親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

手痕買左台中,今次吾上青境,打算去飛牛,請問附近仲有乜地方適合小朋友玩呢?

大宅

台中 和南投盧山那邊的溫泉酒店,可能有些有兒童滑梯的,示乎你選那些景點。太部份去過,但未去過新開的主題樂園,感覺適合較大小朋友。

五星☆☆☆☆☆極力推薦

☆☆☆☆☆ 高美濕地(是看日落的好地方,有濕地招潮蟹和彈塗魚、有很多發電大風車,水很清、風很大,帶小朋友宜早上去,免人多,下水玩玩摸摸蜆,很好玩。風景很美。)

☆☆☆新社新社花海(我未去過,如果有花賞便去,但小朋友不愛賞花?)
☆☆☆安妮公主花園、新社莊園(新社古堡) (歐洲式花園,幾靚,我未去過,大人喜歡,小朋友未必,因為得個睇字)
☆☆☆☆☆瓦盆鹽田 (我未去過,朋友去過,可以擔鹽,覺得好玩,適合細路)

☆☆☆頑皮世界動物園 (很low grade的,但有些其它動物園沒有的動物,如豬一般大的老鼠,可以近距離看動物,參不多與人打成一片),有些兒童機動遊戲
☆☆☆☆白河蓮花 (可以站在大蓮葉上影相) /
☆☆☆七股鹽山(很細的山,同地設有很多兒童玩意)
☆☆潟湖(可以乘木伐遊紅樹林,要黃昏前去,多蚊。我們黃昏後去,太遲了,無得玩)

☆☆☆薰衣草森林 (有薰衣草園,童話式幾得意,地方不太大,風景為主,細路少少覺悶)

☆☆☆☆☆飛牛牧場一日遊(餵牛奶給小牛、搾牛奶、餵羊、小鴨巡遊、DIY雪糕)

☆☆☆彩虹眷村(途經就去,全村都有彩繪,心盈也受感染)

☆ ☆☆☆埔里酒廠 / 廣興紙寮(DIY手工造紙)
☆ ☆☆☆集集(乘小火車) /車埕 /香菇農場採菇 (最好可以即場打菇煮來吃)
☆☆☆日月潭(坐船遊湖、踩單車)
☆☆☆九族文化村(在日月譚則,可順道遊,覽車。上次去,有雷爆和大雨,結果取消沒去了)

☆☆☆☆☆清境農場: 青青草原(逢星期六?有剪羊毛show,有馬術、餵錦羊)
小瑞士花園 (這是最大的紙箱王店,不要去其它的紙箱王店,可餵魚和鳥)/ 風車廣場 (沒什麼好看,順道遊)
☆☆☆ 合歡山 (我未去過,一般是去看日出的,未必適合小孩)

還可問問司機可否安排順道採果

Google Maps http://maps.google.co.uk/maps?hl ... F8&ll=53.800651,-4.064941&spn=10.208301,24.257813&z=5

Map & details -- very good
http://travel.network.com.tw/tou ... ingtung/kenting.asp

子爵府

hashtag旅遊勳章

技安 發表於 15-6-12 12:24
手痕買左台中,今次吾上青境,打算去飛牛,請問附近仲有乜地方適合小朋友玩呢?

...
上年寫既遊記,可參考下關於苗栗景點分享
苗栗南庄都幾多野行(c6去過)下次有去先再打埋落去。

另外如有興趣可去埋新竹

珊瑚宮

...

客家館, 勝興斷橋, 大湖草莓館。

珊瑚宮

...

明年或下半年, 高鐵會多個站--苗栗. 我plan 緊復活去苗栗.

子爵府

引用:台中 和南投盧山那邊的溫泉酒店,可能有些

原帖由 rchchan0505 於 15-06-12 發表
台中 和南投盧山那邊的溫泉酒店,可能有些有兒童滑梯的,示乎你選那些景點。太部份去過,但未去過新開的主 ...
謝謝你的分享!
以上景點除動物園和飛牛,其他都去過

子爵府

引用:Quote:技安 發表於 15-6-12 12:24 手痕買左

原帖由 Biancacheung 於 15-06-12 發表
好Y! 温左書先

子爵府

引用:Quote:技安 發表於 15-6-12 12:24 手痕買左

原帖由 12312 於 15-06-12 發表
明年或下半年, 高鐵會多個站--苗栗. 我plan 緊復活去苗栗.
咁正……又方便D

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 Biancacheung 於 15-06-12 發

原帖由 技安 於 15-06-12 發表
好Y! 温左書先
暑假有有個浴場,啱吾啱呀??

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-06-12 發表明年

咁正……又方便D
我等緊hello kitty台鐵

男爵府

客家館, 勝興斷橋, 大湖草莓館。
請問7月無士多啤梨, 大湖草莓園仲有無其他生果摘?

子爵府

引用:Quote:原帖由 技安 於 15-06-12 發表好Y!

暑假有有個浴場,啱吾啱呀??
啱呀!推介下Y!暑假頭安排了曼谷芭堤雅,暑假尾就走轉台中!

子爵府

引用:Quote:原帖由 技安 於 15-06-12 發表咁正…

我等緊hello kitty台鐵
今次揾了鍾司機

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-06-12 發表客家

原帖由 taifat 於 15-06-12 發表
請問7月無士多啤梨, 大湖草莓園仲有無其他生果摘?
無草莓

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-06-12 發表我等

今次揾了鍾司機
整朱古力diy ,木雕diy

珊瑚宮

引用:Quote:原帖由 12312 於 15-06-12 發表我等

今次揾了鍾司機
看發電風車,看日落

子爵府

Biancacheung 發表於 15-6-12 13:30
請問 飛牛住宿 {牧場原憩} 和 {牧場原墅} 有咩分別呢 ?
以你經驗落機即刻去飛牛住一晚, 還是回港前住一晚, 跟住第二日玩足一日, 晚上去機場好呢 ?

珊瑚宮

引用:Quote:Biancacheung 發表於 15-6-12 13:30

原帖由 技安 於 15-06-14 發表
請問 飛牛住宿 {牧場原憩} 和 {牧場原墅} 有咩分別呢 ?
以你經驗落機即刻去飛牛住一晚, 還是回港前住一晚, ...
落飛牛,留返時間在台中買手信

珊瑚宮

引用:Quote:Biancacheung 發表於 15-6-12 13:30

原帖由 技安 於 15-06-14 發表
以你經驗落機即刻去飛牛住一晚, 還是回港前住一晚, ...
原憩(大樓)

原墅--一棟棟(貴些)

子爵府

12312 發表於 15-6-14 19:20
落飛牛,留返時間在台中買手信
好....一於係咁.....
以係經驗飛牛住一晚, 第二日可以玩到幾點先走呢 ? 我見佢d DIY 去到17:00

首頁

尾頁

跳至