自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問物理防曬是什麼?有JM用過可分享嗎?我試很多防曬後,臉上都會出暗粒,油脂粒 :(
另外,四肢塗完防曬後,沖涼後都覺得洗唔乾淨,各位有經驗嗎?

禁止訪問

侯爵府

回覆 Sepig 的帖子

物理防曬即係著薄長袖衫/戴手袖.
好似樓下張相劉在石同光熙果啲咁, 戶外用品店有賣.

侯爵府

回覆 Sepig 的帖子

物理防曬無化學成份

侯爵府

回覆:防曬一問

我都想問點卸清啲防曬?(body)

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:請問物理防曬是什麼?有JM用過可分享嗎?我

原帖由 Sepig 於 15-06-03 發表
請問物理防曬是什麼?有JM用過可分享嗎?我試很多防曬後,臉上都會出暗粒,油脂粒 :(
另外,四肢塗完防曬後 ...
市面上既防曬用品,主要分為物理性防曬同化學性防曬,亦有混合。

傳統防曬霜用物理性防曬,將皮膚同紫外光隔離,主要成份係二氧化鈦(TiO2) 同氧化鋅(ZnO), 隔UVA 同UVB,搽完塊面會白雪雪嗰d就多數係物理性防曬。

化學性防曬令皮膚分解紫外光,主要成份係PABA, 紫外光經身體吸收再排出,透明防曬就多數係化學性防曬。我自己完全唔會用化學性既,話就話吸收再排出,但身體唔好就可能會影響身體,PABA本身對皮膚亦唔見得好。

我有買二氧化鈦加落碎粉做防曬粉,有d二氧化鈦係超細(叫納米,但唔係真係納米咁細), 好貼面,不過主要都係搽白雪雪嗰d防曬霜

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

水晶宮

至尊種植勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

出粒粒可能係太油(二氧化鈦係油溶性,一定係oil base), 堵塞汗孔,亦有機會係對隻底油敏感。

識網友只限吹下水、交換下資訊、發揮網力,邊個認真就邊個輸。

別墅

我見有人話夏天就轉用物理防曬會好d,所以想試下。。。因為我試過好幾隻防曬除左出粒粒之外,搽完都會黑

首頁

尾頁

跳至