自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

魅力公主 精緻種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

可唔可以講下你地有幾多分呀

大宅

我聖羅撒有二十分,但我都未決定點好.

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

即係而家升k2呀?
我仔得適齡10分, 好彩住12網, 保守d揀應該都穩陣既......
試下考大女間直資lor! 睇下點........
原文章由 seven_cola 於 08-6-26 10:41 AM 發表
可唔可以講下你地有幾多分呀

男爵府

喂,點計分?我係一個好蠢的mummy﹗

子爵府

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
三.父/母為該小學的校董 (20分)
四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚ (5分)
六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 * (5分)
七.父/母為該小學主辦社團的成員 (5分)
八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲) (10分)

男爵府

咁我有25分啦﹗

大宅

2018復活節勳章

我得15分咋

大宅

唔係咁樣計分, 分三個項目再選擇其中一樣. 詳情可以睇以下綱頁.

http://hk.geocities.com/lapyanwriter/school.html#自行收生

原文章由 seven_cola 於 08-6-26 12:47 發表
一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作 (20分)
二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀 (20分)
三.父/母為該小學的校董 (20分)
四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生 (10分)
五.首名出生子女﹙即為家庭 ...

伯爵府

ME 2

原文章由 阿笨與阿占 於 08-6-26 13:22 發表
我得15分咋

子爵府

唔係咁計?我係copy小學概覽2007嫁喎!!今年改左??
http://chsc.edb.hkedcity.net/primary/
原文章由 kathyfcc 於 08-6-26 01:55 PM 發表
唔係咁樣計分, 分三個項目再選擇其中一樣. 詳情可以睇以下綱頁.

http://hk.geocities.com/lapyanwriter/school.html#自行收生

禁止訪問

好媽媽勳章 畀面勳章

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

咁請問如果父/母在該小學嘅中學部畢業, 算唔算屬於第四項呀?

一.父/母全職在與該小學同一校址的幼稚園或中學部工作

(20分)

二.兄/姊在與該小學同一校址的中學部就讀

(20分)

三.父/母為該小學的校董

(20分)

四.父/母或兄/姊為該小學的畢業生

(10分)

五.首名出生子女﹙即為家庭各子女中最年長者﹚

(5分)

六.與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 *

(5分)

七.父/母為該小學主辦社團的成員

(5分)

八.適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)

(10分)

Adrian Ma Ma

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

唔算, 小學部仲要同一校址, 如果有分上下午, 仲要跟埋上下午tim
原文章由 yeesumyin 於 08-6-26 02:47 PM 發表
咁請問如果父/母在該小學嘅中學部畢業, 算唔算屬於第四項呀?

http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/images/space.gif一.父/母全職在與該小學同一校址的 ...

侯爵府

我想問...

如果我響A小學讀過... 但到4年班轉左去 B校... 咁如果我個仔想入返 A 到讀...

咁當唔當 item 4.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

唔算,要讀到畢業先至計。

原文章由 RonicaKwok 於 08-6-26 15:36 發表
我想問...

如果我響A小學讀過... 但到4年班轉左去 B校... 咁如果我個仔想入返 A 到讀...

咁當唔當 item 4.

別墅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

得20分咋.

侯爵府

我好 down 呀...

我住西貢... 好想個仔去馬安山讀... 我咁樣應該叫跨網呀可...

我得 item5 首名出生子女 - 5分

item 8 (適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月)... 唔知係唔係... 好驚... 我個仔係大 B.. 2月出世嫁... 唔識計...

雖然 2007年出世, N1 都未諗... 但已經好驚....

我想問...如果我 N1~K3都幫個仔讀聖公會既學校, 咁我 P1 想安排去馬安山讀返聖公會既小學.... 當唔當 point 6 六."與該校的辦學團體有相同的宗教信仰 "

我見佢 item 6, 有粒 *... 有無人可以 post 埋粒 * 既 details 出黎?

原文章由 麟媽媽 於 08-6-26 15:38 發表
唔算,要讀到畢業先至計。

[ 本文章最後由 RonicaKwok 於 08-6-26 15:48 編輯 ]

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你個BB仔 2007 先出世,
到時係唔係咁計都未知啦!
使咩咁早煩定呀?
讀基督教幼稚園係唔可以有宗教分的,
不過唔同既基督教派又有不同既標準,
有d 只計自己辦學團體既證明,
但有某部份聖公會學校連天主教徒都計,
所以一定要各自己心儀既學校查詢。

原文章由 RonicaKwok 於 08-6-26 15:46 發表

我住西貢... 好想個仔去馬安山讀... 我咁樣應該叫跨網呀可...

item 8 (適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月)... 唔知係唔係... 好驚... 我個仔係大 B.. 2 ...

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 RonicaKwok 於 08-6-26 15:46 發表

item 8 (適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月)... 唔知係唔係... 好驚... 我個仔係大 B.. 2 ...

*
在遞交申請表前,家長宜直接向申請的學校查詢有關「相同宗教」的定義。

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 mama05 於 08-6-26 15:38 發表
得20分咋.

妳咩事要唉氣呀...........20分都好多機會丫, 妳知嗎....好多人都係得10-15分咋:;pppp:

首頁

尾頁

跳至