親子旅遊

跳至
[歐洲] 北歐

首頁
23456...8

尾頁

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-8-12 13:47
睇黎這幾天要閉關做功課了!
也不用太擔心, 妳大把時間.

男爵府

開心吸收勳章

SumSumBB 發表於 15-8-12 13:47
睇黎這幾天要閉關做功課了!

加油......

都唔駛太擔心, 冰島有好多好nice o既guesthouses, 俾D 心機慢慢搵就得

伯爵府

我諗緊出年同friend去定後年等埋啊仔考完u全家去
行到水窮處 坐看雲起時

禁止訪問

回覆:Paris 的帖子

侯爵府

回覆 SumSumBB 的帖子

冰島到處都見到魯冰花, 最大的一片在我離開Hofn沿1號公路向東駛約大半小時車程.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:dillon 的帖子

魯冰花!

寶石宮

2020勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

dillon 發表於 15-8-14 00:36

冰島到處都見到魯冰花, 最大的一片在我離開Hofn沿1號公路向東駛約大半小時車程.
靚呀, 有諗過隔兩年再去冰島, 但都係想秋/冬去, 冇得睇花~

男爵府

開心吸收勳章

TMC3012 發表於 15-8-14 09:08
靚呀, 有諗過隔兩年再去冰島, 但都係想秋/冬去, 冇得睇花~

我2012年去完, 已經好想再去喇.....

雖然秋冬去可以睇到北極光, 又少人D, 但係夏天去, 可以玩多好多活動, 例如去火山入面參觀, 去西部出海食海膽, 夏天日照長D,可以去多D 地方, 慢慢玩, 唔鍾意走馬看花.

寶石宮

BabyRonXo 發表於 15-8-14 09:49
我2012年去完, 已經好想再去喇.....

雖然秋冬去可以睇到北極光, 又少人D, 但係夏天去, 可以玩多好多活動, ...
夏天去玩既野又唔同, 不過我想去追光多啲
上年去完, 本應都唔想咁快再去架, 不過其它歐洲果啲真係睇建築物多, 真係有啲悶, 冰島租架車玩太方便啦, 而且洗費又冇想像中咁貴, 所以想再去啦~
但我出年應該冇咁長假再去呀, 可能要等後年................

男爵府

開心吸收勳章

TMC3012 發表於 15-8-14 10:24
夏天去玩既野又唔同, 不過我想去追光多啲
上年去完, 本應都唔想咁快再去架, 不過其它歐洲 ...

歐洲我又唔會悶呀.....反而亞洲我麻麻地, 唔多鍾意去. 多數都係去歐洲.

所以, 成日都心思思想去多轉冰島, 不過, 冰島O既經濟開始轉好, 物價開始慢慢回復返之前o既水平, 所以想O係佢貴返之前去多一次呀!!!

我每年都有好多假, 只係心多, 唔知去邊好咋

寶石宮

BabyRonXo 發表於 15-8-14 11:04
歐洲我又唔會悶呀.....反而亞洲我麻麻地, 唔多鍾意去. 多數都係去歐洲.

所以, 成日都心思思想去多轉冰島 ...
我C6唔like呀, 話又係睇呢啲, 佢like大自然囉~
亞洲只like日本咋, 出年啲假比晒日本, 所以應該唔夠假去歐

男爵府

開心吸收勳章

引用:Quote:BabyRonXo+發表於+15-8-14+11:04+歐

原帖由 TMC3012 於 15-08-14 發表
我C6唔like呀, 話又係睇呢啲, 佢like大自然囉~
亞洲只like日本咋, 出年啲假比晒日本, 所以應該唔 ...
我c6相反,佢怕去日本

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:BabyRonXo 的帖子

我件餅日本和歐洲都like!

