烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

頭先焗曲奇時,一打開D高溫風吹出來,對眼即時痛及視力濛糊,眨下眨下之後就無事了,只是紅些少,會不會有問題呢?

大宅

Jm 對眼仲有冇事?? 如果仲有唔舒服 快快睇眼科喇,眼睛問題……奉勸唔好拖……希望你冇事啦!

大宅

引用:Jm+對眼仲有冇事??++如果仲有唔舒服+快快睇

原帖由 kylieyee 於 15-06-11 發表
Jm 對眼仲有冇事?? 如果仲有唔舒服 快快睇眼科喇,眼睛問題……奉勸唔好拖……希望你冇事啦! ...
謝謝關心,表面無事,我係怕有後遺症傘,我再觀察下先。

男爵府

回覆 Vero 的帖子

不要擦.
會傷.

有蒸餾水, 沖一下, 如仍痛, 去急診. 政府.

溫度好高. 怕傷內.

好擔心您. 小心. 急症看下放心一些.

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

無樹,不用太擔心,如果不是硬傷,角膜啲細胞好快復完,有時大力“卒”都可能會“卒”甩角膜,但如果對返正,距地會在一分鐘內復完,反而你要處理面部外傷,陷入式焗爐比較低,開門時要小心熱力衝上來。

大宅

引用:回覆+Vero+的帖子不要擦.會傷.有蒸餾水,+沖

原帖由 kyky123 於 15-06-11 發表
回覆 Vero 的帖子

不要擦.
多謝關心,呢排雙眼好似比較敏感。

大宅

引用:無樹,不用太擔心,如果不是硬傷,視網膜啲

原帖由 kenstin 於 15-06-12 發表
無樹,不用太擔心,如果不是硬傷,視網膜啲細胞好快復完,有時大力“卒”都可能會“卒”甩視網膜,但如果對 ...
多謝意見,我面部無事,只是雙眼。

珍珠宮

引用:頭先焗曲奇時,一打開D高溫風吹出來,對眼即

原帖由 Vero 於 15-06-11 發表
頭先焗曲奇時,一打開D高溫風吹出來,對眼即時痛及視力濛糊,眨下眨下之後就無事了,只是紅些少,會不會有問 ...
立即約私家眼科診所,放大曈孔,睇眼底。可能有事你不知道,拖延會盲的,請不要再拖!

珍珠宮

引用:頭先焗曲奇時,一打開D高溫風吹出來,對眼即

原帖由 Vero 於 15-06-11 發表
頭先焗曲奇時,一打開D高溫風吹出來,對眼即時痛及視力濛糊,眨下眨下之後就無事了,只是紅些少,會不會有問 ...
跟你說我姐男友,就是給熱的氣噴了,幸好他立即call白車,視網膜脫落了,因為早發現,只傷害了一部分,還有一半視力

珍珠宮

引用:無樹,不用太擔心,如果不是硬傷,視網膜啲

原帖由 kenstin 於 15-06-12 發表
無樹,不用太擔心,如果不是硬傷,視網膜啲細胞好快復完,有時大力“卒”都可能會“卒”甩視網膜,但如果對 ...
應該叫樓主去先專科吧!視網膜能自己復完?什麼理論?視網膜是眼科手術入面,最難的手術!就算是醫生都一定要放大曈孔,才能確定每一個人的視網膜有沒有問題!而且樓主曾出現視力模糊有可能傷及視網膜,亦有可能急性青光眼!

大宅

引用:Quote:原帖由+Vero+於+15-06-11+發表頭先焗

原帖由 PIGPIG朱 於 15-06-17 發表
跟你說我姐男友,就是給熱的氣噴了,幸好他立即call白車,視網膜脫落了,因為早發現,只傷害了一部分,還有 ...
咁恐怖?但是這是上星期三發生的事,這幾天BB病左,我分身不到去睇眼科。等我同c6傾下先。你的朋友比咩噴到,有几嚴重?

男爵府

回覆 Vero 的帖子

您去看眼科. JM 說的很對. 可能眼力會影響, 慢慢才出來.
如果,您是怕出面貴, 雖然您意外己成一星期, 但,去急診眼下, 醫生會否轉介. 唔好小看.

熱力真的好勁. 200多度.出來.

