自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

伯爵府

回覆:以前一話韓國唔好就比人話, 宜家... (個人小故事)

聽聞,韓國男人好鐘意打女人喎

大宅

回覆:以前一話韓國唔好就比人話, 宜家... (個人小故事)

留毛

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

我同D大6廠員工傾開, 佢地話如果係韓國公司下單, 佢地一係唔接, 一係要俾晒$先接, 因為試過好多單係韓國人走數...

男爵府

2018復活節勳章

蝦米豬 發表於 15-6-9 11:32
同意, 試過有女人整容失敗, 個面漲咗, 佢哋比個女人個名都是大風扇阿嫂, 佢哋對風扇是有特別的"喜好"
係喎, 韓劇D屋企冇乜出現風扇喎!

珍珠宮

留毛

用戶要求終止服務

引用:Quote:蝦米豬 發表於 15-6-9 10:42 韓國或

原帖由 nisha 於 15-06-09 發表
Agree. HK is my home, may not be the best but must be one of the best
agree,sure!

男爵府

回覆:蝦米豬 的帖子

留毛等分享

男爵府

熱血勳章

伯爵府

alphabetagamma 發表於 15-6-9 10:49
我老公秘書嫁韓國男人,生活美好。

我認同你文中的天下烏雅一樣黑。但唔洗特突label一個國家的好和不好。

agree, 日本咪一樣大男人主義, 咪一樣係街邊痾尿, 每個地方都有好同唔好啦. 話中韓劇毒, 點解唔講中日劇, 台劇毒呢? 戲劇哩家野原本就係假架啦, 要睇真實情況日常生活都可以見到啦, 睇劇都係RELAX/娛樂自己的一種活動, 駛唔駛講到咁誇

Chirley    發表於 15-6-10 14:12

珍珠宮

大廚勳章 陪月勳章

從來唔中意泡菜國

寶石宮

寶石宮

珍珠宮

alphabetagamma 發表於 15-6-9 10:49
我老公秘書嫁韓國男人,生活美好。

我認同你文中的天下烏雅一樣黑。但唔洗特突label一個國家的好和不好。
係, 全世界每個國家都有衰人同好人, 點解係要標籤某一個國家?? 日本無騙子咩?? 台灣又會唔會專登拍佢既黑暗面比你睇?? 美國無歧視??

Chirley    發表於 15-6-10 14:12

珍珠宮

蝦米豬 發表於 15-6-9 10:43
1. 雖然香港的空氣質素不佳,但首爾更差,有「黃沙」(沙塵暴)
2. 香港樓價高,韓國樓價的確沒有香港高, ...

韓國租屋有2種, 一種係全賃, 一種係月賃, 2種既分別以前已經有jm在其他post講過.
韓牛係貴, 因為產量少同埋唔會出口, 但韓國亦有入口美國牛肉.
韓國人均收入係比香港低, 但係韓國唔止首爾一個地方, 仲有好多鄉村, 果度既物價比大城市低. 要比較的話, 唔該搵埋物價指數先至好比較.

kasumi_bbq    發表於 15-6-9 17:06

子爵府

szesze_lam 發表於 15-6-9 12:03
agree, 日本咪一樣大男人主義, 咪一樣係街邊痾尿, 每個地方都有好同唔好啦. 話中韓劇毒, 點解唔講中日劇, ...
是的, 有日劇, 韓劇, 台劇, 內地劇, 美劇...

只是我甚少遇過因為追劇迷劇迷到學那個地方的語言, 然後結交那個地方的(男)朋友, 然後奮不顧身飛過去"尋夢".

內地有嗎?
台灣有嗎?
美國有嗎?

是有的, 但數目應該比日本及韓國少.
日劇在香港有一段較長的歷史, 文字/語言的障礙較少, 故"新鮮感"及"神秘感" 相對較韓國少.

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

洋房

子爵府

小歪仔 發表於 15-6-9 12:08
係, 全世界每個國家都有衰人同好人, 點解係要標籤某一個國家?? 日本無騙子咩?? 台灣又會唔會專登拍佢既黑暗 ...
我都有美日台的分享, 如有興趣我可以出post 談

願攜手渡過悲傷, life is still going on.

子爵府

一個人在首爾

一個女子憑點點韓語基礎隻身前往韓國,遇上的文化衝擊還真不少。

1.發現自己矮了一截,韓國男女平均都比香港人高
2.在繁忙下班時間在地鐵見到不少模特兒身型的美女,也為自己不是「餅印」鬆了一口氣
3.在地鐵上被人碰撞多次而當事人不道歉
4.在街上多次有路人用韓文向我問路
5.被剛認識不久的朋友問我為何不化粧,還送我一支口紅
6.看見當地男女喝「真露」面不改容,男的要喝至酩酊大醉才罷休
7.坐地鐵從巿區去機場需要兩小時,眼又睏腿又麻
8.韓國人大部份都有看「無間道」,也知道周星馳是誰,覺得星爺 “handsome”
9.我用普通話說「你吃飯了沒有」被當地人當作粗口

lovelovesing    發表於 15-6-9 12:31

珍珠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 分享愛 想生BB熱投 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

伯爵府

引用:Quote:小歪仔+發表於+15-6-9+12:08+係,+全

原帖由 蝦米豬 於 15-06-09 發表
我都有美日台的分享, 如有興趣我可以出post 談
有興趣呀樓主,5d5d

首頁
12345...11

尾頁

跳至