自由講場

跳至

首頁
34567...11

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

工人開支唔只4000..
你轉份新工,會少幾多錢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

基本洗費

興趣班 $ 4000
校車及午餐$1000
工人: $6000
買送: $4000
日用品$2000
保險加/MPF7000
水電媒電話費加管理費: $4000
C6及我個人洗費6000 (其實只係交通費同午餐, 平均一人$100/日)
99家用: $2000

最基本都要$36000 (一家三口)
未計shopping/去旅行同交稅

大宅

引用:+基本洗費興趣班+$+4000校車及午餐$1000工

原帖由 lojo11 於 15-06-03 發表
基本洗費

興趣班 $ 4000
係喎,仲有小學午餐費,謝謝提醒

珍珠宮

廷廷媽 發表於 15-6-2 23:51
工人人工都四仟一佰幾,佢仲要食你用你,工人條數點止4仟?
Agree請著一個正常的工人,除開每月都起碼$5000
你請著個唔正常,條數我都唔識計俾你睇

侯爵府

引用:Quote:原帖由 cheunghos 於 15-06-02 發表

原帖由 flowerlala 於 15-06-02 發表
想轉工,人工會少咗,預計下條數會點啫
應該甘講,無人清楚得過你你屋企條數,你宜家每月開支幾多實有數咖

珊瑚宮

引用:唔夠你可以點?打劫?

原帖由 cheunghos 於 15-06-02 發表
唔夠你可以點?打劫?

珍珠宮

flowerlala 發表於 15-6-3 00:20
咁真心問,有冇可能/有冇方法小一睇唔到功課,陪唔到温書都跟到呢?

不是什麼名校,普通村校
方法唔係無,但睇吓你忍唔忍得

雖然我好多時間陪小朋友,但除咗小一開學的首兩個月我會睇吓佢功課之外,我全部唔會睇
我係教佢自己功課自己負責,有唔明,做咗識做既先,儲埋等見到阿爸、阿媽先問,過程你要頂得住,可能默書得十幾分,會漏做功課

要忍得住唔好鬧佢,佢出現問題時,要同佢一齊解決問題,review吓點解,一定要提供到方法俾佢,然後鼓勵佢,叫佢自己跟住做,有盡力做,有試,就要讚,少少進步都要讚

仔由小一開始,考top 25%,現在小三,成績慢慢升,去到top 20%

當然,佢唔係叻,但我收貨,因為佢係自己做功課、自己攪掂,亦都喜歡學習,自動自覺,昨日最弱的英文默書都一百分,我好高興

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

引用:2大2細1工人屋$6500左右工人$4000校車$1

2大2細1工人
屋$6500左右
工人$4000
工人點止4千呀

大宅

回覆:4人家庭,34k夠嗎?

其實唔係咁夠,小朋友課外活動都要錢,大時大節長輩生日出去食飯都要錢,未計通漲呢,因人工永遠追唔到通漲😥

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

如果而家份工係人工高、福利好,轉工係要減薪,我會再睇下先,起碼有份時間穩定但又唔洗cut太多人工既工先會轉。

可以小朋友上咗小學一個學期之後再review下,睇下d功課,成績同學習態度、適應能力等等先。

34k 扣除住屋、utility、工人得返18k, 其實係夠既,但唔叫好鬆動,難儲錢囉。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

珍珠宮

flowerlala 發表於 15-6-2 23:45
2大2細1工人
屋$6500左右
工人$4000
小朋友課外活動費(呢筆可大可少)大人返工車費
食用
夏天$2000水電煤點會夠呢要開冷氣.
保險醫療費.

大宅

2大2細1工人
屋$6500左右
工人$4000
有d汶噃!

水晶宮

2大2細1工人
屋$6500左右
工人$4000
雜費呢?例如日用品嗰啲你未計,最少兩個月添置一次啦,嗰度都一千幾百

珍珠宮

cheunghos 發表於 15-6-2 23:46
唔夠你可以點?打劫?
唔好咁衰啦.. 可能設限額,儲錢呢~

別墅

2大2細1工人
屋$6500左右
工人$4000
多有多洗,小有小洗,量入為出

大宅

引用:如果而家份工係人工高、福利好,轉工係要減

原帖由 eeb 於 15-06-03 發表
如果而家份工係人工高、福利好,轉工係要減薪,我會再睇下先,起碼有份時間穩定但又唔洗cut太多人工既工先 ...
我就係諗緊應該上小一前轉定比佢試一個學期先。
我行頭窄,不是常常請人,咁啱有朋友呢個時候有工介紹,所以諗諗

大宅

引用:Quote:flowerlala+發表於+15-6-3+00:20+咁

原帖由 Froggy_joe 於 15-06-03 發表
方法唔係無,但睇吓你忍唔忍得

雖然我好多時間陪小朋友,但除咗小一開學的首兩個月我會睇吓佢功課之外,我 ...
唉,你好叻,揾啱方法教,希望我仔都用得著呢

大宅

引用:工人開支唔只4000..你轉份新工,會少幾多錢

原帖由 wcpcelia 於 15-06-03 發表
工人開支唔只4000..
你轉份新工,會少幾多錢?
少11k左右

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

100% 唔夠。

主 賜 平 安

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

引用:Quote:原帖由 wcpcelia 於 15-06-03 發表工

原帖由 flowerlala 於 15-06-03 發表
少11k左右
你而家一個月儲唔儲到11000先???

主 賜 平 安

首頁
34567...11

尾頁

跳至