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PIGPIG朱+於+15-06-17+發表跟

原帖由 Vero 於 15-06-17 發表
咁恐怖?但是這是上星期三發生的事,這幾天BB病左,我分身不到去睇眼科。等我同c6傾下先。你的朋友比咩噴到 ...
我、我家姐,我家姐男友,都試過視網膜脫落,我今年二月才做手術,好彩我聽過其他人盲既故事,心血來潮,約醫生睇。。。點知一睇已經脫離到黃斑區外的血管,沒痛沒痕沒睇唔到野既情況下,我差點點就盲。
之後我見到什麼人都叫他們要去檢查眼底,只是一千元以下的診金,我覺得應該要做

男爵府

回覆 PIGPIG朱 的帖子

AGREE.
我覺得, 真的不要慳呢一千元. 健康是冇價的.

大宅

回覆:被built in 焗爐的高溫風吹親對眼

可能戴眼鏡既人比較幸運喔!

btw, 樓主都係check下啦,你上得黎問都係因為唔放心姐, check左唔駛成日心掛掛

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+PIGPIG朱+於+15-06-17+發表跟

原帖由 Vero 於 15-06-17 發表
咁恐怖?但是這是上星期三發生的事,這幾天BB病左,我分身不到去睇眼科。等我同c6傾下先。你的朋友比咩噴到 ...
家姐男友,已經是十年前的事,是給熱的氣噴到,詳情我沒多問。

另外一個,是我陪媽媽做白內障,對面的男士,大約只有5x歲,他覺得看東西矇,有點痛,亂聽朋友說,去買眼藥水滴,又不告訴子女,拖延了兩星期,才去睇醫科,証實急性青光眼,立即幫他做手術,但不幸只能救回5%視力,只能看到一個人的人形,就是要多謝這位先生,跟我說他的故事,我才排期做眼檢,才能拾回一生。

希望你檢查後,一切安好

大宅

回覆:被built in 焗爐的高溫風吹親對眼

多謝各位提點,我會盡量明天去睇。不是錢的問題,只是近日較忙,個B今天重發高燒肚疴...。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 15-6-17 23:23
應該叫樓主去先專科吧!視網膜能自己復完?什麼理論?視網膜是眼科手術入面,最難的手術!就算是醫生都一定 ...

你咪咁吓人啦,根據樓主所講,吹到的那一刻眼有痛和模糊,但眨眨眼就無事,只系紅左,紅左是外皮傷,慢慢會復完,模糊的確是傷到視網膜,但估計並不嚴重,角膜由細胞組成,復完能力驚人,如果不是傷得太嚴重,會在10幾秒內復完,但如果唔好彩系這短時間內有細菌入內,就可能會病變,視網膜手術後主要工作就係防止病變出現青光眼,如果真係中招,都第7日了,痛到樓主都忍唔到啦,盲左啦。

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章

PIGPIG朱 發表於 15-6-17 23:18
跟你說我姐男友,就是給熱的氣噴了,幸好他立即call白車,視網膜脫落了,因為早發現,只傷害了一部分,還有 ...
你的這位朋友可能傷得比較嚴重,傷到視網膜脫落,而未能對正位置,使其不能修復,當然視網膜還在啦,但去到醫院期間可能受染,引致有其他問題。人眼的確有自我修復能力的,遇到外物攻擊,異物入眼,會眨眼的,而同時間細胞也會不斷修復。

珍珠宮

引用:Quote:PIGPIG朱+發表於+15-6-17+23:23+應該

原帖由 kenstin 於 15-06-18 發表
你咪咁吓人啦,根據樓主所講,吹到的那一刻眼有痛和模糊,但眨眨眼就無事,只系紅左,紅左是外皮傷,慢慢會 ...
我唔係嚇人,我係唔希望樓主有事唔知,到時一生受害,去比醫生check下係最正路既做法,專科醫生都要睇眼底先話到比你知有冇事,你就睇幾隻字知道樓主有冇事?你好肯定樓主完全表達到實情,你又完全理解到,之後你有甘既經驗去正確評估?連望下樓主隻眼,你都未望過,你就估到?你做眼科醫生?係邊度開診呀?

唔洗放大曈孔,就可以確定人地眼底冇事,我估你可以上最強大腦了

kenstin    發表於 15-6-18 11:07

首頁

尾頁

跳至