單親天地

跳至

首頁

尾頁

子爵府

BK Milk勳章

請問有無單親媽咪係全職工作?
有無覺得教小朋友,自己工作..,已經攪到身心疲累??
我把小朋友放響媽咪度揍 (有俾足錢),
但她十分同我唔合作,
我已經覺得....做甘多野都唔知為咩

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 joeyjoeycc 於 08-6-26 03:38 發表
但她十分同我唔合作,
我已經覺得....做甘多野都唔知為咩 ...

呢度好多媽咪是全職工作....
妳有媽咪看小朋友已很好 ...起碼一定會錫佢/同放心工作...
至於吾合作...會否要求太高....因為比外人湊仲煩同一樣都要比足錢....
我們要返工的媽咪...好多野都是得過且過...鬼叫自己湊吾倒咩...
如果比賓姐印姐湊都係一樣煩死...樓主...看開一d吧!

[ 本文章最後由 vane 於 08-6-26 05:56 編輯 ]
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

珍珠宮

我全職工作,請左個保母湊佢,都湊左年幾~放工自己去接佢番屋企,就ok既~

大宅

我同你一樣, 小朋友細個時因為唔放心比人揍, 所以同你一樣交比媽咪, 放工後去媽咪度接番, 因為教小朋友, 自己工作....加上2代教仔方法不同, 有時都問題出現, 雖然話比足錢, 但自己媽咪關係, 好多時有不合意都要忍耐.
因仔仔已大個少少, 唔怕姐姐對佢唔好都唔知, 所以上兩個月起, 我請左bunbun揍, 一來可減少同家人的磨擦, 2來放工後唔使再做家
務, 時間多左, 就更多親仔時間, 同仔仔 & 媽咪關係都改善左,人都輕鬆好多!
原文章由 joeyjoeycc 於 08-6-26 03:38 發表
但她十分同我唔合作,
我已經覺得....做甘多野都唔知為咩 ...

子爵府

BK Milk勳章

原文章由 MonAnson 於 08-6-26 17:23 發表
我同你一樣, 小朋友細個時因為唔放心比人揍, 所以同你一樣交比媽咪, 放工後去媽咪度接番, 因為教小朋友, 自己工作....加上2代教仔方法不同, 有時都問題出現, 雖然話比足錢, 但自己媽咪關係, 好多時有不合意都要忍耐. ...

最慘我媽咪"蹤孫行兇",成日放佢同街走,幫手講大話......,
甘你俾幾多家用俾媽咪? (因為我唔知我係多定小),
我係揍24小時,過夜 $4500,學校 lunch,doctor fee等等另計,
因為我亞媽成日話蝕俾我 wor.....

大宅

兩母女邊可以用下下用錢計 ga
我媽咪從來不會要求我比幾多佢,因為佢知我負擔都好大, 又要供樓, 阿仔使費又大, 又要補習班, 又要課外活動....etc
其實我媽咪實際幫我揍5-7pm少少時間, 我放工回去食飯再接回家, 所以時間好趕, 因為我仔仔9:30要訓覺了
不過我情況真係跟你差不多, 有時佢怕我回來知道個仔d野, 怕我勞氣, 所以幫佢隱瞞我, 可能我個仔又真唔聽講, 婆婆都無能為力教了!我又唔可以要求太多, 始終果個係阿媽, 佢幫我已好好了, 最重要細個果幾年佢已幫我過度了
現在我仔大了, 我需要更多時間來親自教導佢, 而且婆婆通常也是比較"蹤容", 各方面考慮過後, 也是請了bunbun, 好好彩, 這個姐姐對我仔好好, 而且打理家務也好好, 所以人心情好左, 時間多左, EQ也高左 !
原文章由 joeyjoeycc 於 08-6-26 19:53 發表

最慘我媽咪"蹤孫行兇",成日放佢同街走,幫手講大話......,
我係揍24小時,過夜 $4500,學校 lunch,doctor fee等等另計,
因為我亞媽成日話蝕俾我 wor..... ...

版主

減齡達人勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 版主 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋

我都係全職,再搵印印湊仔仔,好彩係印印都照顧得仔仔好好,令我可以好放心返工.
但始終印印會太就仔仔,有時仔仔有咩做得唔啱時都要用更加多時間教番佢,有時都會覺得辛苦,因始終爸爸係我,媽媽又係我,所以好多時角色會比較混亂,好人係我,衰人又係我,鬧佢既時候冇咗一個做中間調解始終差啲,但EQ真係會高咗好多呢一點就一定冇錯

民房

Test

Test

民房

Test

Test

民房

Test

Test

民房

Test

Test

珍珠宮

原文章由 joeyjoeycc 於 08-6-26 19:53 發表

因為我亞媽成日話蝕俾我 wor..... ...

