懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

我佗緊女, 老公係獨子, 62在我未有時已改定d男仔名, 又問師傅幾時有男孫, 搞到我好反感, 我今次係ivf放最後一次胎先成功, 我老公話有已經好好, 叫我唔好理62, 但我想像到佢一知道是女既面口一定會好衰, 所以宜家都未比6299知我有左.

大宅

引用:Quote:nk88+發表於+15-6-5+12:13+控制唔到

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-06-05 發表
我同c6煩緊同唔同6299講好,唔講住,我同c6都可以開心一段時間,講左我驚6299搞到我地唔開心… 同埋我想有 ...
你都控制唔係其他人講乜諗乜
最緊要唔好比人影響到情緒
如果你生囡,就算佢地講乜事實上你都冇錯
說話d難聽,你就比佢發洩左就算
佢地到係因為失望先會咁
唔使比自己太壓力自己要改變佢地
Keep 住你自己開心,對件事點都有好處

男爵府

dreamcomestrue2 發表於 15-6-5 15:08
我佗緊女, 老公係獨子, 62在我未有時已改定d男仔名, 又問師傅幾時有男孫, 搞到我好反感, 我今次係ivf放最後 ...
咁你打算幾時講?點講?

大宅

引用:Quote:dreamcomestrue2 發表於 15-6-5 15:0

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-06-05 發表
咁你打算幾時講?點講?
我好少見6299,下次可能係8月,到時我個肚6個月應該明顯,想到時先比佢地知,但老公想早點比99知,驚佢太遲先知會覺得我地唔尊重佢而傷心,我宜家15w, 老公話照埋結構講,我諗住叫老公自己whatsapp講左比6299知先,我唔想見到62當下個反應!

複式洋房

回覆:joker04012 的帖子

大宅

回覆:有冇陀女b的jm男家重男輕女

掉返轉,6299就鍾意女孫,第一胎陀女緊張到呢,而家仲錫到燶,今胎陀仔問都唔問下,今日照完返黎俾相99睇,望左一眼都無反應!
其實仔女都係孫,都唔明架!
我都預計99第時一定有偏心情況出現黎喇! 仔女都係自己生既,仔女都係心肝寶貝! 唔洗理人講咩架喎!

複式洋房

我係女家(由其我媽重男輕女)

大宅

我62鍾意囝,我99鍾意囡。。不過我陀囡~99勁開心,反正我會比奶奶湊,佢開心咁湊囡囡係好事,而我就最緊要囡囡健康開心~

翡翠宮

EudyptulaMinor 發表於 15-6-5 12:26
我c6一直都話想要女架,男家班親戚(全家族都咁講野)知道就講堆咩囡生出黎第時都係人地嘅,又話咩長子嫡孫 ...

果時C6會同佢哋講生女好命,生仔好聽,依家咩年代啊,仲長子嫡孫

複式洋房

我反而係99 c6 同我媽都好想我生囡,話生囡得意可愛!由其係我c6,名都諗埋,但係無諗過囝囝叫咩名....我就仔女都無所謂,健健康康就可以

別墅

回覆:Angela83 的帖子

我老公都係長子嫡孫,好彩第一胎係仔仔,6299好開心不過之前聽到99講話生仔就識湊,生女就唔知點算因為99生幾個都係仔

男爵府

bowietam 發表於 15-6-8 16:39
我老公都係長子嫡孫,好彩第一胎係仔仔,6299好開心不過之前聽到99講話生仔就識湊,生女就唔知點算 ...
生女就唔識湊?我唔信,擺明重男輕女!你99又係冇女呀?係唔係又會同人曬命話自己生仔?

大宅

EudyptulaMinor 發表於 15-6-5 11:43
其實我同c6都好恨要個女,甚至話如果生兩胎都係仔就會追多個希望係女,但如果頭兩胎只要有一個係女都唔會考 ...

我老公都係獨子,6299冇比壓力,我同老公都係想要囡先,同你地諗法一樣,一囝一囡當然好,諗住兩個囡囡唔會追但如果兩個囝可能會再追囡。

而我呢次係囝囝黎,不過頭兩次冇左無論囝定囡只要健健康康就好了。

呢個年代,我老公同姐夫都係陪女家多,反而我阿哥先係潑出去既水....

HystericBBB    發表於 15-6-8 17:20

大宅

育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章

放輕鬆去面對佢吔, 我覺得唔需要太在意6299, 當然亦明白各位JM嘅壓力, 但仔女係天註定, 都無得強求咁多, 衰D講句到百年歸老時都係我吔享兒子女褔, 最緊要自己喜愛
講真衣家年代, 已經好多人話生女好過仔, 將來老左/有咩病痛女會陪伴照顧多D架!

別墅

引用:Quote:bowietam 發表於 15-6-8 16:39 我老

原帖由 EudyptulaMinor 於 15-06-08 發表
生女就唔識湊?我唔信,擺明重男輕女!你99又係冇女呀?係唔係又會同人曬命話自己生仔? ...
佢咁唸都冇計,所以慶幸自己佗仔

男爵府

HystericBBB 發表於 15-6-8 17:34
放輕鬆去面對佢吔, 我覺得唔需要太在意6299, 當然亦明白各位JM嘅壓力, 但仔女係天註定, 都無得強求咁多, 衰 ...
呢個年代真係生女好過生仔!

男爵府

應該教育下99

「孩子的性別是由父親的精子決定。精子的性別染色體(第23對染色體)分為帶有X染色體和Y染色體精子(XY),卵子的性別染色體則是一對X染色體(XX),當精子與卵子結合時,若精子中的X染色體與卵子中的X染色體結合,孩子生出來便會是女性;若精子中的Y染色體與卵子中的X染色體結合則是男性,所以在自然受精的情況下,孩子的性別幾率各佔50%。 」

所以陀女呢個結果唔應該怪女人,應該問下佢個仔

男爵府

冇咩所謂,最緊要就係BB健健康康,男女都係佢哋嘅孫。

翡翠宮

BB防敏心得分享勳章

我同C6覺得囝囡都好,只要健健康康就OK。但四大長老就希望可以先抱男孫,雖然佢哋冇話,但睇得出。

大宅

我c6屋企係潮州人, 超重男輕女, 我最憎呢d傳統! 我自己就仔囡都無所謂, 雖然生仔生囡都唔關佢地事~ 第一胎咁橋係仔, 佢地好開心, 今胎係囡, 我係佢地面前直講“好彩今胎個肚掙氣陀囡, 如果係仔我真係喊呀!”

EudyptulaMinor    發表於 15-6-9 09:18

首頁

尾頁

跳至