侯爵府

行程

Day 1
Hong Kong ->Helsinki

Day 2
Helsinki ->Reykjavik keflavik ->Thingvellir National Park -> Efsti Dalur Farm ->Geysir -> Gullfoss waterfall -> motel

Day 3
motel ->Skalholt Cathedral -> Kerid -> Seljalandsfoss waterfall -> Skógarfoss waterfall -> Sólheimajökull glacier-> Dyrholaey -> Vik -> Höfn

Day 4
Höfn ->Jokulsarlon glacial lagoon -> Höfn -> Eastern fjords -> Egilsstadir

Day 5
Egilsstadir ->Lake Myvatn area -> Dettifoss waterfall -> Asbyrgi Canyon -> guesthouse

Day 6
guesthouse ->Husavik (whale watching) -> Goðafoss waterfall -> Akureyri

Day 7
Akureyri ->guesthouse near Borgarnes

Day 8
guesthouse ->Reykholt -> Hraunfossar waterfall -> Akranes -> Reykjavik

Day 9
Reykjavik ->Blue Lagoon -> Gunnuhver -> Bridge between two continents -> Keflavik

Day 10
Reykjavuik keflavik-> London Gatwick -> Stonehenge -> Bath -> Cardiff

Day 11
Cardiff->Swindon

Day 12
Swindon ->Oxford -> Manchester

Day 13
Manchester ->Tallinn

Day 14
Tallinn

Day 15
Tallinn -> Parnu-> Riga

Day 16
Riga -> Hill ofCrosses -> Kaunas

Day 17
Kaunas ->Vilnius

Day 18
Vilnius ->Trakai -> Vilnius -> Helsinki -> Hong Kong

Day 19
arrive Hong Kong

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Dillon, 謝謝你,有用啊!

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-8-14 17:38
Dillon, 謝謝你,有用啊!

有點建議, 我因為訂 Day 3 旅館有點困難, 所以 Day 2 和 Day 3 兩日的旅館相距太遠, 以至未能參觀 Skaftafell 國家公園及要走回頭路去 Jokulsarlon glacial lagoon , 如果可以重來, 我會訂 Skaftafell 附近的住宿, 越早訂越好, 我早兩三個月訂不到.

Day 2
Helsinki ->Reykjavik keflavik ->Thingvellir National Park -> Efsti Dalur Farm ->Geysir -> Gullfoss waterfall -> motel

Day 3
motel ->Skalholt Cathedral -> Kerid -> Seljalandsfoss waterfall -> Skógarfoss waterfall -> Sólheimajökull glacier-> Dyrholaey -> Vik -> Höfn

Day 4
Höfn ->Jokulsarlon glacial lagoon -> Höfn -> Eastern fjords -> Egilsstadir

稍後會有貼細述行程.

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

謝謝建議,但近冰川冰湖的住宿選擇不多,心儀的又似乎未開放預訂,我會密切留意的。
我覺得自己幾有效率,參考完你的行程,以及整理了早前搜集的資料,剛已初步編好行程了。而九晚住宿也訂好了五晚,其餘四晚心儀的未有得訂。因有三大一小,故差不多都選了Cottage, booking.com裡有9分以上的。

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

Booking.com顯示到付房租,我見所有都是付歐元,大部分可刷卡,但我其中一間要收現金,請問你們在booking.com訂的也是付歐元嗎?
如果房租收歐元我就不用兌咁多冰島$!

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-8-14 21:53
Booking.com顯示到付房租,我見所有都是付歐元,大部分可刷卡,但我其中一間要收現金,請問你們在booking.c ...
我在冰島沒有兌冰島幣, 全部簽卡, 連我太太去洗手間也可以簽卡, 很奇怪有旅館不收卡.

侯爵府

SumSumBB 發表於 15-8-14 21:53
Booking.com顯示到付房租,我見所有都是付歐元,大部分可刷卡,但我其中一間要收現金,請問你們在booking.c ...

我試過有一間刷歐元, 其他都是刷冰島幣的. booking.com的價錢通常是折歐元讓妳容易比較.

首頁
23456...8

尾頁

跳至
熱門主題