我覺得你已經好幸福,我屋企人又幫唔到我湊~
我日日番工放工趕頭趕命咁接佢~
錢方面我屋企人都好麻煩~
成日都錢錢錢~唔係佢地湊都錢~
如果比佢地湊真係死緊

大宅

我米又係
剛剛先收到工人打電話來說個仔唔肯食飯玩鬥氣
事原昨日佢講大話比我罰佢今日唔可睇tv, 佢就玩鬥氣, 發皮4 !!!!
今晚回去又要處理了
少d EQ都冇命
有時會想係我個仔有問題, 定係單親令佢有更多問題, 定係我唔識教仔呢 !!!!
有時都會覺得辛苦,好累 !!!!
原文章由 Lovely媽咪 於 08-6-27 12:54 發表
我都係全職,再搵印印湊仔仔,好彩係印印都照顧得仔仔好好,令我可以好放心返工.
但始終印印會太就仔仔,有時仔仔有咩做得唔啱時都要用更加多時間教番佢,有時都會覺得辛苦,因始終爸爸係我,媽媽又係我,所以好多時角色會比 ...

大宅

你地唔好咁自責啦, 如果個個 BB 一出世, 個呀媽或者呀爸就識揍識處理晒所有佢地既問題, 咁洗乜出咁多揍仔書呀, 咁多講座咩, 我地都响度學緊野嫁咋, 係咪 ...

老人家既問題, 你諗深一層, 會唔會唔係錢既問題咁簡單呢 ?
會唔會佢地太耐無揍小朋友, 或者根本唔鐘意小朋友呢 ?
佢地以前 O個代唔太識避孕, 最終可能係焗住生左我地出黎嫁咋....
又或者响外家一直以來既地位都唔係咁好, 自己而自己唔發覺呢?
其實都唔係佢地錯, 掉番轉頭, 我地仲要做番個好"磅讓"比小朋友睇添 .... 最緊要係, 你想唔想你既下一代同你既關係, 好似你同你媽咪佢地咁呢 ?

子爵府

BK Milk勳章

打風果日,我個仔唔洗返學,因為我亞媽日日都係訓 (我懷疑佢太肥,5呎高,190磅,訓係病態),唔理我仔洗唔洗返學,我成晚唔敢訓,因為個風黎得甘快應該都走得快,我要聽實收音機,一話要返學,我就要即刻打俾佢,早上6點得知唔洗返學,我就可以大覺訓啦(果日我休息),到左下午兩點,亞媽打黎話訓醒唔見左個仔,但佢竟然同我講佢食野中,食埋野先搵佢 (有無攪錯,唔見左隻狗都即刻出去搵啦,仲話食埋野先),到夜晚7點搵到佢,我打電話過去,佢話去左同學度攞返本書,我話點解要攞幾個鐘?去左邊?佢話去左商場 (我估係去左網吧),
佢咩都唔肯講,最後我同左佢班主任講(我都唔想,真係無辦法了),昨日收到學校電話,原來佢無去過果個同學屋企,班主任問左好耐佢都唔肯講,最後唔俾佢食飯,佢先講小小,

我亞媽已經成日話我俾既錢唔夠,蝕俾我,
我已經好辛苦,$4500+$930(補習)+買衫+每月學校飯餐........,
我亞媽成日都買野,有次俾我哎呀老豆響床下底發現好多小朋友衫係未剪牌(即係未著過),
(我亞媽已經改嫁)
以前個仔讀書前,我要俾$6000一個月,
幼稚園時$5300一個月,
我已經就死,我自己都有好多支出,租,搭車,食飯,水電媒,手電費,上網,現在又話交下學年書簿,之後又話校服 (仲要係金倫),
有時我真係好想唔要個仔,我真係好辛苦,
再係甘,我賣pat pat 都唔店,

但之前有唸過,搵個人睇住個仔,夜晚接佢,
我送佢返學,但同我自己老豆講過,佢話只會兩敗俱傷,因為我細個都係甘(因為我細個又係響亞媽度,揍揍吓又話我老豆俾揍女錢唔夠,攪到有段時間跟住老豆),
攪到大既無精神返工,細既無心機讀書,又成日遲到,仲要我住元朗,佢響大角咀,
我有唸過轉校,但佢今年已經係留班,成績太差無學校收 ,
有時我真係好後悔當初唔落左佢.......,
如果大家睇返我之前既 post,會知道我個小朋友係好恐怖........ ,

我家境好復雜,希望大家睇得明啦......

別墅

When Parents Hurt

原文章由 yen_03 於 08-6-27 03:41 PM 發表
你地唔好咁自責啦, 如果個個 BB 一出世, 個呀媽或者呀爸就識揍識處理晒所有佢地既問題, 咁洗乜出咁多揍仔書呀, 咁多講座咩, 我地都响度學緊野嫁咋, 係咪 ...

