論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

啱啱生完BB冇耐,工人突然要借錢,唉…
工人話印尼有間屋半價賣比佢屋企,想借3萬買屋,每月還2千比我。

工人剛開始第三張約2個月,過去表現不過不失,玩電話係通病。好大女。

我家有1個4歲童加一個初生B, 兩夫婦都要返工,得工人照顧兩小。佢呢個時候借錢,比我感覺真係好差,不理佢買屋屬真屬假,好似若果我唔借就無人照顧2小咁。

我若借錢比佢,佢走佬,我唔見3萬加Agent錢加時間加請鐘點錢。

我唔借比佢,佢駁炒,我又唔見長期服務金加机票加一個月人工加Agent錢,又係幾萬,真係進退惟谷……

JM們有乜好建議去對應工人?

子爵府

回覆:唉,終於輪到我喇… 工人借錢

唔借啦 走佬你真係大件事

伯爵府

過5年先要比long service payment, 你剛續約應該未過。你當然唔借。 你依家搵定工人,搵到就炒啦。

男爵府

借3萬咁多,一定say no

複式洋房

我同樓主都有相同情況, 工人話借2萬, 屋頂穿洞漏水要裝修, 佢亦做得不過不失....

我check過僱傭條例, 預支薪金每個月不可扣除多於四分之一, 以$4000計 即只可扣$1000作還款, 呢點好緊要可以用呢個理由唔借, 如果借就一定要keep佢passport

大宅

三萬太多沒唔借啦

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

借3萬揾乜野還? 等炒. Long Service 都無咁多.

複式洋房

回覆:kclchan 的帖子

我剛借左$比工人,工人工作態度差左。3萬到手,佢可能䝱持你了。也許可能她會好感謝你,你要問自己搏吾搏?賭博差不多

別墅

回覆:christinebbei 的帖子

梗係唔借!3萬咁多!

大宅

No way.

別墅

借左就無,梗係吾借。最多借一個月糧。

男爵府

3千都唔借啦,3萬?無可能,你工人痴㗎,咁都夠膽問,太太識印銀紙咩

複式洋房

回覆:kclchan 的帖子

係印尼買樓好似係唔洗1下子比幾萬㗎喎...
有得分期比銀行㗎。冇記錯的話。

大宅

唔借,找新工人!我也一樣!

大宅

不要借啊

大宅

其實駛唔駛3萬咁多?我工人做左年半左右已經買左屋,一隻牛同電單車喎。我仲要肯定佢都只係每月寄一半至3分2糧返屋企養家,都仲買到咁多野,喺香港又買衫買鞋去迪士尼同去中環坐摩天輪,我都未有咁豪玩呢😅

大宅

多謝你地既意見,我地決定咗唔借!先生話揾Agent開fiIe揾定工人先,依家個姐姐有乜依郁會即炒……

子爵府

引用:多謝你地既意見,我地決定咗唔借!先生話揾

原帖由 kclchan 於 15-06-06 發表
多謝你地既意見,我地決定咗唔借!先生話揾Agent開fiIe揾定工人先,依家個姐姐有乜依郁會即炒……

...
啱!這樣可以將損失減至最低
續完約就借錢,此人不要得。

伯爵府

就算借左都解決5到問題,佢重有其他支出就會問財仔,那時就更難應付.事實上D工人5識量力而為係5可以鼓勵

複式洋房

30000系印尼可以起一间房啦....点可能借甘多?

首頁

尾頁

跳至