興趣嗜好

跳至

首頁
12345...8

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

由2012年尾開始同一班人每個星期整一樣手工,再貼上博客,
儲下儲下都有六十幾個(中間停咗成半年有多,最近又開始番),
喺呢度開番個帖分享下,都係好簡單又好易搵到材料嘅,
有時係親子手工,我對仔女都有份整,甚至有D係佢地整嘅。

手作目錄
1. 幼兒短褲變手袋 - 2,4,5&15
2. 舊幭造洋娃娃裙 - 11&12
3. 舊幭造洋娃娃衫2 - 17
4. 立體盒子賀咭 Pop-up box card - 18 & 20
5. 環保畢業証書 - 22-23
6. 橡皮擦頭娃娃 - 24-25
7. 公仔化粧品 - 28-31
8. 公仔茶杯 - 32
9. 萬聖節蝙蝠頭帶 - 33 10. 跳舞公仔 - 34
11. 玻璃球吊飾 - 35
12. 八爪魚公仔 - 36
13. 聖誕咭 - # 37
14. 生日咭 - # 44
15. 情人節咭#45
16. 畢業恭賀咭#46
17. 感謝咭#47
18. 聖誕樹吊飾#51
19. BB嘅咭#52
20. Z摺咭#53
21. 雞仔公仔#57
22. 雀仔公仔#61
23. 秋季花環#62
24. 手製介指#63
25. 萬聖節手工:小蜘蛛#64
26. 萬聖節裝扮:九尾狐#65
27. 聖誕樹吊飾#66
28. 迷你古老打字機#67
29. 小雪人 # 72
30. 聖誕吊飾加香包 # 73
31. 立體聖誕咭 # 74
32. 手縫手提包 #76
33. 環保舊T-shirt變手提袋 #77
34. Abbie_mimi分享:利是封狗年擺設 # 80,摺財神 # 81
35. 廚房抹布 # 83
36. 毛毛襪狗仔布偶 # 84
37. 蝴蝶生日咭 # 85
38. 糖紙玫瑰花 # 86
39. 公仔屋DIY kit # 88
40. 手縫圍裙 # 89
41. 手塑石頭公仔 # 90

Cimmy097_Lee    發表於 18-3-13 10:06
APIGMA    發表於 17-10-1 11:20

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

(1) 幼兒短褲變手袋
呢個最近期整嘅,用我女細個著過一條短褲仔改成個手袋,
果個絲帶結同個閃珠係我女自己設計嘅,其他縫補當然係我做啦。

PanCecilia    發表於 17-8-4 15:55
Debbychuchu    發表於 15-8-1 19:17
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

回覆:小師奶家居手工分享

王國長老

(1) 幼兒短褲變手袋教學 (part 1)
唔知有冇人有興趣整,不過我都寫返個步驟出嚟,我懶開衣車,
所以手縫就算,其實續針縫都要幾多時間。

選一條幼童短褲仔,最好是有粗橡皮筋那款,把褲仔底部褲管部份剪去

反轉褲身,將底部用走針步細細針縫好

之後反轉個袋,在袋正面用捲縫法將袋底部再縫一次

王國長老

(1) 幼兒短褲變手袋教學 (part 2)

袋底部兩邊摺一三角位用針縫好,袋底就會有厚度,不是扁平的

之後就是加裝飾,我女自己找絲帶打蝴蝶結(我有整理過),
我用針線把蝴蝶結固定於袋身上,我女再貼上一粒閃石

把兩條麻質帶兩邊用打火機封線口,每條兩邊打個結
把麻質帶用針線固定於兩邊袋口位置

完成,我女已帶過袋出街,都可以承載不太重物件

珍珠宮

近來瘋狂用衣車 梳化套 咕臣 床單 枕袋 被袋 背包都做過   

子爵府

禁止訪問

珍珠宮

2024年龍年勳章 開心吸收勳章

rose-mag 發表於 15-6-4 07:22
由2012年尾開始同一班人每個星期整一樣手工,再貼上博客,
儲下儲下都有六十幾個(中間停咗成半年有多,最 ...
勁﹗

珍珠宮

15週年勳章

王國長老

2)舊幭造洋娃娃裙

呢個新鮮滾熱辣今晚整好已寫埋上博客,而家寫番個中文版喺呢度先。

王國長老

材料好簡單,只要一隻襪,一把剪刀和一條橡皮筋(可同可不用,看你的設計式樣)

把襪在正面攤開,有襪尖腳趾位置剪一細孔,就是領口位置。再於襪兩側各剪一個細孔,作為袖口。

讓芭比洋娃娃穿上,基本上已完成。

可套一條橡皮筋於腰位(看設計式樣,較鬆的襪的確加了會更好看)。

可以自己加點裝飾,我女說加粒閃石在領口,之後還為芭比編鬢辮馬尾。

我跟女兒造了很多款式的衣裙給芭比,下一兩星期會再分享其他式樣做法。

FiFiMa    發表於 17-2-5 12:58

侯爵府

DHA勳章

男爵府

畀面勳章

我都想試下用舊衫變新衫呀, 請問

--> #4 ""之後反轉個袋,在袋正面用捲縫法將袋底部再縫一次"" , 點樣响面再縫呀? 咪睇到囉? 另外, 手縫會唔會好易爛? 我無衣車的...

