論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

夏天又到啦, 如果夜晚好似呢幾日o甘熱, 唔俾工人開冷氣, 是不是好刻薄呢?

我朋友話我好刻薄同好衰wor!

別墅

Re: 夏天又到啦, 如果夜晚好似呢幾日o甘熱, 唔俾工人開冷氣, 是不是好刻薄呢?

上年我同個工人講過,如果囡囡同佢一間房訓就可以開冷氣,如果得佢一個人訓一間房,就唔準開喇!:-P 你估

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 親子王國15週年勳章

Re: 夏天又到啦, 如果夜晚好似呢幾日o甘熱, 唔俾工人開冷氣, 是不是好刻薄呢?

講真,我自已都無開冷氣,涼風扇,
係我老公返來要開先開。
所以我都無比工人開冷氣。
此生無悔入華廈,來生願在種花家!

民房

mcdullyiu 寫道:
講真,我自已都無開冷氣,涼風扇,
係我老公返來要開先開。
所以我都無比工人開冷氣。

我昨晚都係涼風扇,囡囡都係.至於工人佢直頭咩都無開,我咪有得佢law摼番.老公番來先開冷氣!! :-P :-P :-P

洋房

一D都吾唔刻薄, 開風扇比佢已足夠, 摼番D電費咪當補貼佢平日浪費我D水電煤囉.

複式洋房

ngmama,

梗係唔偽刻薄啦,其實係我地自己嘆慣冷氣之嘛,佢地係鄉下大部份都冇冷氣架啦,係我地自己開慣又以為唔開俾佢地唔好之嘛,我以前個工人一開冷氣,佢就即刻著樽領衫,其實佢好怕凍,因為佢鄉下都冇冬天0既,佢反然唔多想我地開冷氣 :-P

別墅

absolutely agree with 新丁媽咪! 好彩我工人連FAN都唔使開,哈哈!!

伯爵府

除非工人同bb 同房,唔係FAN 已經足夠.

大宅

我好讚成亞yatkan 媽咪講的, FAN都OK啦, 係咪佢要求你開冷氣先?

洋房

ngmama

轉番頭想想, 若你現在在這天氣工作的環竟冇冷氣你會點呢?

如果夜晚好似呢幾日o甘熱, 唔俾工人開冷氣, 是不是好刻薄呢?

你自已有冇開? 如果夜晚好似呢幾日o甘熱, 自已唔開冷氣得唔得?
我個囡囡叫Haleema Bibi呀! 21Mar2004出世呀 ;-)

洋房

正所謂人心肉做, 工人舊年新來我都係咁覺得, 自已開冷氣, 無理由佢無得開, 況且我想如果佢夜晚訓好d, 早上做野都會好d. 所以有比佢開. 但後來先知, 這種想法Can't apply to them. 個工人好以覺得老奉咁, 未夠10:00pm就say goodnight, 走入房涼冷氣, send SMS, 講電話. 到秋天(temp. drop to 25C) 都照開, 一日就話你聽Very hot. 真係題起都嬲. 所以今年一於制佢, fan only, no air cond. 如果吾習慣就番菲律賓涼都夠啦.

侯爵府

醒目開學勳章

我個工人成日都係咁講,借個女過橋,話佢 very hot,我就叫佢比 fan 佢,日間吾準開冷氣,除非個女真係熱到訓吾到覺啦

男爵府

我工人做左3年了(而家都仲打緊我工), 都無開過冷氣, 佢又無要求過要開冷氣, 其實佢地在印尼仲熱啦, 咪又係咁過。
不過我就專登買了張"竹片蓆"比佢, 涼好多架, 佢已經好開心, 起碼知我都有為佢著想過。

[size=large]比佢開風扇, 比佢有間房, 有得食有得住, 仲每月淨豆$3270----咁都算刻溥?!?!?!

我扣除家庭開支都無$3270落袋, 係勝在有權開冷氣(都就住黎開) 咁叫刻薄工人真係見仁見智。

王國長老

王國長老

我都覺得俾個風扇佢乜都夠.
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

我都係比風扇個工人用, 佢成日都吾用, 要開冷氣! 成日開通頂, 同佢講吾可以開冷氣因電費貴, 佢話好, 跟住有時入佢房又見佢開冷氣, 問佢, 佢又話按錯掣.
跟住我又試過關大掣, 又比佢發現到, 我話佢知, 冷氣可能壞了, 所以跳掣, 叫佢吾好開, 佢竟然落管理處搵人上黎睇, 因咩事跳掣. (我地住係宿舍). 我真係頂佢吾順啦.
最后我將冷氣條電線cut左, 先可以制止佢吾用冷氣用風扇. 有時吾係話吾肯比佢用, 如佢有自制能力, 係最熱果幾日用我都算啦, 但佢日日咁開通頂, 我自己都冇啦.

大宅

I am sleeping with my little boy, I turn on the a/c until 6-7:00am only. If I sleep alone (sometimes my boy stays at grandma's home and my husband stays in China) I don't need a/c wor. Why would it be 刻薄 to a maid 呢?

洋房

新丁媽咪 寫道:
一D都吾唔刻薄, 開風扇比佢已足夠,

伯爵府

moonsay,

你工人都幾離譜喎, 係我一定"丙"佢.

侯爵府

如果無冷氣比佢地, 甘叫做刻薄, 真係無話可說la. 香港地依家幾多低收入家庭都係無冷氣的?

而且我奶奶屋企, 都係最近先裝冷氣, 我奶奶同姑奶, 幾十年來, 都未試過開冷氣訓覺, 不通佢地係刻薄自己?

公爵府

畀面勳章

我朋友個工人都唔開冷氣架, 不過, 佢同小主人一日間房, 所以佢二公婆叫工人開, 但佢都唔開, . 因為工人話好凍, 但個小主人就話好熱. 所以最後為由佢地三人睡 .

首頁

尾頁

跳至