自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2018復活節勳章 醒目開學勳章

jess3026 發表於 15-6-12 15:08
個個分數都進步得好勁
根據我經驗,TOP 10通常無咩改變,都係黎黎去去呢班人.
多數上落多既打後至級20+既名次.
對自行1,2,影響性都算大,其次品行都好重要.
無B+, band one中學連interview都無機會.

natnat_tsang    發表於 15-7-7 13:12

男爵府

回覆:五年級呈分試

呈分試前一個考試已經同學生講咗佢以果次為例嘅話屬於band幾, 好等d學生發力啩

男爵府

回覆 MariaTsui 的帖子

我攪錯了, 唔該哂, 謝謝!!

公爵府

回覆 jess3026 的帖子

今日知分數,成績差一分,中退數進,但因為數學比率較重,所以平均分差不多,英文保持,常識未派,開心放暑假

2017年小女兒呈分試將開始,努力、加油,為中一做好準備!

侯爵府

引用:Quote:原帖由+emilylam+於+15-06-12+發表好

原帖由 calcal 於 15-06-12 發表
比我年代好d, 呈四次分兼要考學能測驗
乜有過這安排咩?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+gracelam+於+15-06-12+發表唔

原帖由 maylomaylo 於 15-06-13 發表
其實,我想問:如果有D小朋友有直資中學收咗,而佢又係Band 1嗰組,咁係咪這間小學的Band 1 組別會減一個位 ...
我理解不會

大宅

引用:其實真係會唔公平,每間學校程度都唔同……

原帖由 win_bb 於 15-06-13 發表
其實真係會唔公平,每間學校程度都唔同……例一線小學,通常出深d, 而二,三線又會出易d, 隨時老師俾心水佢 ...
妳有咁嘅憂慮,代表妳完全唔明派位分banding嘅機制。快快去EK惡補下先得喇。

男爵府

BK Milk勳章

pcy307 發表於 15-6-22 20:51
妳有咁嘅憂慮,代表妳完全唔明派位分banding嘅機制。快快去EK惡補下先得喇。

...
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110716/00407_047.html

自己睇...

大宅

引用:我個仔都係今日先考完第一次呈分試。我無特

原帖由 阿Be 於 15-06-12 發表
我個仔都係今日先考完第一次呈分試。

我無特別谷佢,只係話佢知今次考試會計分,決定佢入咩學校。
不可能更同意

優秀的政治家必須是個令別人相信他有誠信的大說謊者。
麥基亞維里

侯爵府

win_bb 發表於 15-6-22 23:45
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20110716/00407_047.html

自己睇...
個人理解: 嗰位老師嘅通水行為係影響精英班同學喺校內嘅排名, 而唔影響該小學整體同學 banding 分佈.

大宅

回覆:jess3026 的帖子

大家加油

大宅

引用:Quote:pcy307 發表於 15-6-22 20:51 妳有咁

原帖由 win_bb 於 15-06-22 發表

自己睇...
我諗妳始終唔明派位分Banding的機制
點通水只影响呢間學校嘅學生次第排名,而呢間學校學生佔嘅Band 1、2、3數額係唔會有影响。

侯爵府

我個女跌得好勁

唔好點評我

侯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:pcy307 發表於 15-6-22 20:51 妳有咁

原帖由 win_bb 於 15-06-22 發表

自己睇...
唔駛担心,不同學校,政府給予學校band 1嘅人數有唔同。例如我嗰區咁,我女曾經讀嘅學校,與同區名校,當年同樣有大約200人,但我女學校得5x個band1學生,而名校就有接近約90人。

子爵府

好媽媽勳章

引用:請問你地去邊補數,我小朋友學校的數考得好

原帖由 JJBBCC 於 15-06-12 發表
請問你地去邊補數,我小朋友學校的數考得好深,我煩緊搵補數操卷?
好似話數研操數幾好

子爵府

請問數研係邊架

男爵府

視藝,音樂都無咩天份,今年暑假要返下班,但係唔知點幫到個仔

男爵府

回覆:力神 的帖子

thanks. 我自已中英好,佢都是中英好易高分,但數學我已經日日跟到足,同學校鬥智,D數深死,轉好多彎,

男爵府

你地數學一份卷考多少題?考幾多分鐘?

伯爵府

引用:Quote:jess3026+發表於+15-6-12+15:08+個個

原帖由 yuyumon 於 15-06-13 發表
根據我經驗,TOP 10通常無咩改變,都係黎黎去去呢班人.
多數上落多既打後至級20+既名次.
對自行1,2,影響性都 ...
Agree, 我女學校級頭幾名一至六年級都係嗰幾個,守得好穩,因為個底好,就算課程快咗、深咗都無問題。中游份子會搏命爭前,補習再補習......

首頁

尾頁

跳至