母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

一開始埋身人奶直到而家26個月大,BB到而家仲好大奶隱,早午晚都要啜,特別係瞓覺,一定要啜住瞓,半夜醒左又要啜,有時肚餓要扭飲奶,都唔願食固體,變左惡性循環,試過俾奶粉,佢唔飲,唔俾佢啜又發哂脾氣狂扭計,我想佢食固體食好啲,可以點幫佢戒人奶?請jm 賜教

複式洋房

回覆:已經餵到2歲,想幫佢戒

同我一樣呀!只係我個而家一歲。聽人講等bb大d就會自然食固體多d, 但估唔到你個兩歲仲係咁情況,我都好驚係咁喎

男爵府

回覆:已經餵到2歲,想幫佢戒

2歲絕對可以同佢講道理,你堅決唔俾佢喊幾耐都無⋯你要話佢知佢大個要食飯⋯奶奶只有臨訓前可以飲,其他時間肚餓就食野,如果餐飯唔好好食,連臨訓餐奶都罰無得飲⋯唔需要俾奶粉,佢現在係要食固食好d,奶粉解決唔到問題
俾d時間佢⋯唔會一日就可以成功⋯加油!堅持!

男爵府

引用:一開始埋身人奶直到而家26個月大,BB到而家

原帖由 Katelyn^.^ 於 15-06-04 發表
一開始埋身人奶直到而家26個月大,BB到而家仲好大奶隱,早午晚都要啜,特別係瞓覺,一定要啜住瞓,半夜醒左 ...

呢個問題同C6都嘈咗好耐!!其實我好想比大囡(現30m)自然離乳雖然好痛(瞓住吮)有時會比佢咬親
C6覺得阿囡太依賴我(&媽媽奶)迫同佢戒,但我自己好想繼續比佢飲,直至細囡出世!真係要做到好恨心:\'(:\'(:\'(間中泵出嚟比大囡飲,同佢慢慢講道理!宜家過咗1個月,有時扭計都會想埋身(勁喊),嗰下真係心痛但真係要好堅持唔可以埋身

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Katelyn^.^ 發表於 15-6-4 11:59
一開始埋身人奶直到而家26個月大,BB到而家仲好大奶隱,早午晚都要啜,特別係瞓覺,一定要啜住瞓,半夜醒左 ...

早午晚都要奶,咁佢一日食幾多餐?

半夜佢肚餓,可能因為佢食唔夠。小朋友要日頭吸收既卡路里大過消耗既卡路里,佢夜晚至唔會餓醒。

如果佢半夜只係為過口癮而啜,咁要狠心同佢戒,可以的話分房訓。如果佢未轉小童床就唔好轉住,等佢慣左半夜唔扭啜奶先。

佢唔食固體就算,下一餐至食,唔好俾佢飲奶。飲奶時間係由你去決定。只要佢夠精神,唔駛緊張佢食幾多固體,2歲幾小朋友多數食好少野,我大仔練仙練到5歲至食番多d野。

佢唔飲奶粉的話, 試俾鮮奶,要試一段時間。可以用奶樽咪俾佢用,當過渡期,可以用杯飲當然更好。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