跳至

首頁

尾頁

大宅

如題!及請問從什麼途徑可以知道?

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:請問邊幾間小學多跨境學童

太複雜太詳盡唔知點答你

禁止訪問

大宅

Mrs. So, 我係你fans黎,入左黎呢度做cd rom幾年架嘞, 我大囡黎緊9月選校呀

複式洋房

回覆 喬媽2010 的帖子

成日見Mrs So 比意見, 請問Mrs So 是什麼人? 好似好多人識,謝謝

公爵府

回覆:喬媽2010 的帖子

基本上兩年前設了跨境校網, 每間大埔小學小一按班數每班兩個位預留跨境

點解三水, 浸公, 吳小, 梁小, 蔡小, 黃鑾, 大官小會收跨境生, 因多年前出生率低, 收生不足, 導致縮班之餘為保校只好收跨境, 而聖心/循小亦穩定下來走上軌道開足小一班數

由於上述學校曾經開班不足, 校舍有多餘課室多出就安排承接北區兩三年學位供應不足借位北區學生及跨境學童, 所以黃鑾/蔡小兩年前曾去到七班,.新聞亦有講.

sampcy    發表於 15-6-9 17:09

公爵府

回覆:lamchiichii 的帖子

我只是一個普通C9, 蒲了BK 十幾年, 睇住BK 成長, 亦是大埔土生土長居民, 亦曾是地區工作與教育有關, 更比人誤以為我是做教育局

我只是心水清, 眼見家長當局者迷, 多咀搭訕

大宅

回覆:lamchiichii 的帖子

佢自己介紹左

大宅

回覆:mrs.so 的帖子

聖心/循小亦穩定下來走上軌道開足小一班數 << 呢兩間都係我考慮之列呀,咁即係呢兩間比較收得少過之前?
我記得之前睇過post,有媽咪話見到大巴一車車咁車去聖心,真的嗎?

公爵府

回覆 喬媽2010 的帖子

我無親眼見過落車, 不過我親眼見過跨境巴內有幾間小學既學生

複式洋房

回覆 mrs.so 的帖子

Thx

大宅

回覆:mrs.so 的帖子

咁又係喎,一架車可有幾間小學學車

複式洋房

黃福鑾﹑官小﹑浸小同三水都多

去睇下放學就知道。

複式洋房

蔡小這兩年都開4班only

大宅

回覆:sora2013 的帖子

係喎,thanks~

公爵府

回覆 lamchiichii 的帖子

口岸塞爆學童 「大肚班」開學 跨境校巴遲到

好在呢兩年陳校長空降入蔡小, 另一番新景象, 蔡小今日今日唔算好差, 只係要時間走出陰霾

複式洋房

引用:回覆+lamchiichii+的帖子口岸塞爆學童+「大

原帖由 mrs.so 於 15-06-09 發表

口岸塞爆學童 「大肚班」開學 跨境校巴遲到
陳校長真係好用心,作為佢既學生家長係feel到。

複式洋房

陳校長係咪沙田聖心XX做過校長?

公爵府

不是聖心, 是胡X貞小學副校長

複式洋房

THX

首頁

尾頁

跳至