自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

琥珀宮

回覆:咁多人開post講濕疹,我又想問吓有冇人係大個左先出既呢

大個出,一般係壓力大

公爵府

引用:Quote:alik 發表於 15-6-13 18:24 我同老公

原帖由 aprilli 於 15-06-13 發表
你呢隻會唁會係過敏呢?!
不過 過敏 同濕疹有時都好難區分.
睇左好幾個皮膚科,都話係過敏引起既濕疹

唔該唔好同我打招呼,不要點評!

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

aprilli 發表於 15-6-13 17:51
希望大家交流吓.
我自己個女大約13,4歲開始出,皮膚科醫生話
bb仔開始出,大個左可能會不藥而癒,
而大個左先出,好番既機會就渺茫d.

唔係嘛,好番機會渺茫
我係早幾年開始常出風癩,睇皮膚科醫生,佢話我條頸都有少少濕疹,我以前係無架!

珍珠宮

aprilli 發表於 15-6-13 17:51
希望大家交流吓.
我自己個女大約13,4歲開始出,皮膚科醫生話
bb仔開始出,大個左可能會不藥而癒,
我..... 前幾年都係少少一笪仔, 5蚊銀咁上下, 到秋天乾燥D就會好返, 點知上年去台灣時又晒又熱又濕又焗(撞岩好多年至一次既超高溫天氣, 我仲要果日成日留係動物園, 晒到咩咁!), 一日之內變差左好多, 第2日痕到出水(即已經嚴重發炎), 返到香港要查勁D的類固純先好返, 而家怕左, 係家長開冷氣, 出外一定帶遮, 風扇仔, 毛巾, 水, LOTION!
上年果幾個月真係辛苦到爆!
♡女人想要奢侈品,其實要的是男人的捨得!
♡女人想要你出差的禮物,其實要的是男人的掛念!
♡女人想要生日禮物,其實要的是男人的心思!
♡女人想要擁抱,其實要的是男人的溫暖!
♡女人想要吵架,其實要的是男人的包容!
♡女人想要的一切,無非是要男人在乎她的感覺!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由 bik1229 於 15-06-13 發表唉

原帖由 ntefamily 於 15-06-13 發表
咁既年紀先出最好做個body check, 驗下血。
點解呢?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 ntefamily 於 15-06-13 發表

大宅

引用:Quote:winnie323 發表於 15-6-13 19:26 我

原帖由 aprilli 於 15-06-13 發表
即係你睇中醫好番左?咁你算幾好,好多人都係反反覆覆 始終醫唔好,
可以介紹你睇的醫師嗎?
我有覆發過。但都係十年後喇。生完個女先覆發。我五係係香港睇嫁。我反廣州住左一年專睇中醫呀。但果個老中醫已經所以。我再覆發都無反去睇

大宅

似乎好多jm都係生完B先發作/番發,可能賀爾蒙的改變
都係其中一個誘因。

侯爵府

回覆:咁多人開post講濕疹,我又想問吓有冇人係大個左先出既呢

我,14,5歲開始每年春夏出事,依家痕到想死

大宅

引用:Quote:原帖由+bik1229+於+15-06-13+發表吓

原帖由 ntefamily 於 15-06-13 發表
應該係免疫力差左,做個體檢無壞嘛
Agree ,當年我有糖尿病就開始有濕疹

大宅

引用:Quote:原帖由 ntefamily 於 15-06-13 發表

原帖由 陳仔媽咪 於 15-06-14 發表
Agree ,當年我有糖尿病就開始有濕疹
馬上逼我C6去body check 先

子爵府

我生完先有濕疹好彩範圍唔大

大宅

我係12-13歲開始有

男爵府

我,30歲時食第三次全素就生濕疹,因為自己食得5均衡。
搞左成年,久不久都會出下,以後都5敢再素了

大宅

回覆 winnie323 的帖子

我囡中西醫 針灸都睇過,極其量都係控制住未試過皮光肉滑過

子爵府

我就4歲有濕疹,曾經好過一排。生完仔又翻發,都係唔穩定。
c6 30幾歲先有,但睇完中醫同天灸就無翻發。

子爵府

引用:我17嘅時候無啦啦出

原帖由 kit0315 於 15-06-13 發表
我17嘅時候無啦啦出
我又佢十七歲出,到宜家已經十幾年喇

複式洋房

我都係十幾嗰陣出, 一直到依家, 睇中e, 佢叫我戒口, 淨食烚菜同豬肉, 我戒左一兩日已經想死。最終都係戒唔到口, 無好過

大宅

引用:回覆 winnie323 的帖子我囡中西醫 針灸都睇

原帖由 aprilli 於 15-06-14 發表
回覆 winnie323 的帖子

我囡中西醫 針灸都睇過,極其量都係控制住未試過皮光肉滑過
陰公。我好明白。當年剛剛起果時。都係香港中西醫都睇哂。咩方法都試過都五得。所以。我舅母一同我媽講廣州果個醫生。我媽就即刻拉我上去睇。果時剛剛出來做野。個醫生睇完我第一次話有得好。但要兩日去睇一次。我媽即刻要我五好做反廣州住左一年。但果年其實真係好辛苦。一日三餐中藥。介口介到好清。食左一個月經已控制到。但醫生話五停得。足足食左一年中藥再加西藥治療。好彩就係真係好反哂。好左十年到啦。係生完個女又出反

首頁

尾頁

跳至