老人家既問題, 你諗深一層, 會唔會唔係錢既問題咁簡單呢 ...

你好, 你的情況我完全明白和理解, 雖然我個仔唔係同我住, 但係佢都時常挑戰我的耐性, 我好多時都會失望, 傷心和氣餒, 做媽媽嘅當然想教育自己的寶貝, 令他有個正確的價值觀, 但係成日會有反效果, 單親家庭的確是對小朋友有影響的, 不過母愛的偉大是可以改變很多東西

不要氣餒, 孩子是一朵幼苗, 他需要無比的愛心質與關懷, 才能成長,仔仔不肯食飯, 如果我係你, 我會首先了解仔仔點解講大話,是否驚媽媽責罵(可能媽媽比較嚴厲),跟著教導佢乖的小朋友是應該誠實的, 如果佢唔認同媽媽的懲罰的方式, 應該同媽媽商量, 而唔係發脾氣
Tomorrow is better

侯爵府

環保接龍勳章

原文章由 joeyjoeycc 於 08-6-27 20:27 發表
打風果日,我個仔唔洗返學,因為我亞媽日日都係訓 (我懷疑佢太肥,5呎高,190磅,訓係病態),唔理我仔洗唔洗返學,我成晚唔敢訓,因為個風黎得甘快應該都走得快,我要聽實收音機,一話要返學,我就要即刻打俾佢,早上6點得知唔洗 ...

如果妳媽咪都看護佢吾倒...倒不如妳接番佢同妳住(請個賓賓照顧日常生活)
妳可以多點時間接觸兒子...打好d關係.....因細路仔係鍾意有媽咪在身邊的...比著係我,都想見媽咪多個見婆婆啦....
我係亞四...越忙越開心!上山下海樣樣佳能....

大宅

我都好同意, 不如你接番佢番黎住, 請個姐姐, 不過, 你首先係要肯定自己願意照顧佢在先? 你已經好我好多,我焗住要同佢地一齊住, 仲多野聽, 聽左咪當耳邊風囉 ... 既然佢唔洗同你點相處既就 ...

原文章由 vane 於 08-6-27 21:20 發表

如果妳媽咪都看護佢吾倒...倒不如妳接番佢同妳住(請個賓賓照顧日常生活)
妳可以多點時間接觸兒子...打好d關係.....因細路仔係鍾意有媽咪在身邊的...比著係我,都想見媽咪多個見婆婆啦.... ...

大宅

因你的情況同我差唔多,我以過來人身份同你講,接番個仔請bunbun 揍啦
3大好處:
(1) 你可多d時間見仔,如果你個仔本身已好難教, 甘你更加 要自己親身教
原文章由 joeyjoeycc 於 08-6-27 20:27 發表
(2) 同你媽咪的關係會改善, 少左表接觸少d嘈吵, 更不需要因小朋友問題而有爭吵
(3) 請bunbun每月 $3480+雜費都係$4000左右, 甘你地可每日回家有飯食,有人做家務.
我個仔本身情緒都不太好,管教都有一定難道, 所以可請教專業人士,我下月就約見了禮賢會家庭服務中心做遊戲治療, 如果你需要有關資料, 我可提供比你,小朋友行為不當更有原因, 可能引我地注意...關心...or心裡有不快
幫你自己又好, 幫你仔仔又好,盡快處理現況吧!

打風果日,我個仔唔洗返學,因為我亞媽日日都係訓 (我懷疑佢太肥,5呎高,190磅,訓係病態),唔理我仔洗唔洗返學,我成晚唔敢訓,因為個風黎得甘快應該都走得快,我要聽實收音機,一話要返學,我就要即刻打俾佢,早上6點得知唔洗 ...

大宅

因你的情況同我差唔多,我以過來人身份同你講,接番個仔請bunbun 揍啦
3大好處:
(1) 你可多d時間見仔,如果你個仔本身已好難教, 甘你更加 要自己親身教
2) 同你媽咪的關係會改善, 少左表接觸少d嘈吵, 更不需要因小朋友問題而有爭吵
(3) 請bunbun每月 $3480+雜費都係$4000左右, 甘你地可每日回家有飯食,有人做家務.
我個仔本身情緒都不太好,管教都有一定難道, 所以可請教專業人士,我下月就約見了禮賢會家庭服務中心做遊戲治療, 如果你需要有關資料, 我可提供比你,小朋友行為不當更有原因, 可能引我地注意...關心...or心裡有不快
幫你自己又好, 幫你仔仔又好,盡快處理吧 !

首頁

尾頁

跳至