興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

rose-mag 發表於 18-4-12 12:06
手塑石頭公仔

我以前都有用石頭畫嘢,不過唔知去咗邊

JD930    發表於 19-5-30 14:01
不要從別人的嘴裡去認識我

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

obligation118 發表於 19-4-18 16:20
樓主,你同個女好犀利,可以整到甘多!想問下整完之後點樣收藏?會吾會好容易鋪塵?

我都好中意diy同畫畫 ...

睇下係咩啦,有d我送俾人,女果d除咗公仔屋配件,佢有時都送俾朋友,又或者成日玩,所以冇點封塵。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

rose-mag 發表於 19-4-18 22:31
睇下係咩啦,有d我送俾人,女果d除咗公仔屋配件,佢有時都送俾朋友,又或者成日玩,所以冇點封塵。
...

依家diy真係買少見少,香港地好少人手作,因個個都冇時間。如果自用嗰啲作品,用舊左係咪都會唔捨得丟棄?始終自己成擔心機整。

有啲好奇你部落格blog 係邊?

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

obligation118 發表於 19-4-18 07:00
依家diy真係買少見少,香港地好少人手作,因個個都冇時間。如果自用嗰啲作品,用舊左係咪都會唔捨得丟棄? ...

自用嘅睇下係咩啦,有D都會掉架,咁我可以再整嘛。

我有兩個blog,一個寫煮食加寫小說,而家多數係更新小說創作,食譜好耐另一個冇寫,放上FB同IG多。另一個blog係英文寫有關手工,就係早期放我同個女嘅手工,不過停咗兩三年冇更新,因為好花時間,又要修圖又要寫內容,有興趣你PM我啦。

伯爵府

rose-mag 發表於 19-4-18 23:12
自用嘅睇下係咩啦,有D都會掉架,咁我可以再整嘛。

我有兩個blog,一個寫煮食加寫小說,而家多數係更新小 ...

JM你真你多才多藝,煮食、手工,寫小說都得親子共同創作都幾正,好過依家大部分小朋友都用「電子奶咀」,淨用smart phone ,失去創意

已PM

王國長老

obligation118 發表於 19-4-18 23:34
JM你真你多才多藝,煮食、手工,寫小說都得親子共同創作都幾正,好過依家大部分小 ...

興趣嚟啫,好多人都識,只係有冇寫低,我寫低係想傳落去俾仔女(食譜果d)

我仔女都係上中學至有手提電話,我女睇youtube同ig 有關手工嘅多,佢無聊就左整右整嘢自己玩。

伯爵府

rose-mag 發表於 19-4-18 23:41
興趣嚟啫,好多人都識,只係有冇寫低,我寫低係想傳落去俾仔女(食譜果d)

我仔女都係上中學至有手提電話, ...

我啊媽之前有儲開煮食剪報,但得個儲字其實有好多教學書係要用出黎,先有價值。好佩服你真係整出黎

你個blog好正,而且係單純分享。依家多數網上內容都包含廣告、宣傳,好多嘢睇到最後,都係廣告,雖然賣廣告無問題,但作為讀者,睇得多係會疲勞。所以好開心見到好似你甘,純分享、無商業元素的blogger

王國長老

obligation118 發表於 19-4-19 00:09
我啊媽之前有儲開煮食剪報,但得個儲字其實有好多教學書係要用出黎,先有價值。好佩服你真係整出黎 ...

我呢d小薯仔,冇影響力,廣告商唔會睇中我嘅。

王國長老

回覆樓主:

我女用布碎整嘅迷你公仔傢俬

王國長老

回覆樓主:

用特別冷scrubby yarns織嘅scrubbies, 即係負煲洗碗嘅百潔布,有人用勾針勾,真係唔得,眼都花埋,全低針織,兩個鐘織到一個。

王國長老

回覆樓主:

兩用百寶袋,裝顏色筆,方便携帶出街,又可以反轉,套落一個樽或線轆度當桌面雜物袋用。

王國長老

回覆樓主:

兩個星期慢慢織咗條infinity scarf俾我女
佢自己揀冷,鍾意金色沁閃色冷

伯爵府

rose-mag 發表於 19-4-19 08:24
用特別冷scrubby yarns織嘅scrubbies, 即係負煲洗碗嘅百潔布,有人用勾針勾,真係唔得,眼都花埋,全低針織 ...

百潔布都可以勾出來?大開眼界

王國長老

obligation118 發表於 19-4-20 01:28

我以前都唔知,係fb谷友教,大家整咗交換。
我上面張相係我織俾網友嘅,呢張相入面係我收到嘅,白色果個係勾嘅,混色果兩個係織嘅。

王國長老

obligation118 發表於 19-4-20 01:28

你google search打how to knit scrubbies或how to crochet scubbies會有好多教學片,有教scrubby yarns混棉冷會軟身d, 仲有教用網紗勾,省煲會好用d

伯爵府

rose-mag 發表於 19-4-20 01:47
你google search打how to knit scrubbies或how to crochet scubbies會有好多教學片,有教scrubby yarns混 ...

哇,用詞好專業。我係外行人同編織白癡,依家都好少見人編織,中學時期見到有同學織,佢地有啲冇冷針,就用筷子織,真係創意無限。

用網紗啲線咩好拮手囉?如果我識織,織完之後可能會唔捨得用黎省煲

王國長老

obligation118 發表於 19-4-21 01:33
哇,用詞好專業。我係外行人同編織白癡,依家都好少見人編織,中學時期見到有同學織,佢地有啲冇冷針,就 ...

我媽咪以前買書學織,佢好叻架,識裁剪做旗袍,以前車校服裙俾我著,又織背心,佢教我基本開針低針高針,我就睇佢本書學其他花款,勾針我就係自己睇書學,我媽咪唔識。中學家政堂老師有教織嘢,家政學會就有開班教勾嘢絲帶花番梘花籃。

而家學勾織容易好多,blog, youtube都有tutorials, Youtube有個channel叫針織人生,係廣東話教學,勾同織都有,教得好詳細。

複式洋房

伯爵府

rose-mag 發表於 19-4-21 02:29
我媽咪以前買書學織,佢好叻架,識裁剪做旗袍,以前車校服裙俾我著,又織背心,佢教我基本開針低針高針, ...

你亞媽甘勁既?旗袍好複雜,剪裁、手工,出面賣甘貴,就知道手工幾甘考究。如果相信能量學說,手作diy係會將能量同愛傾注落作品度, 所謂「溫暖牌」,忙碌的都市人冇時間,手作真係買少見少,新一代識織冷衫的可能吾多(我都吾識

樓主你甘犀利,可以考慮開返個YouTube channel 拍片,不過又要拍、又要diy,仲要後期製作,都幾耗時

王國長老

obligation118 發表於 19-4-25 22:17
你亞媽甘勁既?旗袍好複雜,剪裁、手工,出面賣甘貴,就知道手工幾甘考究。如果相信能量學說,手作diy係會 ...

我媽咪以前學過裁剪,會畫紙樣,睇佢造衫好多步驟,但造出嚟真係出得街見人,我就打茅波,用現成衫照剪,不過以前家政堂都有教少少原型,好似留紙口上撲等,但暫時冇時間幫仔女造衫。

Youtube channel真係冇時間,影相再執已經夠忙,而家冇再寫diy post, 因為要寫要執相已經花時間,拍埋片真係力不從心。

首頁

尾頁

跳至