--> #5 ""把兩條麻質帶兩邊用打火機封線口,每條兩邊打個結, 把麻質帶用針線固定於兩邊袋口位置"", 點解用打火機? 請問點做?

我有好多BB衫, 可以做咩呢? 要實用的, 謝謝指教!!

仲有呢, 剪布係咪要用專用剪布剪刀? 我覺得用普通剪刀好似好難剪

王國長老

PeggieLam 發表於 15-6-7 22:56
我都想試下用舊衫變新衫呀, 請問

--> #4 ""之後反轉個袋,在袋正面用捲縫法將袋底部再縫一次"" , 點樣响面 ...
--> #4 ""之後反轉個袋,在袋正面用捲縫法將袋底部再縫一次"" , 點樣响面再縫呀? 咪睇到囉? 另外, 手縫會唔會好易爛? 我無衣車的... >>>我up咗張相唔知點解出唔到,試下呢張睇唔睇到,

唔易爛,係睇到架,不過專登用呢個捲縫法,睇到都覺得係個pattern,咁縫幾實淨架,當然你要針密D縫細D就冇咁易會甩線。我有衣車不過懶,以前未買衣車前都係用手縫,縫過鞋袋縫過公仔衫頭花。。。其實冇大問題。

--> #5 ""把兩條麻質帶兩邊用打火機封線口,每條兩邊打個結, 把麻質帶用針線固定於兩邊袋口位置"", 點解用打火機? 請問點做? >>>布或絲帶只要遇熱會溶,溶咗就唔會甩線,當然唔係叫你整到著火,而係用打火機喺布帶邊來回燒一燒,D布質溶咗少少就唔會甩線架啦。你睇下呢個youtube片就會見到點做,示範果個用打火機同辣雞兩樣嘢做,片入面係絲帶,我用嘅係麻質帶,原理效果都係一樣。

我有好多BB衫, 可以做咩呢? 要實用的, 謝謝指教!!
。。。變成細枕頭套CUSHION套
。。。整公仔
。。。剪成布條可以織成地氈/頸巾
。。。整百家被或者做拼布,不過要好花心機

男爵府

畀面勳章

回覆 rose-mag 的帖子

謝謝你呀!! 你好勁呀!! 百家被真係好花心機呀, 可能到我老咗無世藝都會整既....

王國長老

3)舊幭造洋娃娃衫2

呢個係我小女之作,完全冇教過佢,係佢自己諗自己整,我只係還原影相出帖。

又係一隻襪(應該話係半隻,只要襪筒部份,因為整件衫)加兩條細橡筋圈(細路女紥頭髮果種)兩條加把較剪

剪出襪筒部份,喺隻襪個橡筋頭對落每邊剪兩個窿,唔好太大,只要手臂可以伸出再大少少就得。

用兩條橡筋圈喺個袖口對落綁緊,基本件衫就完成啦。

變款:單肩裙
只喺襪頭一面剪窿,再用橡筋圈綁緊,做裙就襪筒部份留長D。

Cimmy097_Lee    發表於 18-3-13 10:07
-maymay-    發表於 16-12-15 16:02

王國長老

回覆:小師奶家居手工分享 (新作3 -

4) Pop-up box greeting card
整咗兩晚,主要係剪花同度吹吋切紙黏最花時間,之後要慢慢試位,睇下點放好睇d, 呢次整得麻麻地,希望朋友收到鍾意啦。

珍珠宮

畀面勳章

引用:整咗兩晚,主要係剪花同度吹吋切紙黏最花時

原帖由 rose-mag 於 15-06-20 發表
整咗兩晚,主要係剪花同度吹吋切紙黏最花時間,之後要慢慢試位,睇下點放好睇d, 呢次整得麻麻地,希望朋友 ...
哇,靚到呢....收到實開心死呀

王國長老

4) 立體盒子賀咭 Pop-up box card

呢個其實好容易做,上網打pop-up box card,會有好多教學,我都係跟youtube片及網上教學做,網上亦有圖樣可以download落嚟用,打pop-up box card template就得。呢張已非第一張呢款賀咭,上次我跟呢個youtube片整

亦可以跟呢個博客整,有晒步驟,可以跟住做,http://www.splitcoaststampers.co ... rials/popupboxcard/

花款可以自己變,我係上網搵D懷舊玫瑰花、蝴蝶、星星、杯子蛋糕圖案,彩色影印再剪出嚟,之後續個拼,蝴蝶就因為要飛舞空中,所以就用咗一D膠片。呢個花款嘅咭最多變化係可以配合不同顏色圖案做出用於不同場合嘅賀咭,我用呢款整做過情人節咭,亦都整過生日咭同聖誕節咭。

呢款咭最花時間係度呎吋同剪紙,年紀大,剪兩剪手腕同膊頭都好痛。。。最後加條絲帶再整埋信封就寄得,今日寄時冇影到個信封添。

首頁
12345...8

尾頁

跳至