自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

又一單,希望法律是公正的,有錄埋都告不入的話,真係仲成世界?可憐的幼童又怎樣懂保護自己呢?惡毒的外傭,希望可受法律制裁!

子爵府

回覆:印傭涉虐待4歲及2歲案件

睇到火滾所以我裝三個can 加錄影!d工人姐姐覺得湊小朋友辛苦就 resign law, 做乜打小朋友正仆x !!

伯爵府

呢D人連細路仔都恰,不配做人!希望告得入,仲要下世做蓄牲!

子爵府

我起碼有兩個朋友的工人有打小朋友,咁啱都是印,所以我吾敢請印揍小朋友,感覺印好似陰濕D(純主觀感受),所以只請菲, 暫時都幾好。
菲有D人嫌串/懶/黑面,我冇問題駕御到,但感覺上比較文明D,有愛心D(感性D)。
我知一定有例外,只是分享自己和朋友經驗。

子爵府

引用:我起碼有兩個朋友的工人有打小朋友,咁啱都

原帖由 964000 於 15-06-01 發表
我起碼有兩個朋友的工人有打小朋友,咁啱都是印,所以我吾敢請印揍小朋友,感覺印好似陰濕D(純主觀感受), ...
我以前係兩個菲打我小朋友,印就未打過

公爵府

引用:Quote:原帖由+964000+於+15-06-01+發表我起

原帖由 whywhywhywhy 於 15-06-01 發表
我以前係兩個菲打我小朋友,印就未打過
我以前的印同菲也分別有想出手打,好在給我們睇到,至收手!隻手已擧起了,但好在有長老,而我亦見到菲已有想"搣"我仔細的手勢,我出聲佢先記得我在場!好肯定打人同用陰招冇分別國藉!

珊瑚宮

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

其實她們是家務助理並不是褓姆
平常家務手板眼見功夫佢地都未必有心做好佢, 何況湊小朋友呢D要上心既工作?

琥珀宮

侯爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

唉! 今日響大家樂見到個外傭抱着個一歲左右BB,叫左盒飯,佢逐啖畢起"妹"完跟住到BB食,真嘔心!

公爵府

引用:+本帖最後由+lololala+於+15-6-1+19:44+編

原帖由 lololala 於 15-06-01 發表

其實她們是家務助理並不是褓姆
不是褓姆,不懂照顧或者不上心都好,虐待兒童一定不能的,任何人虐待兒童也應受法律制裁,正如不懂做好僱主,也不能虐待外傭,虐待他人就應受罰!

子爵府

回覆:Gmama 的帖子

子爵府

引用:Quote:原帖由+whywhywhywhy+於+15-06-01+發

原帖由 Gmama 於 15-06-01 發表
我以前的印同菲也分別有想出手打,好在給我們睇到,至收手!隻手已擧起了,但好在有長老,而我亦見到菲已有 ...
我稔如果個小朋友百厭,乜野國藉包括呀媽呀嫲都會忍吾著打或搣,不過我女好早識講,而家兩歲半,我間吾中問佢工人有冇打佢,佢話:冇,只有媽咪打我。因為我有時忍吾著打佢手仔pat pat的。

珍珠宮

BK Milk勳章

講彩數,touchwood 請兩個印,都係愛錫小朋友

侯爵府

Gmama 發表於 15-6-1 20:21
不是褓姆,不懂照顧或者不上心都好,虐待兒童一定不能的,任何人虐待兒童也應受法律制裁,正如不懂做好僱主 ...

虐待對人, 天理不容,要受懲處, 呢個我並無否定過……她們不是褓姆也是事實吧!

禁止訪問

公爵府

+3金熱血 畀面勳章 BK Milk勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

公爵府

引用:+本帖最後由+lololala+於+15-6-1+21:09+編

原帖由 lololala 於 15-06-01 發表
咁要返工的媽媽可以點?

侯爵府

Ol0314 發表於 15-6-1 21:59
咁要返工的媽媽可以點?
希望大家可以請到有愛心的傭人吧!

首頁

尾頁

跳至