想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

我睇左第2次,飲左十幾日藥,昨日早上飲完覺得個胃好唔舒服,有D反胃,十幾分鐘後真係嘔反D中樂出來,我想堅持咖,至慘依加嗅到D藥已經有D怕,大家用咩方法飲完好D?食凉果?我自己飲完會冲下口同飲水

子爵府

我一杯藥分左好多口飲.. 飲果時唔好呼吸...飲完比自己食DD甜野,, E.G 一粒仔古古力/糖~
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

引用:我一杯藥分左好多口飲.. 飲果時唔好呼吸...

原帖由 jayk_1030 於 15-06-01 發表
我一杯藥分左好多口飲.. 飲果時唔好呼吸...飲完比自己食DD甜野,, E.G 一粒仔古古力/糖~ ...
分多口飲……我自己覺得越耐越辛苦,已經唔敢呼吸去一口氣飲之,前我都有飲開其他中醫D藥幾個月都ok

可能沈醫師D藥太勁,要為B堅持,真辛苦
你都係睇沈醫師?

大宅

回覆 rodona333 的帖子

你係自己煲定比佢煲

大宅

引用:回覆 rodona333 的帖子你係自己煲定比佢煲

原帖由 hihicatcat 於 15-06-01 發表

你係自己煲定比佢煲
自己煲呀,可能自己煲又嗅到D味更難捱?但長期睇比佢煲都好貴……

大宅

我之前都係自己煲真係飲到想嘔,之後因為時間就唔到,所以比佢煲,診所煲同自己煲味道差好遠,你可試下

子爵府

我唔係睇沈EC, 我都覺得苦呀.. 但係為左小B都無辦法, 我平時好為食, 夜晚有時口痕想搵野食, 自從飲左藥後, 都無咩胃口食LU... XD

一齊加油!!!

P.S 你下次同EC講下, 係唔係你唔受得D藥?
Let not your heart be troubled: have faith in God and have faith in me. (John 14:1)

大宅

引用:回覆 rodona333 的帖子我之前都係自己煲真

原帖由 hihicatcat 於 15-06-01 發表

我之前都係自己煲真係飲到想嘔,之後因為時間就唔到,所以比佢煲,診所煲同自己煲味道 ...
咁試下係咪好D先,thank

大宅

引用:回覆 rodona333 的帖子我唔係睇沈EC, 我都

原帖由 jayk_1030 於 15-06-01 發表

我唔係睇沈EC, 我都覺得苦呀.. 但係為左小B都無辦法, 我平時好為食, 夜晚有時口痕 ...
係呀,飲完又反胃,又無食口食野,真要同醫師講下,thank

別墅

回覆:沈醫師中藥難飲到嘔吐,有咩方法可以堅持

我第一次睇自己煲唔覺得難飲,只係甘甘地又酸酸地既味,始終以前飲親都係苦,到第二次睇果時果劑藥,隻味同第一劑差唔多,但唔識講多左乜野味,總之依劑每次飲完都想嘔

大宅

引用:我第一次睇自己煲唔覺得難飲,只係甘甘地又

原帖由 eggfaika 於 15-06-01 發表
我第一次睇自己煲唔覺得難飲,只係甘甘地又酸酸地既味,始終以前飲親都係苦,到第二次睇果時果劑藥,隻味同 ...
我又係第二劑呀,又係酸酸地,可能加左紫河車???之前D人已經話難飲,沈醫師話經濟負責到可開D無咁嗅的,好入口D,我已經加$要貴個種,都係咁難飲😵咁算好

男爵府

rodona333 發表於 15-6-1 13:31
我睇左第2次,飲左十幾日藥,昨日早上飲完覺得個胃好唔舒服,有D反胃,十幾分鐘後真係嘔反D中樂出來,我想 ...
我通常係閉氣一口氣飲完,之後即"LONG"口,再塞粒甜野落口

別墅

引用:Quote:原帖由+eggfaika+於+15-06-01+發表我

原帖由 rodona333 於 15-06-01 發表
我又係第二劑呀,又係酸酸地,可能加左紫河車???之前D人已經話難飲,沈醫師話經濟負責到可開D無咁嗅的, ...
我唔覺得太難聞,只係一飲到最尾後好想嘔,同埋我唔見張藥單有紫河車!

大宅

引用:我睇左第2次,飲左十幾日藥,昨日早上飲完

原帖由 rodona333 於 15-06-01 發表
我睇左第2次,飲左十幾日藥,昨日早上飲完覺得個胃好唔舒服,有D反胃,十幾分鐘後真係嘔反D中樂出來,我想 ...
我媽話飲中藥唔好早上飲喎,因為我都試過早上飲完個胃唔舒服咗成日。

大宅

虎到金來勳章

回覆:沈醫師中藥難飲到嘔吐,有咩方法可以堅持

我都試過飲完真係想嘔,又嘔唔出,果種先辛苦,後來我復診同距講,就幫我減藥分量,今日去完睇沈醫師,距話我唔夠努力去睇距,有時候時間就唔到就無去,你地睇完有無咩變化?我覺得自己熱咗,成日都會出汗

大宅

引用:Quote:原帖由 rodona333 於 15-06-01 發表

原帖由 eggfaika 於 15-06-01 發表
我唔覺得太難聞,只係一飲到最尾後好想嘔,同埋我唔見張藥單有紫河車!

...
可能D紫河車太嗅啦😂

大宅

引用:Quote:原帖由 rodona333 於 15-06-01 發表

原帖由 qqmmbb2009 於 15-06-01 發表
我媽話飲中藥唔好早上飲喎,因為我都試過早上飲完個胃唔舒服咗成日。

...
但其他中藥,我都飲左幾個月早晚飲……可能今次D藥比較重味

大宅

虎到金來勳章

回覆:rodona333 的帖子

紫河車唔臭既,醫師會問你要邊隻,貴既唔苦都唔臭,係平時開既藥先難飲過有紫河車既

大宅

引用:我都試過飲完真係想嘔,又嘔唔出,果種先辛

原帖由 bibilan 於 15-06-01 發表
我都試過飲完真係想嘔,又嘔唔出,果種先辛苦,後來我復診同距講,就幫我減藥分量,今日去完睇沈醫師,距話 ...
我今次開左7日藥,過2天我覆診會問下,D感覺真係好辛苦,有時間當然想盡量去睇,大家去睇都係希望成功,太難飲真怕堅持唔到……減藥又怕影響效果,矛盾,我又唔感自己升温太多,我只睇左半個月,有排捱😵

大宅

引用:我都試過飲完真係想嘔,又嘔唔出,果種先辛

原帖由 bibilan 於 15-06-01 發表
我都試過飲完真係想嘔,又嘔唔出,果種先辛苦,後來我復診同距講,就幫我減藥分量,今日去完睇沈醫師,距話 ...
你出汗係好事,加油咖!

首頁

尾頁

跳至