 15-5-28 10:50
佢無入錢係支付寶,只用pps付款,但貪方便儲存咗付款密碼

有架咩
因為我用pps比錢 但無問我儲唔儲存個付款密碼

子爵府

阿展 發表於 15-5-28 11:12
佢用pps網上付款,話唔需要再驗證碼就比到錢

會架咩
但我都係pps網上付款 但都要手機收sms再付款先可以架bo

大宅

引用:Quote:阿展+發表於+15-5-28+11:12+佢用pps

會架咩
但我都係pps網上付款 但都要手機收sms再付款先可以架bo
...
我未用過我唔知?會唔會係自己定咗個數值,比錢過咗個數值就要驗證碼?我用信用卡比錢,逢係第一次唔過$200,都唔洗sms驗證碼!所以我都要重set

別墅

引用:Quote:原帖由 cc_tse 於 15-05-28 發表會架

原帖由 阿展 於 15-05-28 發表
我未用過我唔知?會唔會係自己定咗個數值,比錢過咗個數值就要驗證碼?我用信用卡比錢,逢係第一次唔過$200 ...
信用咭點set呀?

子爵府

引用:Quote:原帖由 cc_tse 於 15-05-28 發表會架

我未用過我唔知?會唔會係自己定咗個數值,比錢過咗個數值就要驗證碼?我用信用卡比錢,逢係第一次唔過$200 ...
我當初用pps就係覺得佢夠安全
因為無論係小至1,2蚊
大至幾千蚊都要透過自己手機先俾到錢
不過我都會更小心啲 多謝提醒

子爵府

不如叫你個fd check下銀行有冇少到錢
可能個賊淨係盜用個ac only

子爵府

如果個支付寶裡面本身冇錢
咁個賊用左你個淘寶ac 同 pw
再知道個支付寶付款密碼都冇用架
因為入完支付寶付款密碼
之後揀pps俾錢 個賊都要入返個pps number + pps 密碼 + 手機sms 認證bo
所以如果俾左錢的話 會唔會係個賊用自己啲錢?
所以你叫你朋友check下qc有冇唔見左錢

大宅

引用:如果個支付寶裡面本身冇錢咁個賊用左你個淘

我朋友打咗去銀行,戶口無淘寶支出!無唔見錢!
之後佢打去淘寶的熱線問,都係解釋唔到點解會咁,都係建議要全部改密碼(包括電郵,淘寶登入密碼,支付寶登錄同付款密碼,最好改埋pps)
不過我朋友話好大可能係淘寶個網站出錯,第三者係淘寶買嘢,比完錢,就顯示咗係朋友個淘寶戶口到

子爵府

引用:Quote:原帖由 cc_tse 於 15-05-28 發表如果

我朋友打咗去銀行,戶口無淘寶支出!無唔見錢!
之後佢打去淘寶的熱線問,都係解釋唔到點解會咁 ...
完全唔知咩事 一舊雲
前日同琴日個taobao好似虧虧地
唔知關唔關事呢
不過冇唔見錢咪好

子爵府

咁怪, pps幾錢都要手機一次性密碼, 而且買完會sms俾手提

珍珠宮

引用:如果個支付寶裡面本身冇錢咁個賊用左你個淘

用pps俾錢唔駛入支付寶支付密碼,只係要入 pps戶口號碼,網上付款密碼同一次性短訊密碼。

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

子爵府

ipodbaby_123 發表於 15-5-29 18:30
用pps俾錢唔駛入支付寶支付密碼,只係要入 pps戶口號碼,網上付款密碼同一次性短訊密碼。

...

嗯 講多了.

首頁

尾頁

跳至